szerző:
hvg.hu

Halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Kecskeméti Törvényszékhez a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az Izsáki Rendőrőrs négy rendőre ellen. A vádirat szerint az áprilisban agyonvert Bara József kényszervallatása nem az első eset volt, hogy jogellenesen jártak el. Bara agyonverésével kapcsolatban két rendőr lett vádlott, az, aki látta mit tettek társai, nem került bele az eljárásba.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlott április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedést kezdeményeztek Bara Józseffel szemben, mert olyan bejelentés érkezett az Izsáki Rendőrőrsre, miszerint a férfi lopással gyanúsítható. Az első rendű vádlott közölte a sértettel, hogy előállítják, majd közösen hátrabilincselték a sértett kezeit, és kocsival az őrsre szállították.

A vádlottak és a sértett háromnegyed 6 körül érkeztek meg az épületbe, ahol a másodrendű vádlott által is használt irodában egy székre leültették a férfit, majd csukott ajtó mögött vallatni kezdték. Az első- és másodrendű vádlott mintegy 2 órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazták a sértettet azért, hogy a bűncselekményről vallomást tegyen, annak elkövetését ismerje be.

Ennek során többször ököllel megütötték a sértett mellkasát, aki az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, az elsőrendű vádlott pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került sértettet gumibottal nagy erővel testszerte is ütlegelte.

Az izsáki rendőrőrs
©

A sértett rosszul lett, majd körülbelül este nyolc előtt öt perccel eszméletét vesztette. A vádlottak ekkor mentőt hívtak, és megkísérelték az újraélesztést. A sértett azonban elhunyt, a helyszínre érkező mentőtiszt csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A sértett a kitartó bántalmazás miatt a fején és testszerte számos külsérelmi sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.

Nem Bara Józsefé volt az első eset

E cselekményen túl az ügyészség vádat emelt további, 2013 januárjában, februárjában és márciusában elkövetett bűncselekmények miatt is: az első- és másodrendű, illetve egy alkalommal az első- és harmadrendű vádlottak a bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt vagy más okból az Izsáki Rendőrőrsre előállított sértetteket, összesen négy férfit bántalmaztak azért, hogy vallomást tegyenek.

Ezen alkalmakkor a vádlottak egyes sértetteket jogellenesen a személyi szabadságuktól is megfosztottak, illetve az elsőrendű vádlott az előállítások időtartamáról, valamint az egyik sértett kórházba szállításának szükségességéről hamis közokiratokat állított ki. E cselekmények sértettjei a bántalmazások miatt könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bűnügy negyedrendű vádlottja ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az egyik sértett bántalmazásánál jelen volt, de nem lépett fel az első- és másodrendű vádlott jogellenes erőszakos magatartása ellen. A vádlott nem az, aki szemtanúja volt Bara József bántalmazásának, az a rendőr nem lett megvádolva.

A vádlottakat – akik közül az első- és másodrendű előzetes letartóztatásban, míg a harmad- és negyedrendű szabadlábon van – a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a halált okozó testi sértés bűntettén kívül kényszervallatás, jogellenes fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntetteivel, továbbá könnyű testi sértés vétségével is vádolja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

3500 éves föld alatti temetőre bukkantak Egyiptomban, gyerekeknek készült koporsók is voltak benne

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak