szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban levélben hívta konzultációra a parlamenti frakciók vezetőit – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Személyesen a miniszterelnök hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási botrányával kapcsolatban, miután a kiszivárgott adatokból lehet tudni, hogy vezető európai politikusokat is lehallgattak, és Budapesten is volt lehallgatóközpont – közölte Kocsis Máté, a Fidesz szóvivője a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után.

Ha ezek a konzultációk lezárultak, a Fidesz-frakció javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására – tette hozzá. 

A nemzetbiztonsági bizottság kedden a lehallgatási üggyel kapcsolatban a magyarországi szakszolgálatok képviselőinek részvételével tartott zárt ülést. Kocsis Máté, a bizottság tagja azt mondta, az ülésen elhangzottak olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek, mivel úgy vélik, nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött.

Kocsis Máté azt nem árulta el, hogy pontosan mit jelenthet ez a befolyásszerzés, mint ahogy azt sem, a bizottsági ülésen szó volt-e arról, kiket hallgathattak le Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy a tevékenység külföldi vagy belföldi befolyásszerzésre irányulhatott-e, Kocsis Máté azt válaszolta, hogy ha vezető politikusokat hallgattak le, az alkalmas lehet belföldi befolyásszerzésre is.

Az NSA kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogatott ki adatokat. A WikiLeaks a napokban az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepel.

A hírre reagálva a Külügyminisztérium múlt szerdán közleményben tudatta, Magyarország elvárja, hogy az Egyesült Államok mihamarább tisztázza a helyzetet, és adjon magyarázatot a történtekre. Martonyi János aznap azt mondta, helyre kell állítani a bizalmat az USA-val, mert ez az együttműködés alapja. Közölte, még nem kapott választ arra a kérdésére, amelyet korábban feltett az amerikai nagykövetnek, hogy magyar embereket, intézményeket megfigyeltek-e.

Csütörtök este a külügyminiszter a HírTv Magyarország élőben című műsorában arról beszélt, egyebek mellett azt is tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az ügyről Martonyi János tárcavezető és Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtöki megbeszélésén is szó volt. A külügyi tárca szerint Martonyi János kérte az amerikai fél tájékoztatását a lehallgatási ügy esetleges magyar vonatkozásairól.

Nuland válaszában utalt arra, hogy Barack Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt. Elmondta, hogy az amerikai elnök a történtek alapján az amerikai hírszerzési eljárások teljes körű felülvizsgálatát rendelte el, amelynek eredménye az év végére várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!