szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már úgy emlékszik Eva Rezesova, hogy elvakította egy szemben jövő jármű fénye a baleset előtt, és ez elvonta a figyelmét – derül ki abból, a hvg.hu birtokába került anyagból, amelyet hétfőn, közvetlenül a keddi tárgyalás előtt nyújtottak be. A halálos baleset okozásával vádolt szlovák milliomosnő korábbi vallomásban nem szerepelt zavaró fényhatás. Pénteken már ítéletet hirdettek volna ügyében, de a váratlan húzás átírhatja a menetrendet.

„Ismételten felidézve a baleset körülményeit úgy emlékszem, hogy a baleset bekövetkezését közvetlenül megelőzően a szembejövő pályatesten hirtelen fellépő fényhatás zavaróan hatott, egy pillanatra elvonta a tekintetemet” – a hvg.hu birtokába került bírósági anyag alapján ezzel az állítással egészítette ki korábbi vallomását a négy halálos áldozattal járó közlekedési baleset okozásával vádolt Eva Rezesova a keddi tárgyalást megelőző utolsó pillanatban. A szlovák milliomosnő korábban egyszer sem beszélt arról, hogy a szemben közlekedő autók fénye zavarta volna, azonban az ügyvédje által hétfőn beadott jogi észrevételben már erre hivatkozik.

©

A kérdésnek azért van különösen nagy jelentősége, mert a négy halálos áldozattal járó közlekedési baleset okozásával vádolt Rezesova perének utolsó tárgyalásán órákon keresztül próbálták négy igazságügyi műszaki szakértő segítségével eldönteni, zavaró lehetett-e az autópályán ellentétes irányba tartó járművek világítása. Újra és újra felmerült – az egyik kirendelt szakértő szakvéleményében még kifejezetten hivatkozott is rá -, hogy azt sem tudni, egyáltalán közlekedett-e szemben ilyen jármű.

A bizonyítási eljárást a bíróság a legutóbbi tárgyaláson már lezárta, így kedden már a perbeszédek következtek volna. A beadvány szerint azonban Rezesova kéri, hogy a birtokunkba került anyag dátuma alapján hétfőn befutott „észrevételt” tekintsék vallomása részének. A vádlott még a nyomozás során tett vallomást, azt is írásban, ehhez képest később egyáltalán nem szólalt meg érdemben a bírósági eljárás során.

Még szeptember végén a vádlott ügyvédje, Novák Péter váratlanul felkért egy újabb műszaki szakértőt, Melegh Gábort, aki először vetette fel, hogy a sztráda két pályateste közötti sövény pont a baleset helyszínénél megszakad, így nem véd a szemben közlekedők lámpájának zavaró hatása ellen. Melegh későbbi kiegészítő szakvéleményében arra jutott, hogy szemközti forgalom fénye „még tompított fényszóró használata mellett is egy zavaró fényfátyolt vetíthetett” Rezesova szemére. Ez szerinte vakításnak ugyan nem minősül, de zavaró lehetett, és így növelhette a reakcióidejét pont abban a pillanatban, mikor Rezesovának a Fiat „forgalmi műveletét” érzékelnie kellett volna. Az igazságügyi szakértő maga is elismerte szakvéleményében: nem tudni, egyáltalán közlekedett-e szemből ilyen zavaró káprázást keltő jármű, de ez szerinte abban a „közlekedési környezetben fizikailag lehetséges”.

A vodkásüveget is megmagyarázza

A szervezetében kimutatott alkoholt Rezesova eddig két dologgal magyarázta: egyrészt az ütközés után „sokkos” állapotban meghúzta az autóban lévő vodkásüveget, mert víznek hitte, másrészt a megfázására szedett gyógyszerek alkoholtartalmával. A hétfőn benyújtott észrevételben a vádlott ezekre nézve is új állításokat tett, így a vodkásüvegről szerinte már korábban „eltávolításra került a kupak levételét akadályozó gyári csomagolás”. Ez azért fontos, mert korábban a bizonyítás során felmerült, vajon hogyan ihatott a fejjel lefelé álló autóban a lezárt italból. A hétfői vallomáskiegészítésben a szlovák milliomosnő mindenesetre megismétli, hogy ezt megelőzően nem ivott az üvegből, még ha le is vette róla a csomagolást.

Az alkoholtartalmú köhögéscsillapítóra nézve is új információval állt elő hétfői beadványában: ennek csepegtetőjét – „és a hasonló csepegtetővel ellátott gyógyszerek csepegtetőjét” – a vásárlást követően eltávolította, „mert nem volt türelme kivárni a csepegtetés idejét”, így „szemre” mérte a mennyiséget. A Rezesovánál kimutatott alkoholszintet ugyanis csak úgy támaszthatná alá a gyógyszer, ha abból a szokásos adag sokszorosát vette volna be.

Az eredeti bírósági menetrend az volt, hogy kedden már a perbeszédek jönnek, és a szlovák milliomosnő is megszólalhat az utolsó szó jogán, majd pénteken kihirdetik az elsőfokú ítéletet. A hvg.hu kedden élőben, percről percre tudósít a tárgyalóteremből, így arról is, hogyan reagál a bíróság a hétfőn beadott vallomáskiegészítésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Vasúti hajtánnyal tértek haza az orosz követség diplomatái Észak-Koreából

Vasúti hajtánnyal tértek haza az orosz követség diplomatái Észak-Koreából