szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarázatot kért a Külügyminisztérium a török nagykövettől egy Magyarországot negatív színben feltüntető elemzés miatt.

Takács Szabolcs a Külügyminisztérium politikai igazgatója szerdán találkozót kezdeményezett Törökország budapesti nagykövetével, Şakir Fakilival, hogy a misszióvezető állásfoglalását kérje a török külügyi tárca háttérintézményének számító Center for Strategic Research egyik kidaványában, a Perception Journal of International Affairsben megjelent írás miatt - olvasható a magyar minisztérium közleményében.

A cikket – amely negatív színben tünteti fel Magyarország alkotmányos berendezkedését – a norvég Sabrina Ramet, a Norwegian University of Science & Technology és a Centre for the Study of Civil War professzora jegyezte Trajectories of Post-Communist Transformation: Myths and Rival Theories about Change in Central and Southeastern Europe címmel.

Az írást - illetve annak egyik bekezdését - korábban Török Gábor politológus tette közzé a Facebookon, Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak ajánlva. A bekezdésben a 444.hu beszámolója szerint annyi állt, hogy a szó hagyományos értelmében lehetetlen Magyarországot pluralista demokráciának nevezni, a kormány pedig lakosság nagyobb szelete által támogatva egy autoriter vágányon halad.

Sakir Fakili török nagykövet Áder Jánossal a Sándor-palotában.
©

Takács Szabolcs politikai igazgató a török követnek szerdán azt mondta, hogy az elemzés semmiképpen sem illik az elmúlt években kiválóan alakuló, folyamatosan fejlődő magyar-török kétoldalú kapcsolatok keretébe - közölte közleményében a külügyi tárca.

A közlemény szerint az igazgató hozzátette azt is, hogy magyar részről a 2013-as évet a kétoldalú kapcsolatokban az áttörés évének tartják, és emiatt Takács Szabolcs magyarázatot kért a nagykövettől arra, hogyan jelenhetett meg a szóban forgó cikk a folyóiratban.

Şakir Fakili nagykövet szerint bár a török külügyminisztérium háttérintézményének kiadványáról van szó, az abban megjelent elemzések nem tükrözik, és nem tükrözhetik a hivatalos török álláspontot, amely a kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó magyar értékeléssel teljesen egybeesik. A nagykövet elhatárolódott az elemzés tartalmától - tette hozzá a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell