szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata szerint diszkriminatív, hogy a nők ingyen mehetnek be a Doboz nevű szórakozóhelyre, a férfiaknak pedig fizetniük kell.

Megszületett az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata a Doboz és Teczár Szilárd, a Hallgatói Hálózat aktivistájának ügyében, aki azért indított eljárást a Doboz ellen, mert szerinte diszkriminatív, hogy a nők ingyen mehetnek be, a férfiaknak pedig fizetniük kell. Ő nyert, a Doboznak 30 napja van vagy bírósághoz fordulni, vagy olyan rendszert kialakítani, amiben ugyanannyit fizetnek a férfiak és a nők – írja az Index.

Teczár kifejezetten örül, hogy nem kapott a Doboz pénzbüntetést, ezt pont ő kérte, mert nem konkrétan ezzel a hellyel volt baja, hanem azzal a gyakorlattal, ami egész Budapesten elterjedt. Viszont a hatóság elé csak konkrét ügyet lehetett vinni.

Ha a Doboz nem megy bíróságra, akkor ezentúl valószínűleg egész Magyarországon ugyanannyit kell majd fizetni a nőknek és a férfiaknak a szórakozóhelyeken, mert mostantól bárki a hatóság elé viheti őket, és akkor már ott lesz precedensnek a mostani ítélet. És persze akkor már bírságot is kaphatnak, mert innentől mindenkinek nyilvánvaló lesz, hogy ilyesmit nem szabad – mondta Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője.

A Doboznál az Indextől hallottak először a határozatról, ám végül csak azt a júliusban kiadott nyilatkozatot küldték el a lapnak, amit nyáron még az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is eljuttattak, de nem árulták el, hogy bírósághoz fordulnak-e. Korábban azt mondták, eszükbe sem jutott, hogy a nők ingyenes belépője diszkrimináció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül