szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vádlott jogi védekezésével szemben egyik orvos vagy mentős sem látott könnygáz- vagy paprikaspray használatára utaló jelet annak idején azon a férfin, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt. A tanúk erről a per csütörtöki tárgyalásán beszéltek a Szegedi Törvényszéken.

A 35 éves Thomas Robert B.-t hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádlott egy korábbi vallomásában azt állította, hogy az egyik rendőr lefújta paprikaspray-vel, ezért szinte egyáltalán nem látott, amikor állítása szerint véletlenül elütötte a sértettet.

A helyszínre elsőként érkező háziorvos nem tapasztalt könnygáz- vagy paprikaspray használatára utaló tüneteket a vádlotton, és a férfi akkor nem is beszélt arról, hogy ilyen történt volna vele. Az orvos lőtt sebeken kívül fizikai bántalmazásra utaló nyomot nem talált az osztrák férfin.

A vádlott a mentőben kábító-fájdalomcsillapítót, egy szintetikus ópiátszármazékot kapott, az őt ellátó szakemberek sem tapasztalták, hogy gázspray-t használtak volna a férfival szemben.

Thomas Robert B. az SZTE traumatológiai klinika orvosának azt mondta, az eset előtt nem fogyasztott kábítószert, és nem is használ drogot, itt morfiumot adtak neki fájdalmai csillapítására. A Szegedi Törvényszéken folyó per csütörtöki, negyedik tárgyalási napján meghallgatott tanúk közül többen is beszámoltak arról, hogy a vádlottban csak jóval a gázolás és az őt megfékezni próbáló rendőrökkel folytatott dulakodás után tudatosult, mi is történt vele. Volt, aki úgy látta, a férfi a mentőautóban el is sírta magát.

Joó Attila tanácsvezető bíró közölte, a per január 21-én szakértők meghallgatásával, illetve az esetről készült videofelvételek megtekintésével folytatódik. A vádlott ügyvédje, Buza János a tárgyalást követően újságíróknak elmondta, az ügyben új szakértők kirendelését kérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!