szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Végleg bezárnak a Hajógyári-sziget szórakozóhelyei – közölte Vizoviczki László egyik munkatársa, a szórakozóhelyek "szakmai vezetője", Varjú Zoltán – ahogy ő maga fogalmaz –, "ismertebb nevén, Dexi" a hvg.hu-val. Dexi szerint ennek anyagi okai vannak, de hozzájárultak a "korrupciós ügy fő gyanúsítottjának tartott Vizoviczki Lászlóval kapcsolatban megjelent hazugságok is". Varjú hangsúlyozta azt is, hogy főnöke soha nem adta át senkinek a sziget szórakozóhelyeit, csak éppen nem ő irányította azokat.

Valóban szétesett a korrupciós ügy fő gyanúsítottjának, az éjszaka császáraként emlegetett Vizoviczki Lászlónak a birodalma – tudta meg a hvg.hu. A Hajógyári-sziget szórakozóhelyei egytől egyig bezártak, majdnem ezer ember vesztette el az állását – közölte a helyek "szakmai vezetője" a hvg.hu-val, s kérte, „a Hajógyári-szigetről mint szórakoztató komplexumról mostantól már csak múlt időben beszéljen” mindenki. Az állam egyébként nemrég szerezte meg a sziget egy részét, hogy ott "közösségi teret" alakítsanak ki. Korábban egy befektető ide tervezett hatalmas kaszinókomplexumot.

Szeptember 15-én tartották az utolsó, záró bulit a Hajógyárin, utána elcsendesedett a sziget. Ugyanakkor a napokban a 444.hu-n megjelent hírek szerint Vizoviczki László az előzetes letartóztatásából való szabadulását követően újra munkába állt, s a hajógyári-szigeti szórakozóhelyek partiszervező cégét, a Fame Promotion tevékenységét segíti. A cég egyébként a CP Invest Kft.-n keresztül – a cégnyilvántartás adatai alapján – magának Vizoviczki Lászlónak a tulajdona.

©

Vizoviczki "munkába állása" azonban nem azt jelenti, hogy a sziget szórakozóhelyei is beindulnak, a diszkók egytől egyik bezártak – tudta meg a hvg.hu. Sőt, Varjú Zoltán egyenesen azt írta szerkesztőségünknek, "a Hajógyári-sziget története lezárult". (Dexi leveléből változtatás nélküli idézeteket közlünk.) A vállalkozások tönkrementek, s a büntetőeljárás elindulásától, 2012. május 31-e óta mintegy kilencszáz munkavállaló veszítette el munkáját – közölte Dexi. „A Hajógyári Szigetről beszélni ma már egyébként sem érdemes, mert a lejárató kampány és belvárosi szórakozóhelyek bővülése együttesen gazdaságilag lehetetlenné teszik a működését, így gyakorlatilag megszűnt. Nem a hatóság zárta be, hanem mi kényszerültünk erre” – hangsúlyozta a szakmai vezető.

"Hamis boszorkányüldözés"

A csődöt elősegítette a nyári árvíz is, hiszen használhatatlanná tette az épületeket. „Az elkeseredett vezetőség kedvét még az óriási hazugságkampány is elvette attól, hogy küzdjenek a szigetért. Olyan régi, nagynevű szórakozóhelyek szűntek meg végleg, mint Dokk vagy a Studio.”

A szakmai vezető a hvg.hu azon kérdésére, mely szerint felmerült-e, hogy Vizoviczki László az előzetesből kikerülése után visszatér a Hajógyári-szigetre, azt közölte: nem kell visszatérnie, mert gyakorlatilag soha nem is adta át a helyeket. „Miért is tette volna? A hamis boszorkányüldözés miatt? Legfeljebb PR-szempontok szerint volt kommunikálva, hogy tulajdonosváltozás volt.” Valóban nem ő irányította a szórakozóhelyeket – említette meg Varjú –, hanem az emberei: a munkatársai és a barátai.

Néhány dolog, amiben Dexi szerint a média hazudott Vizoviczkiről
"Nemhogy nem segítette a drogterjesztést, hanem minden más szórakozóhely és fesztivál szervezőnél többet tett a drogok használata ellen."
"Nemhogy nem felelősek a rendészei vendégek haláláért, hanem ő tett a legtöbbet a vendégek biztonságos és kulturált szórakozásáért! Az egyetlen ebben az ügyben indított büntetőügyben a két Dokk rendész már hónapok óta szabadlábon van és ma már egyértelműen megállapított, hogy ártatlanok voltak."
"Szervezett vagy a vezetőség által ismert egyéni prostitúció soha nem volt a Hajógyári Szigeten."
"A letartóztatásakor megtalált nagy összegű készpénz az adózott jövedelmén belül volt. Fontos elmondani, hogy azok a buta célozgatások, hogy az a nagy összeg egy hétvége bevétele lehetett, nem igazak."

Varjú Zoltán kielentései alátámasztják sokak – Vizoviczki László tavaly május végi elfogásakor – hangoztatott jóslatát arról, hogy a szórakozóhely-birodalom szétesik. A Központi Nyomozó Főügyészség azzal gyanúsítotja Vizoviczki Lászlót és bizalmi emberét, V. Istvánt, hogy rendőri vezetőket vesztegettek meg azért, hogy szórakozóhelyein ne tartsanak ellenőrzést, illetve hogy a konkurensek működését minél több vegzálással lehetetlenítsék el.

Vizoviczki László – mint korábban írtuk – büszke volt az általa húsz év alatt kiépített, mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra. Rendőri forrásaink szerint az „éjszaka császára” azzal követett el „hibát”, hogy túlnőtte magát. Egyes összeesküvés-elméletek alapján, ha évtizedeken át nem zavart senkit Vizoviczki László működése, akkor biztos megvan a magyarázat arra, hogy miért épp most „vonták ki a forgalomból”. Ez pedig nem más, mint hogy valakinek a szórakozóhelyeire vagy magára a Hajógyári-szigetre fájt a foga.

A korrupciós ügyben a büntetőeljárást elindító Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője, Bolcsik Zoltán a hvg.hu-nak a következőket mondta egy tavaly júniusi interjúban az éjszaka császára által elkövetett „hibáról”: „V. László vállalkozó egyre inkább azt hangoztatta, és a környezetébe tartozó emberek is azt terjesztették, hogy befolyásos – többek között rendőri – kapcsolatokkal rendelkeznek, mindenki a zsebükben van, és emiatt mindent el tudnak intézni. Innen indultunk el, így vette kezdetét a felderítés. Majd amikor a nyomozás a nyílt szakaszba jutott, átadtuk az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek.”

Beharangozott rolólehúzás

Vizoviczki „lekapcsolásának" egyes forrásaink szerint nemcsak gazdasági, hanem politikai okai is lehetnek, mivel köztudott volt, hogy baloldali kapcsolatai vannak. Ugyanakkor volt, aki emlékeztetett arra, hogy fideszes rendezvények is voltak a szórakozóhelyeken, más meg az egészet azzal magyarázta: „természetes a kapcsolat a baloldallal, ha azok nyolc évig vannak kormányon”. Mindenesetre akár így, akár úgy, Vizoviczki László rács mögé kerülésekor az volt az általános vélemény, hogy a birodalma darabjaira hullik majd, és a helyek lehúzhatják a rolót.

A szórakozóhelyeket az Álom Sziget Kft.-től bérelte Vizoviczki László. A cég anyavállalatának megrendült az anyagi helyzete, s ezt kihasználva a kormány 3,99 milliárd forintért megszerezte a sziget déli területeit, ahová konferenciaközpontot és szállodákat terveztek. A kormány célja – a Magyar Közlönyben szeptember 20-án megjelentek alapján –, hogy „aktív és passzív rekreációt elősegítő – elsődlegesen kulturális és sportcélú – lakossági kikapcsolódás, szabadidős tevékenység eltöltésének lehetőségeit biztosító közösségi tér jöjjön létre”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Cs. B. Itthon

Rendőri korrupciós ügy: hirtelen nagy lett a csend

Csak idén nyolcvan embert hallgattak ki a nyomozók a tavaly kirobbant korrupciós ügyben, melynek az éjszakai élet "császárának" nevezett V. László és több volt rendőr a központi figurája. Az ügyészség szerint dinamikusan zajlik a nyomozás, ám az ügyvédek másról számoltak be: ügyfeleikhez hónapok óta nem szólnak, szerintük az eddig felhozott bizonyítékok is gyenge lábakon állnak.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: alku fejében mehetett haza az éjszaka császára?

Alkut köthetett az ügyészséggel a rendőri korrupciós ügy fő alakja, V. László, aminek köszönhetően előzetes letartóztatását házi őrizetre változtatták – tudta meg a hvg.hu. Információink szerint a diszkótulajdonos a több emberölésre való felbujtással gyanúsított és vádolt Portik Tamásra vallott. V. László ügyvédje, Nagy Gábor a hvg.hu-nak azt mondta a házi őrizetről szóló döntés jogerős, azt az ügyészség sem támadta meg.