szerző:
Szegő Iván Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Titokzatos fekete autóból videózták a kampányoló Teket Melindát kísérő munkatársainkat Baján, a „IV. tanyakörzetként” ismertté vált 32. számú szavazókörben. Itt semmisítette meg a bíróság a múlt heti választás eredményét a helyi szavazók szervezett utaztatása miatt. Mint megtudtuk, utaztatni máskor is szoktak arrafelé, sőt van, aki az október 13-i megismételt voksoláson is szívesen tenné.

Bár az egész országban „tanyakörzetként” emlegették a helyiek szervezett utaztatásáról elhíresült bajai 32-es számú szavazókört, az egyetlen hosszanti tengelyre, egy széles földútra felfűzött, ágas-bogas dűlőkből álló terület valójában nem „igazi” alföldi tanyákat rejt, amilyenek mondjuk Jászberény és Nagykáta között a 31-es út mentén vagy a Nagykunság végeláthatatlan földjein szétszórva bukkannak fel. Viszonylag sűrűn épültek egymás mellé a házak a Baja végét jelző közúti tábla utáni területen. Maga a Bokodi úti szavazóhelyiség pedig egy ipartelepen áll, jókora gyaloglásra a Nagy István utca külső részétől és az utca meghosszabbításában fekvő „IV. tanyakörzettől”.

Némelyik épület kiváló állapotban van, mások lerobbantak. A lakosság egy része roma, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat helyisége is itt, a tanyakörzet központjában található. Ám a kissé távolabbi házakban nem romák is szép számmal laknak. Az összesen több száz fős körzetből azonban csak körülbelül 130-an mentek el szavazni két hete vasárnap.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Baján egy megüresedett egyéni önkormányzati képviselői mandátumról kellett volna szeptember 22-én a helyieknek dönteniük. A méltatlan színvonalú, személyeskedő kampányt botrányos jelenetekkel, rendőrségi feljelentésekkel kísért szavazás követte. A Bokodi úti szavazóhelyiségnél készült videofelvételen a Fidesz megyei választmányának tagjától, a Lungo Dromból is ismert Ajtai Tibortól tudakolja egy férfi, lehet-e gond azzal, ha autójával többször fordul. Mire Ajtai annyit mond, hogy akár ötvenszer is fordulhat. Bár a kormánypárti többségű helyi választási bizottság nem talált kivetnivalót a helyi romák utaztatásáról szóló becsatolt felvételekben, a Kecskeméti Törvényszék elrendelte a szavazás megismétlését az említett körzetben. Így az ellenzék és a kormánypártok ismét foggal-körömmel harcol pár száz, október 13-án újra megszerezhető voksért Baja keleti szélén. Megnéztük, hogy egy ilyen kiélezett kampányban mi folyik nap mint nap a voksolás előtt egy héttel.

Nyitott fülek

A Pécs felé haladó M6-os autópályáról keletre lehajtva, a Duna-hídon jutottunk át Bács-Kiskun megye második legnépesebb településére, Bajára. A Sugovica partján találkoztunk a az egykor újságíróként, jelenleg az Együtt 2014 aktivistájaként dolgozó Bogád Zoltánnal, akivel különös dolgok történtek mostanában: egyik magánbeszélgetéséről, telefonálásáról, amelyet a Mediterrán kávézóban folytatott, Zsigó Róbert, a Fidesz országos szóvivője, bajai polgármester nyilvánosan ismertetett részleteket. Az exújságírót támadta egy furcsa honlap is, amelynek fő célpontja mégsem ő, hanem az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció által közösen támogatott független jelölt, Teket Melinda.

A tanyakörzetben nem túl lelkesek az új választástól – Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A közös ellenzéki jelölt az első szavazáson 61 vokssal maradt el a Fidesz jelöltjétől, Kovács Csabától, aki 467 szavazatot szerzett. Teket Melinda a négy másik szavazókör összesített eredménye alapján vezetne az egész választókerületben, de a 32-esben hatvanszavazatos különbség alakult ki a Fidesz javára. Ezért döntő jelentőségű a 32-es szavazókör október 13-ai újravoksolása, mert az itteni eredmény az egész választókerület erőviszonyait megfordíthatja.

Persze valójában nem egy betöltetlen önkormányzati képviselői hely miatt jöttek sorra csütörtökön a tévéstábok és az újságírók Bajára. A Duna-parti város szavazása azért különleges, mert közösen támogat itt jelöltet az MSZP, az Együtt 2014 és a DK. Szigetszentmiklóson hasonló összefogással sikert értek el, és most ismét meg akarják mutatni, hogy Baján is meg tudják szerezni a mandátumot.

Máskor is utaztattak már

A kisebbségi önkormányzat egyik tagjától megtudtuk, 150 milliót ad a város a tanyakörzet fejlesztésére, a közösségi ház rendbehozására, és „ennek nagyon örülnek”. Érkezik ide segítség akkor is, ha nincs választás – mondta az egyik „illetékes”, aki a sok jó hír ellenére is azt kérte, ne írjuk le a nevét. Szerinte a sok újságíró amúgy is zavarja az itt élőket, akik inkább bezárkóznak. A fideszes városi önkormányzat segített akkor is, amikor leesett a hó, és iskolába szállították a gyerekeket – magyarázta –, pedig akkor nem volt semmilyen választás. A kisebbségi politikus hozzátette: a környék 2010-ben is a Fideszt támogatta, így nem lát abban semmi kivetnivalót, hogy most is a kormánypártra, az önkormányzatot is irányító politikai erőre szavazott a tanyakörzet.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Teket Melinda eközben szóba elegyedik a helyiekkel: először egy fiatalember mondta el, hogy nehéz errefelé az élet, nincs sok helyen közvilágítás, szilárd burkolat sincs az utakon, és persze munkahely sincs, ezért gondolkozik azon, hogy külföldre menjen. A fiatalember és családja kimaradt a fa-, és a malacosztásból is, amiről a „szomszédok nem szóltak”. Tűzifájuk így csak azért van, mert egy másik telkükről hozzák ide. Nagy farakásokkal találkoztunk viszont egy közeli épületnél, Teket egyik segítője elmondta, hogy az abban a házban élőknek „befolyásos rokonaik vannak”. Így megy ez a tanyakörzetben (is).

A kampánykörút újabb állomásán egy tizenkét gyerekes idős asszony hatvan unokájával dicsekedett, ők állítólag Baja még szegényebb vidékéről tudtak ebbe a viszonylag rendezettebb tanyakörzetbe beköltözni. A politika nemigen érdekelte őt és az egyik unokáját, aki már a dédunokákat és a népes kutyasereget terelgette a kapu mögött. Szerintük minden párt csak ígérget, és csak legyintgettek, amikor munkahelyteremtésről, útépítésről, a közvilágítás fejlesztéséről beszéltek nekik az aktivisták.

Hányszor lehet fordulni?

A sokadik helyen azonban meglepő dolgokat hallottunk: az egyik itt élő férfi arról beszélt, szívesen segít a cigány kisebbségi önkormányzatnak, és ők is segítenek neki. Majd megkérdezte Teketéktől, hogy viszont akkor most mi lesz jövő vasárnap a megismételt szavazáson? Ő hányszor fordulhat akkor autóval, hiszen a környéken lakóknak nincs kocsijuk, a szavazókör pedig messze van.

Ekkorra már megszoktuk, hogy egy fehér autó fel-feltűnik néha körülöttünk, de egy másik, fekete jármű keltette fel igazán a figyelmünket, amikor feltűnően követni kezdte kicsiny delegációnkat, ráadásul videóztak is minket, amint Teket Melindával és segítőtársával együtt jártuk a házakat. Amikor viszont a fekete autóban ülő három fiatalt meg akartuk szólítani, beletapostak a gázba, és elhajtottak.

A Fidesz nem állt szóba velünk

Noha a Fidesz szóvivői posztját is ellátó bajai polgármester naponta tart sajtótájékoztatót a témában, Zsigó Róberthez több napos próbálkozással sem jutottunk be. Baja első emberét személyesen is kerestük, de „éppen tárgyalt”. Hiába hívtuk többször is városházi titkárságát: kerestük mint fideszes politikust és mint polgármestert is. Budapesten a parlamentben a Fidesz-frakció és a párt országos sajtóját intéző munkatársakkal is beszéltünk, majd küldtünk Zsigó hivatalos e-mail címére is levelet, sőt egy mobilszámon is próbálkoztunk – mindhiába.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Pedig a polgármestert a Kecskeméti Törvényszék szavazásról szóló döntésén kívül megkérdeztük volna a korábbi lőtér eladásáról is. Mint először a hvg.hu megírta: az önkormányzat nem csak áron alul értékesítette a területet, de saját pénzén teszi rendbe, és a szerencsés vevő a tervezett beruházás (egy lakópark építése) után még munkahelyteremtő támogatást is igényelhet. Különösen pikánssá teszi az ügyletet, hogy a bajai fideszes vezetés által favorizált Kárpáti Lászlót, egy megyével arrébb, Lázár János éppen Hódmezővásárhelyről igyekszik kiebrudalni. A 14 tagú bajai képviselő-testületben a jobbikos Jaszenovicsné volt az egyetlen, aki nem szavazta meg az lőtérről szóló előterjesztést, amelyet szerinte a helyi MSZP is támogatott.

A Jobbik egyébként nem gyenge a tanyakörzetben: 10-20 százalék közötti eredményt értek el, pedig Jaszenovicsné szerint nem vettek részt az „undorító, gusztustalan kampányt” kísérő sárdobálásban. A kampányt a bajaiak nagy része megvetéssel és undorral szemléli szerinte. A párt helyi vezetői a Jobbik eredményeit közbiztonsági problémákkal és a szegénységgel magyarázzák.

A tanyakörzetbe lakói tapasztalataink szerint általában rezignáltan vették tudomásul, hogy október 13-án megint szavazás lesz. A politika nem érdekelte őket, viszont egy idős néni a közbiztonságot nem is tartotta olyan rossznak: elmondta, hogy hozzá még sosem törtek be, és „reméli, ez a jövőben sem változik”. A mostani kampány ebből a szempontból kétségtelenül hozott eredményt: többször is eljutott a telepre egy-egy rendőrautó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rítusokkal búcsúzik a japán császári pár a tróntól

Rítusokkal búcsúzik a japán császári pár a tróntól

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

A bokrok közül ugrott ki a szarvas, centiken múlott a hatalmas baleset – videó

A bokrok közül ugrott ki a szarvas, centiken múlott a hatalmas baleset – videó

Poénkodott vagy komolyan gondolja Csányi Sándor, hogy egy nagybank is elég lenne Magyarországon?

Poénkodott vagy komolyan gondolja Csányi Sándor, hogy egy nagybank is elég lenne Magyarországon?