szerző:
hvg.hu/MTI

Online petícióban tiltakozik a református lelkészek egy csoportja a Horthy-szobor vasárnapi felavatásához kapcsolódóan a Szabadság téri református templom istentisztelete miatt, ahol ifj. Hegedűs Loránt hirdetett igét.

A református zsinat elnökségének címzett petícióban tiltakozik az interneten a Horthy-szobor vasárnapi felavatása és a Szabadság téri református templomban ehhez kapcsolódóan megtartott istentisztelet miatt a református lelkészek egy csoportja. A felhívást többek között pápai, kaposvári, sátoraljaújhelyi, sárospataki és felvidéki lelkészek is aláírták.

A Lelkészek Az Egyház Megújulásáért aláírással ellátott felhívásban azt írják, "mélységes szomorúságunkat és felháborodottságunkat szeretnénk kifejezni a 2013. november 3-án, a Budapest Szabadság-téri református templomban és előtte történt szoborállítási alkalom kapcsán".

"Meglátásunk szerint ifj. Hegedűs Lóránt lelkésztársunknak az evangéliummal ellentétes és egyházunkhoz méltatlan viselkedése nemcsak az egész Magyarországi Református Egyház életére vet rossz fényt, de a mi személyes szolgálatunkat is hiteltelenné teszi" – írták.

Hozzátették, ezért a leghatározottabban tiltakoznak lelkésztársuk tevékenysége ellen, "elhatároljuk magunkat mind a fent említett szoborállítási akciótól, mind pedig a korábbi gyűlöletkeltő, antiszemita, kirekesztő megnyilvánulásaitól".

Vasárnap több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte, és több párt is tiltakozását fejezte ki a szoboravatás miatt.

Az istentiszteleten igét hirdető ifj. Hegedűs Loránt lelkipásztor a téren összegyűlt ellentüntetőkre utalva arra hívta fel a megemlékezők figyelmét, hogy a "politikai hisztériakeltés soha nem vezet jóra". Az ellentüntetők nem képesek belátni a hibáikat, és Horthy Miklóst háborús bűnösnek próbálják beállítani – mondta.

A Magyarországi Református Egyház (MRE), ahogy azt eddig is tette, elítéli az antiszemitizmust, a közösségek közötti gyűlöletkeltést és az egyház, egyházi épületek és egyházi alkalmak pártpolitikai célokra való felhasználását – közölte Tarr Zoltán, az MRE zsinati tanácsosa kedden az MTI megkeresésére.

Bölcskei Gusztáv református püspök, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a történtek kivizsgálását és a szükséges intézkedések megtételét, valamint a sajtóval való kapcsolattartást kérte Szabó Istvántól.

Az MRE 1998-as zsinati határozatában azt írta, a református egyház tulajdonában, illetve használatában levő létesítmények és területek hasznosításakor semmilyen formában nem zavarható az egyház tevékenysége, és nem sérthetőek hitelvei, tanításai és méltósága. "Így nem folytatható olyan tevékenység, amely nem egyeztethető össze az egyház erkölcsi elveivel és tanításával."

"Minket az evangélium arra tanít, hogy az egyházban nem szabad teret engedni semmiféle gyűlöletre épülő gondolkodásnak vagy gyakorlatnak, ezért tisztelettel kérjük az Elnökséget az ügynek a Magyarországi Református Egyház egészére vonatkozó, elvi és gyakorlati, mihamarabbi és megnyugtató megoldására" – tették hozzá a lelkészek az online petícióban.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Eltiltották a választási indulástól az arabokat árulózó izraeli politikust

Eltiltották a választási indulástól az arabokat árulózó izraeli politikust

Elfogták az utrechti lövöldözőt

Elfogták az utrechti lövöldözőt

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

158 évi börtönre ítéltek egy gyermekeket molesztáló amerikai orvost

5+1 érdekesség a növényről, ami férfiaknak és nőknek is gyógyír

5+1 érdekesség a növényről, ami férfiaknak és nőknek is gyógyír

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

Így emlékezett meg Baló Györgyről az RTL Klub

New York Times: Erős a gyanú, hogy Orbán Putyin trójai falova az EU-ban

New York Times: Erős a gyanú, hogy Orbán Putyin trójai falova az EU-ban