szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Lesújtó véleménnyel volt a többek között a rendőrség belső elhárításának, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak (NVSZ) a munkájáról a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjának, Kalmár Tamásnak, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori főosztályvezetőjének életvitel-ellenőrzésének elkészítésekor – összegezte a hvg.hu-nak a hétfői ítélethirdetéskor elhangzottakat Arató György ügyvéd. A bíró kimondta, hogy Kalmár kirúgása érvénytelen, és mintegy hétmillió forint jár neki. Az ítélet nem jogerős.

Első fokon érvénytelenítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Kalmár Tamás ezredes, az éjszaka császáraként emlegetett Vizoviczki László korrupciós ügyében gyanúsított volt rendőri vezető kirúgását a Budapesti Rendőr-főkapitányságról (BRFK) – közölte a hvg.hu-val az egykori közrendvédelmi osztályvezető ügyvédje, Arató György.

A hétfői tárgyaláson szóban ismertetett első fokú ítéletben a bíró kemény szavakkal illette a rendőrség és a Kalmár Tamás életvitel-ellenőrzését utólag, csak a vele szemben elindult büntetőeljárás után elvégző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) eljárását.

Kalmár Tamást tavaly májusban gyanúsították meg bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, felfüggesztették állásából majd rendelkezési állományba helyezték. Néhány nappal később megszüntették a szolgálati jogviszonyát is, elbocsátották a rendőrségtől. Ezt az NVSZ életvitel ellenőrzésének eredménye tette lehetővé, enélkül az ezredes ma is rendelkezési állományban lenne – addig míg a a büntetőeljárás tart – és kapná havonta a fizetése felét. 

Kalmár Tamás szerint kirúgása nem a jogszabályoknak megfelelően történt, ezért indított pert. A volt rendőr ügyvédje Arató György azt mondta, a felmentő parancsból hiányzik a felmentést pontos megindoklása, csak a jogszabályhelyeket idézik be. Az ügyvéd kifogásolta azt is, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat csak a Kalmár Tamással szemben megindult büntetőeljárás után végezte el (a BRFK kérésére) az életvitel-ellenőrzést, amely aztán az elbocsátás alapjául szolgált. Az NVSZ vizsgálatának az eredményét ráadásul az előírtakkal szemben nem is közölték a volt főosztályvezetővel.

Mi az az életvitel-ellenőrzés?

Elbocsátani rendőrt csak akkor lehet, ha a bíróság elítéli a vele szemben felhozott vádakban, vagy az úgynevezett életvitel-ellenőrzésen elbukik. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény kötelezővé teszi a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez szükséges nyilatkozat kitöltését a hivatásos állomány tagjai számára. A nyilatkozattételt 2011-ben tették kötelezővé, aki ezt nem teszi meg, annak szolgálati jogviszonyát megszüntethetik. A nyilatkozat azt tartalmazza, hogy a hivatásos állomány tagja hozzájárul, hogy az életvitelét, jövedelmi és vagyoni viszonyait, életkörülményeit, lakó és családi környezetét a megvizsgálhassák az NVSZ főigazgatójának utasítására. A nyilatkozatban korábban meg kellett adniuk a hivatásosoknak többek között azt is, ki a barátjuk, barátnőjük, hova járnak szabadidejükben szórakozni és mi a hobbijuk, ám ezt a magánélet részleteire rákérdező dokumentumot felváltotta a rövidebb változat.

A most meghozott, egyelőre nem jogerős ítélet szerint a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőnek ugyan nem jár a tavaly júniustól elmaradt illetménye, ugyanakkor végkielégítést és kártérítést kell kapnia, ezek összességében hétmillió forintot tesznek ki.

Az NVSZ a bírói ítélet szerint rosszul dolgozott

A Kalmár Tamás kirúgását közlő határozat indoklása hiányos volt – állapította meg a bíró, aki megjegyezte azt is, hogy az NVSZ az életvitel ellenőrzésekor pedig csupán annyit tett, hogy meghallgatott két rendőri vezetőt, akik érdemi adalékkal nem tudtak szolgálni a közrendvédelmi főosztályvezetőjével kapcsolatban. Az egyik rendőri vezető a hvg.hu rendőrségi információi szerint azt hozta fel, hogy az ezredes nála többet keresett.

Arról egyébként írtunk korábban, hogy Kalmár Tamás beosztása, a túlórák és különböző pótlékok alapján az egyik legjobban kereső rendőr volt, és ő maga is arról beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban, hogy jövedelme havi egymillió forint felett volt. Az NVSZ emellett beszerezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését az előzetes letartóztatás elrendeléséről, amellyel szintén nem akadt sok dolga.

„A védelmi szolgálat jelentésében leírta (holott a büntetőeljárás még javában tart) hogy védencem korrupciós tevékenységet folytatott és bűnözőkkel tartott kapcsolatot. Ennek igazolására megjelölték Vizoviczki Lászlót, és emberét V. Istvánt, ám leírták azt is, hogy mindkét férfi büntetlen előéletű” – mondta Arató György. A védő hangsúlyozta, hogy az NVSZ által elvégzett vizsgálatot a bíró elhibázottnak és felületesnek nyilvánította, s a megállapításai általánosságokat tartalmaznak.

Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy az NVSZ beavatkozóként fellépett a munkaügyi perben, de a tárgyaláson sem tudták a bíró által kifogásolt hiányosságokat pótolni. Arató György mindezek miatt a védelmi szolgálat eljárását "szánalmasnak" nevezte a hvg.hu-nak. Megjegyezte, mivel szerinte Kalmár Tamásnak jár az elmaradt illetménye, fellebbezni fognak. A bíró döntése a kirúgás érvénytelenségéről "azt jelenti, hogy ügyfele szolgálati viszonya csak a büntetőeljárásban megszülető ítélet jogerőssé válását követően szűnhet meg".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Trükköt kiáltva bújna ki a hurokból a korrupcióval vádolt zsaru

Formai hibákat vétett az éjszaka császáraként emlegetett V. László emberével kapcsolatban álló rendőri vezető kirúgásakor a BRFK – állítja Kalmár Tamás ügyvédje, aki munkaügyi bíróságon követeli az ezredes elmaradt juttatásait. A rendőri vezetőt csak azért nem bocsáthatták volna el, hogy eljárás indult ellene, viszont elbukott a két éve bevezetett életvitel-ellenőrzésen. A vizsgálat viszont pont azért marasztalta el, mert mert eljárás indult ellene, amit feljebbvalói elítéltek. A BRFK és belső elhárítás szerint mindez törvényes volt, a férfi kirúgásával nem sértettek jogszabályokat.

Csikász Brigitta Itthon

"V. László volt a célpont, ő volt a nagyhal" – interjú az egyik gyanúsítottal

Szolgálati autóval és egyenruhában ment az éjszaka császárának bizalmi emberével való találkozásokra Kalmár Tamás ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori közrendvédelmi főosztályának vezetője. A férfit a főkapitány irodájában tartóztatták le tavaly májusban. Kalmár tizenöt hónapig előzetes letartoztatásban volt, augusztus elején került házi őrizetbe a vesztegetéssel gyanúsított többi kollégájával együtt. A volt főosztályvezető először a hvg.hu-nak beszélt a vele szemben folyó büntetőeljárásról, annak érdekességeiről.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.