szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évek óta folyamatosan emelkedik a betörések száma, ráadásul még soha nem volt olyan rossz a felderítési arányuk, mint tavaly - derül ki egy belügyminiszteri levélből. Egy volt rendőr szerint a leginkább érintett Budapesten egységes betörési osztályt kellene létrehozni, hiszen a betöréseket is szervezett bandák követik el.

Nagyon nem boldogul a rendőrség a betörőkkel, legalábbis ez derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter küldött Dorosz Dávid független (PM-es) képviselő kérdésére. A képviselő a tavalyi évre vonatkozó részletes bűnügyi statisztikákat kérte a minisztertől, és válaszként olyan táblázatokat kapott, amelyek segítségével 1998-ig visszamenőleg meg lehet vizsgálni a rendőrségi munka néhány elemét.

Mont arról korábban beszámoltunk, a Legfőbb Ügyészség által publikált, a 2012. évi bűnözésről szóló tájékoztatóból kiolvasható: a regisztrált bűncselekmények száma 1999 óta a legmagasabbra ugrott tavaly, összesen 472 ezer bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására. Jelentősen, 11,9 százalékkal nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket úgy zártak le vagy függesztettek fel, hogy ismeretlen maradt az elkövető: tavaly 274 ezer ilyen ügy volt, ami a legmagasabb szám a rendszerváltás óta, még 1991-ben is csak 260 ezer ilyen esetet regisztráltak.

A tavalyi bűncselekmények közül 451 ezret regisztrált a rendőrség (a különbözet a NAV-nak, illetve az ügyészségnek adott munkát), ami szintén növekedést mutat az előző évekhez képest, csak 1999 előtt ennél több ügyük az egyenruhásoknak. A 2012-ben regisztrált bűnesetek több mint fele, 248 ezer volt vagyon elleni, ebből 46 857 volt a betöréses lopások száma. Utóbbi bűncselekmények száma nagy ingadozást mutat az elmúlt 15 évben: 1998-ban még több mint 94 ezer betörés volt, majd 2006-ig évről évre csökkent a számuk. 2007 óta viszont megfordult a trend, és ismét egyre több van belőlük, a tavalyi adatok pedig egy évtizede a legrosszabbak.

Az úgynevezett nyomozáseredményességi mutatóból az is kiderül, hogy 2008 előtt egy évtizeden keresztül nagyjából a betörések 20-25 százalékánál találta meg a rendőrség az elkövetőket. Ezután azonban meredek zuhanást mutatnak a belügyminiszter által közölt adatok: 2009-ben 17, 2010-ben 16,7, 2011-ben 16,6, tavaly pedig mindössze 14,1 százalék volt a betörési ügyekben indult nyomozások eredményessége, ami kiugróan rossz arány (az összes, rendőri eljárásban befejezett büntetőügy eredményességi mutatója tavaly 37,4 százalék volt).

Központi betörési osztály kellene

A tendencia valószínűleg nem fordult meg tavaly óta sem. Erre utalnak például Kiss Szabolcs őrnagy, VII. kerületi kapitány szavai, amelyeket a helyi képviselő-testület ülésén mondott szeptember elején: „A betöréses lopások terén szintén úgy látom, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, illetve a tavalyi év adataihoz képest sajnos emelkedés van, amiben szintén nagyon komolyan előre kell lépnünk (...) hogy a felderítést megfelelő színvonalon produkálva, ugye minél több elkövetőt fogjak el."

A betörés az egyik legegyszerűbb gyors pénzszerzési lehetőség, ráadásul kicsi a lebukás veszélye – mondta a betöréses lopások növekvő tendenciájáról a hvg.hu-nak egy volt rendőr, aki a rossz nyomozási eredményesség okát abban látja, hogy nagy a leterheltség és motiválatlanok a rendőrök, ami hozzájárul a szakmai színvonal csökkenéséhez. „Emellett nagyon kevés azoknak a rendőrök száma, akik 10-15 év tapasztalattal rendelkeznek, és azt át tudják adni a fiatalabbaknak” – mondta.

A volt nyomozó szerint a betöréses lopások nyomozását Budapesten ki kellene venni a kerületi hatáskörből és központilag kellene egy betörési osztályt működtetni. Ezzel a módszerrel – mondja az exrendőr – sikeresebb lehetne a felderítés, és egy idő után kevesebb az ilyen bűncselekmény, hiszen a betörésekre bizonyos bűnözői körök szakosodtak, ezeknek a csoportoknak a lefülelésével kevesebb bűncselekmény történne.

„Amennyiben a betörés helyszínén lehet rögzíteni mintát, akkor sem nagyon küldik azokat vizsgálatra. Hiszen egy DNS-vizsgálat 100-200 ezer forint, az ujjlenyomat-vizsgálat pedig darabonként öt-tízezer forint, és sokszor a kárérték nincs is ennyi” – mondta a volt rendőr. A költségvetés ugyanakkor szigorú, hiszen minden szakértőt a rendőrség fizet ki. Elvileg ugyan nem történhet olyan, hogy egy nyomot nem vizsgál meg szakértő, de ha túl sok a költség, előbb-utóbb letolják a vezetőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!