szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy idősebb szerb férfi magyar nőket házasított meg szerb férfiakkal. A szerbek családtagként szabadabban mozoghattak, illetve vállalhattak munkát az EU-ban. A férfi élettársa szenvedélyes esküvőszervezőként vett részt az ügyben. A magyar arák először az esküvőn találkoztak vőlegényeikkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 56 éves szerb állampolgárral és társaival szemben – közölte a rendőrség kedden.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi azzal gyanúsítható megalapozottan, hogy 2013 márciusa óta anyagi ellenszolgáltatásért több szerb férfi magyar nőkkel való házasságkötését szervezte meg. A szerb férfiak családtagként így olyan jogosultságokhoz jutottak, melyekkel az Európai Unió területére legálisan beutazhattak, ott tartózkodhattak. A férfiak – harmadik országbeli állampolgárként – ezen jogosultságokhoz egyéb módon nem juthattak volna hozzá.

A szerb gyanúsított a házasságkötések megszervezésével közvetítő személyeket bízott meg, akik a magyar hajadonokat felkeresték, majd az esküvő körülményeiről, illetve a menyasszonyságért járó anyagi ellenszolgáltatásról egyeztetettek velük. A szerb gyanúsított ezután megszervezte a menyasszonyok Szerbiába való kiutaztatását, illetve a házasságkötés lebonyolítását. A magyar arák először az esküvőn találkoztak vőlegényeikkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak.

A házasságkötés után rövid időn belül Németországba vitték az újdonsült feleségeket, ahol az illetékes hatóságoknál az asszonyoknak férjeik ott tartózkodását kellett legalizálni.

A nyomozók az ügyben október 22-én összehangolt akció keretében több személyt elfogtak, illetve több helyszínen tartottak házkutatást.

Az ügyben elfogtak és kihallgattak két nőt is, egy 22 éves kisszállási, illetve egy 31 éves tompai lakost. A két nő a gyanú szerint pénzért kötött házasságot március 9-én, illetve március 16-án a szerbiai Szabadkán két szerb férfival. A házasságkötés célja az volt, hogy a férfiak aztán az Európai Unió területére beutazhassanak és ott tartózkodási engedélyhez, vízumhoz jussanak. A két gyanúsított nő szabadlábon védekezik.

Elfogták és embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a menyasszonyokat és vőlegényeiket fuvarozó K. Krisztián 32 éves kisszállási férfit is. Vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a Kiskunhalasi Járásbíróság.

Október 24-én embercsempészés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a szerb férfi élettársát is, egy 38 éves szerb nőt. Az asszony azzal gyanúsítható megalapozottan, hogy a házasságkötések előkészítésében, a szükséges iratok beszerzésében és az esküvők szervezésében tevékenykedett. Másik két magyar alszervezőt, K. Erzsébet 46 éves tompai és F. Brigitta 27 éves kisszállási lakosokat szintén 2013. október 24-én fogták el, és hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók. A szerb, illetve a két magyar gyanúsított nővel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság megközelítőleg 100 házasságkötést vizsgál, amelyeknél – ha bűncselekmény gyanúja merül fel – további gyanúsítások várhatóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Jövő tavaszig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban

Jövő tavaszig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba