szerző:
hvg.hu

A kapásból teljes felmentésért fellebbező Eva Rezesova, a bebizonyíthatatlan tényezőket órákon át soroló bírónő és a letarolt Fiatban életét vesztő négy ember dühös, kisírt szemű rokonai – ők voltak a főszereplők az utóbbi évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó közlekedési perének pénteki ítélethirdetésén. A végeredmény 6 év fogház, és az, hogy a szlovák milliomosnő börtön helyett immár egy Duna-parti apartmanházban raboskodik.

Minden bizonnyal a 13. kerületben található Meder utcai apartmanház előtt töltötte a délutánját a magyar, és a pénteken szép számban hazánkba látogató szlovák sajtó jelentős része, azt remélve, hogy megörökítheti, amint a frissen szabadlábra helyezett Eva Rezesova bevonul házi őrizetének színhelyére. Az elsőfokú eljárás utolsó momentumaként ugyanis a bíróság megszüntette a tavaly augusztus óta börtönben lévő szlovák milliomosnő előzetes letartóztatását, és rábólintott, hogy – nyomkövetővel bebiztosítva – a közvetlen Duna-parti lakásban várja ki a másodfokú ítéletet. A határozat kihirdetésekor elhangzott, hogy a lakáshoz tartozó bekerített helyet nem hagyhatja el, ami minden bizonnyal a magas, panorámás toronyépületekkel határolt apartmanház tömbjét jelenti. A hvg.hu tudósítójának ide már korábban sikerült bejutnia, de mikor a lakók rendelkezésére álló szaunát és medencét kezdtük fényképezni, szigorúan letiltották a fotózást, és nem voltak hajlandóak nyilatkozni.

A szabadlábra helyezés, illetve a házi őrizet elsődleges magyarázata a viszonylag enyhe ítélet: az ittas járművezetésben bűnösnek talált Rezesovát hat év fogházra, és öt év járművezetéstől eltiltásra ítélték. A több mint 5 milliós eljárási költség megtérítése meglehetősen soknak számít, de az egykori szlovák miniszter, a kassai Vasművet privatizáló Alexander Rezes családjának valószínűleg nem fog gondot okozni.

Mamlecz László ügyész és Novák Péter ügyvéd is pókerarccal fogadta az ítéletet, amit – elsőre legalábbis úgy tűnt – Rezesova is higgadtan, különösebb érzelem nélkül vett tudomásul. Azonban utána a több mint három órás indoklás alatt tartott mindkét szünetben beengedték hozzá édesanyját, a legvégén pedig, a házi őrizetének zöld utat adó határozat után spontán megszólalt, tolmácsa segítségével hálálkodni kezdett a bíróságnak. Amitől aztán az egész eljárást katonás precízséggel levezénylő Fülöp Ágnes egy pillanatra zavarba is jött, és kissé kényszeredetten sietett azzal lehűteni, hogy ez még nem jogerős ítélet. Ám Rezesova nem tágított, hanem válaszolt: ő bizony akkor is köszöni.

©

Az ügy ugyanis másodfokon folytatódik, ahogy várható volt, a felek nem törődtek bele az ítéletbe: az ügyész kitart a közúti veszélyeztetés elsőfokon elkaszált vádja mellett, és súlyosabb büntetést is kért, míg Rezesova és ügyvédje a teljes felmentésért harcolna tovább. A balesetben meghalt két idősebb házaspár felnőtt gyerekei felháborodva, egyikük sírva fogadta a kiszabható büntetés középmértékénél is kevesebb, ráadásul börtön helyett a lazább fogház fokozaton letöltendő 6 éves szabadságvesztés kiszabását. Nemcsak azért dühösek, mert Rezesova feltételesen akár már 2 év 9 hónap múlva szabadulhat, hanem mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a bíróság szerint a Fiatot vezető édesapjuk is hibázhatott. Szerintük a mindig lassan és megfontoltan vezető karácsondi férfi biztosan nem térhetett be szabálytalanul a kis teljesítményű, 1.1-es Fiat Puntóval a belső sávban érkező Rezesova BMW X5-e elé. A bíróság viszont arra jutott, hogy ennek a lehetősége legalábbis nem kizárható.

A pénteki indoklás során többször elhangzott, hogy a részben kirendelt, részben pedig védelem által bevont igazságügyi szakértők sokszor nem voltak a helyzet magaslatán: megváltoztatták saját álláspontjukat, olyan tényezőkkel számoltak, ami félrevihette az eredményt, egyszer nem tudtak a bíró kérdéseire egyértelmű válaszokat adni, máskor viszont szakterületükön túlterjeszkedve vontak le következtetéseket. Pedig sok múlt volna rajtuk az események rekonstruálásában, hiszen az áldozatok közül már senki nem mondhatta el, mi történt, Rezesova egyetlen írásbeli vallomását, és annak utolsó pillanatban tett kiegészítését több ponton hiteltelennek találta a bíróság.

Utólag már kimondható, hogy döntő jelentősége volt Melegh Gábor műszaki szakértő bevetésének a védelem részéről, az ő általa felhozott kérdések osztották meg a szakértőket, és ez visszaköszönt az ítélet indoklásában is. Meleghet az ügyész megpróbálta kizáratni elfogultságra hivatkozva, de a bíróság szerint nem akadályozta objektív szakértését, hogy az áldozatok családjának felkérésére maga is felvetette összeférhetetlenségét, majd mégis beszállt az ügybe a szlovák milliomosnő oldalán.

Az elhíresült vodkásüvegről, a felmerült sztrádai párbajról, és a pénteki tárgyalás minden más fontos kérdéséről itt olvashat részletesen, ha pedig arra kíváncsi, hol várja mostantól a jogerős döntést Eva Rezesova, itt megnézheti képeinket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bayer Zsolt nem győzi bizonygatni, hogy ő egészséges heteroszexuális férfi

Bayer Zsolt nem győzi bizonygatni, hogy ő egészséges heteroszexuális férfi

Új rekord: 900 ezer kilométert mentek egy Teslával

Új rekord: 900 ezer kilométert mentek egy Teslával

Béremelést kapnak a vasutasok

Béremelést kapnak a vasutasok

Az Unióban nálunk van a legkevesebb megváltozott munkaképességű embernek munkája

Az Unióban nálunk van a legkevesebb megváltozott munkaképességű embernek munkája

Napszámossors az Alföldön: éhbér után tízezres nyugdíj

Napszámossors az Alföldön: éhbér után tízezres nyugdíj

A milánói főügyész szerint felesleges meghallgatni Salvinit, hogy kapott-e pénzt az oroszoktól

A milánói főügyész szerint felesleges meghallgatni Salvinit, hogy kapott-e pénzt az oroszoktól