szerző:
MTI

Az ombudsman szerint nem indokolt annak kezdeményezése, hogy a Kúria vizsgálja felül a fővárosi taxisrendeletet, ugyanis azt a jogszabályi előírások betartásával alkották meg. Székely László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány még adós egyes részletes szabályok megalkotásával.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Székely László azt írta, hogy több panaszbeadvány vizsgálatában megállapította, az ombudsman akkor jogosult kezdeményezni a Kúriánál egy önkormányzati rendelet felülvizsgálatát, ha a rendelet magasabb jogszabályba ütközik és ez alapjogi visszásságot okoz. A személyszállítási törvény és az árak megállapításáról szóló törvény azonban nem tartozik ebbe a körbe, mivel megfelelő felhatalmazást biztosít a főváros számára a rendelet megalkotására, és a főváros az ártörvényben előírt egyeztetési és véleményeztetési kötelezettségének is eleget tett.

Az ombudsman egyúttal azonban felhívta a kormány figyelmét arra, hogy – ugyan meg kellett volna tennie - még nem határozta meg a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállítás részletes szabályait. Az alapjogi biztos szerint ez ellentétes a jogalkotási törvénnyel, továbbá ellentmondásos és vitás helyzeteket okozhat.

A rögzített hatósági ár kialakítása megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak, önmagában nem okoz alapjogi visszásságot, azonban nem zárható ki, hogy a jövőben probléma forrása lehet - olvasható a közleményben.

Közölték, az ombudsmani jelentés emlékeztet a Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalására, amely kimondja, hogy a rögzített hatósági árforma teljes körű alkalmazása súlyosan versenykorlátozó és túlzott beavatkozást jelent a piacgazdaság működésébe. Ezért indokolt volna felülvizsgálni az ártörvény rögzített hatósági ár megállapítására vonatkozó szabályait

Az ombudsman jelentésében megállapította, hogy a taxik külső megjelenésének és műszaki feltételeinek meghatározása nem korlátozza szükségtelen és aránytalan mértékben a vállalkozás szabadságához való jogot és a taxisok tulajdonhoz való jogát. Székely László szerint ugyanakkor megfontolandó, hogy a taxik életkorára vonatkozó előírások helyett inkább a műszaki követelmények legyenek hangsúlyosak.

Mindezek alapján az alapvető jogok biztosa megfontolásra javasolta a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy terjessze a kormány elé az eddig meg nem alkotott rendelet tervezetét, és fontolja meg az ártörvény ármegállapításra vonatkozó szabályainak felülvizsgálatát - olvasható a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán