szerző:
Stemler Miklós

Abszurd tüntetéssel az abszurd rektori rendelet ellen – így lehet legjobban jellemezni a kaposvári hallgatók strandpapucsos demonstrációját, amelyen mintegy 20 egyetemista és félszáz médiamunkás vett részt. A fiatalok szerint a beázó előadótermek nagyobb problémát jelentenek az egyetemen, mint a nem megfelelően öltöző tanulók.

Már akkor sejtettem, hogy nem lesz egyszerű dolgom, amikor a kaposvári buszra várva egy amerikai zászlóval díszített, mintegy 30 centis magassarkúban közlekedni próbáló hölgyet pillantottam meg a pécsi buszpályaudvaron. Esélyes, hogy az extravagáns ruhadarab nem állná ki a Kaposvári Egyetem szigorú dress code-ját, ám a buszpályaudvar szerencsére még nem Szávai Ferenc rektor territóriuma. Ez a ruhadarab bizonyult végül a legextrémebb látványnak az egész délután során, ami sokat elmond a kaposvári ruhakrízis komolyságáról.

A vírusmarketing szempontjából elsöprően sikeresnek bizonyult, a világ lényegében minden mérvadó médiumát megfertőző kaposvári dress code-ügy legújabb fejezete a hétfői papucsos-demonstráció volt. A tiltakozás kezdete előtt pár perccel azonban csak a többtucatnyi médiamunkást nyílt alkalmunk megfigyelni, akik talán nem minden esetben állták volna ki a „ápolt haj, köröm és arcszőrzet” alapkövetelményét, szemben a már jelen lévő Csapó Virág színész-oktatóval, aki a drámaszakos hallgatókkal megtartott pénteki meztelen-órájával rengeteg tett a Kaposvári Egyetem világhíréért.

Tüntetés Kaposváron
©

Mint a színésznő újságíróknak elmondta, erkölcsi kötelességének érezte, hogy a tanterem zárt terében elkövetett performansz után itt is kiálljon hallgatói mellett és a szerinte nem átgondolt rektori rendelet ellen.

A fél három után egy-két perccel szivárogni kezdő hallgatókról némileg nehéz volt eldönteni, hogy egy megkésett törülközőnapra készülnek vagy demonstrálnak, de ez nyilván a koncepció része volt: a hallgatók spontánul megrendezett módon leültek a sportpálya mellé, majd spontánul tűrték az elképesztő médiaérdeklődést. Elvégre többségük színésznek készül.

Mint az egyik szervezőtől megtudtuk, az akció csak a Művészeti Kar hallgatóit mozgatta meg, bár a Pedagógiai Karon is felmerült, hogy esetleg tenni kellene valamit. A hallgatói önkormányzat szintén nem aktivizálta magát, igaz, a kaposvári EHÖK az ország többi hallgatói érdekképviseleténél is furább szervezet, jellemzője például, hogy a kutya nem választotta meg a tagjait.

Forradalomtól mindenesetre nem kell tartani, hiszen – ahogy megtudtuk –, a tiltakozó hallgatóknak nincsenek nagy terveik, egyelőre azon sem igazán gondolkoztak, milyen javaslattal éljenek a szerintük indokolatlan és nevetséges dress code kapcsán.

©

Kritikus megjegyzések azért elhangzottak: az egyik demonstráló szerint Szávai Ferenc rektornak például inkább a beázó előadótermek felújítására kellene koncentrálnia, nem pedig az öltözködés és parfümhasználat megszabására.

A magunk részéről akkor hagytuk el a kedélyes demonstrációt, amikor az egyik tévének bukósisakban és fürdőköpenyben kezdett interjút adni az egyik öltözködésszabadság-hős.

Egy dolgot megállapíthattunk: abszurd tüntetésekben a Kaposvári Egyetemnek nincs vetélytársa, hiszen ez az akció annál a 2010-es megmozdulásnál is bizarrabb volt, mint amikor az akkori EHÖK elnök félórás ülősztrájkot folytatott a rektori hivatal előtt (minden összefügg mindennel: Szávai Ferencet az akkori, botrányba fulladó rektorválasztás után választották meg).

Az is biztos, hogy hiába tűnik fel a Corvinus, az ELTE, a BME és a Szegedi Tudományegyetem időnként a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek különböző rangsorain, a Kaposvári Egyetem egy huszáros vágással egyből a legismertebb magyar egyetemmé vált.

Kíváncsian várjuk a jelek szerint a világ legprofibb gerillamarketingeseit alkalmazó KE új akcióit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban