szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy puffanást hallva szembesültek egy Blaha Lujza tér közeli gyorsétterem ételkiszállítói azzal, hogy előttük zuhant az úttestre egy férfi. A 112-es segélyhívón nem kaptak segítséget, a mentők is csak hat perc után vették fel a telefont. Két motoros futár, akik szintén segédkeztek a helyszínen, a hvg.hu-nak számoltak be arról, miként élték át a nem mindennapi halálesettel kapcsolatos eseményeket.

Nem igaz, hogy senki nem próbált segíteni akkor, amikor november 23-án a főváros egyik legforgalmasabb részén, a Rákóczi úton kizuhant egy férfi egy szállodából. Mindezt az a két férfi mondta el a hvg.hu-nak, akik egy közeli gyorsétteremben dolgoznak futárként, s a szerencsétlenségnek a legelejétől a szemtanúi voltak.

Mint arról beszámoltunk, meztelenül ugrott ki egy hotel ötödik emeletéről egy férfi múlt szombaton fényes nappal a Rákóczi úton, a Blaha Lujza tér közelében. A kiérkező rendőrök fekete lepellel takarták be a férfit, a helyszínelés több órán át tartott. A szerencsétlenséggel kapcsolatban az Origónak nyilatkozva egy férfi azt állította, hogy teljes volt a közömbösség az emberek részéről, és rajta kívül senki nem akart segíteni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a halálesettel kapcsolatban közigazgatási eljárás keretében vizsgálódik. Ebből nagy valószínűséggel az következik, hogy a férfi öngyilkos lehetett.

Puffanás a kajafutárok lába előtt

„Kimentünk, a gyorsétterem elé, hogy mielőtt elindulunk az újabb címre, még elszívjunk egy cigit” – emlékezett vissza a történtekre a közeli gyorsétterem egyik ételkiszállítója, István. „Abban a pillanatban hallottuk a puffanást, de először nem is értettük, mi történhetett. Arra gondoltunk, hogy balesetet szenvedett valaki. Aztán már láttuk is az úttesten fekvő meztelen férfit, és a kollégám azonnal hívta a segélyhívót.”
 
József azonban azonnal nem járt sikerrel. Elmondta, a híváslistájában is pontosan látszik, 11 óra 24-kor telefonált a 112-re, ahol negyven másodpercig váratták. Elunta és megpróbálta a mentők számát, a 104-et. Ott is csak hat perccel később vették fel a telefont, és onnantól számítva mintegy tíz perc alatt voltak kint.

„Amíg Józsi telefonált, én rögtön kimentem az úttestre, és elkezdtem terelni a forgalmat” – folytatta István. „Épp akkor jött egy rendőrautó szemből. Intettem neki, félreállt. Megkérdezte mi történt, és hogy hívtuk-e már a rendőrséget. Mikor megmondtuk neki, hogy még nem, ezt intézte ő maga, és segített abban is, hogy elállta a Rákóczi út két szélső sávját, hogy könnyebb legyen a gépjárművek és a buszok terelése, meg persze így biztosította a helyszínt, amíg a munkatársai és a mentők megérkeztek.” Elővették az újraélesztő gépet, de használni már nem tudták – tette hozzá.

Kíváncsiskodók hada

István elmondta, mivel kollégájától a mentőszolgálat diszpécserközpontjában azt kérték, hogy ne mozdítsák meg a kizuhant férfit, szóltak az áldozat mellett segédkező fiatalembernek, aki azt üvöltötte vissza, hogy akkor az úton fekvő megfullad. István elmondta, közben a szállodából is kijöttek, hoztak egy paplant azzal takarták be a szerencsétlent, akihez a barátja – legalább is emlékei szerint így nevezte magát – beszélt. Az ételfutár szerint nem csak az út szélén álló, bámészkodó emberek voltak közömbösek, hanem az a hatvan év körüli nő és két férfi, akik a szállodából kijöttek, és akik a rendőröknek az áldozat ismerősének mondták magukat.

A gyorsétterem dolgozóit egyébként a rendőrök még nem hallgatták meg a történtekkel kapcsolatban. A hvg.hu-nak pedig azért akartak nyilatkozni – tették hozzá, mert a segítőkész férfi beszámolója szerintük nem teljesen igaz. Megjegyezték, nyilván a fiatalembert megviselték a történtek, hiszen az még köztük is beszédtéma.

„Mit tehettek volna az autósok? Nyilván nem szép dolog a bámészkodás, de az adott helyzetben nem tudtak megállni. A gyalogosok? Hát igen, a kíváncsiskodók tábora elég nagy lett, de talán ebben szerepe volt annak is, hogy itt egy buszmegálló” – jegyezte meg. Hozzátette: már akkor is tumultus alakul ki, ha egy sima koccanás történik, és a balesetben senki nem sérül meg.

A szemtanúkat egyébként a rendőrség még nem kereste, így nem is hallgatták ki őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?