szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erzsébet-utalványokkal növelhetik meg jövőre valamelyest a közmunkások jövedelmét – derül ki egy friss jogszabálytervezetből. A kormány jövőre még az ideinél is többet költene a közfoglalkoztatásra, a választások előtt lesz például külön téli közmunka is.

Egy eddig számukra ismeretlen fogalommal, a cafetériával, vagyis béren kívüli juttatással találkozhatnak jövőre a közfoglalkoztatottak, legalábbis egy részük. Egy, a kormányzati honlapon közzétett rendeletmódosítás-tervezet szerint ugyanis a kormány beemelné a közmunka támogatható költségei közé az Erzsébet-utalványokat, illetve az azok után fizetendő adót is.

A tervezet szerint a költségvetés akkor támogatná az Erzsébet-utalványok költségeit, ha a foglalkoztató (jellemzően egy önkormányzat vagy valamilyen állami szerv) legalább három hónapra veszi fel a közmunkásokat. A cafetéria értéke a közfoglalkozatási jogviszony egésze alatt nem lehetne több, mint 24 ezer forint Az szja-törvény szerint havonta legfeljebb 8000 forint Erzsébet-utalványt lehet adni, vagyis a közmunkások legfeljebb háromhavit kaphatnának, még ha tovább is tart a jogviszonyuk.

A második Orbán-kormány a munkanélküliség elleni csodafegyvernek szánta a közfoglalkoztatást, hivatalos nevén a Startmunka programot. A jövő évi költségvetési törvény indoklása szerint az a cél, hogy 250-300 ezer ember kapjon munkát. A 2014-es büdzsében az ideinél mintegy 30 milliárd forinttal többet, 183,8 milliárdot szánnak a közfoglalkoztatásra. A különbözet oka az indoklás szerint az, hogy a novembertől áprilisig (közvetlenül a választások előtt) külön téli programokat terveznek. A költségeket ugyanakkor biztosan megnöveli, a közmunkásoknak szánt cafetéria is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!