szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Blikk szerint korábban egy rendőr környékezte meg a nyelvvizsgabotrányban érintett P. András feleségét, majd miután a nő mindent elmondott neki a csalásokról, a férfi eltűnt, P. Andrásék pedig lebuktak. A hvg.hu korábban megírta, a rendőrök figyelmét a szervezők óvatlansága hívta fel: szórólapot osztogattak, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat egyik munkatársa is megkapott. Ezután "épülhettek be" a nyelvvizsgacsalás szervezői közé.

Egy flörtölő feleség okozta a nyelvvizsgamaffia vesztét a Blikk szerint. A lap hétfői száma arról számol be, hogy a nyelvvizsgabotrányban érintett P. András (aki ügyészségi tolmács volt korábban) feleségének csapni kezdte a szelet egy rendőr, akinek a nő sok mindent kikotyogott a férje ügyleteiről. A pénzért biztos nyelvvizsgát intéző társaságot a rendőrség fél éve leplezte le, azóta az udvarló eltűnt, és P. András felesége azóta sem tudja, hogy valóban érdekelte-e ő a férfit, vagy csak információkat akart belőle kihúzni.

A nyelvvizsgacsalási botrány kipattanása banális volt – mint azt korábban a hvg.hu megírta –, a szervezők már annyira bátrak voltak, hogy nem csak az interneten hirdették szolgáltatásukat, hanem szórólapon is, amelyen olcsó, gyors és biztos módot ígértek a nyelvvizsgát megszerezni vágyók számára. Egy ilyen, a Keleti pályaudvar környékén osztogatott reklámanyag alapján szereztek inormációkat a nyomozók, s ez alapján indult el a büntetőeljárás. Még a szórólapot osztogató férfit is bilincsben vitték el, tudomásunk szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy hét éve szerez ügyfeleket a nyelviskoláknak.

Korábbi cikkünkben olvasható, hogy mintegy hatszáz gyanúsított ellen folyik eljárás, mert illegálisan szerezhették meg nyelvvizsgájukat. A szervezők közvetítőkön keresztül kutatták fel azokat a személyeket, akik nyelvvizsgát szerettek volna tenni. Ezek az emberek meghatározott pénzösszeg fejében a közvetítőkön keresztül hozzájutottak a nyelvvizsgakérdések megoldásaihoz. Így a vizsgán előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ. Egy ember még előzetes letartóztatásban van, öt ember pedig házi őrizetbe került, a többiek szabadlábon védekezhetnek. A papírok megszerzését két Pest megyei és egy budapesti nyelviskola dolgozói segítették. A középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kértek. A hvg.hu információi szerint a fő szervezők és a közvetítők között egyetemi és főiskolai tanárok, ügyvédek is találhatóak, és három felsőoktatási intézmény hallgatóit is toborozták a vizsgákra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Neves ügyvédek is részt vettek a nyelvvizsgacsalásban?

Rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozó mellett ügyészek és neves ügyvédek is érintettek lehetnek a múlt héten kipattant nyelvvizsgacsalási botrányban – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, akár több száz vagy akár ezer gyanúsítottja lehet az ügynek. A Pest Megyei Ügyészség szóvivője egyelőre csak arról számolt be, hogy százötvenen érintettek. Magyarországon évtizedek óta jó üzlet a nyelvvizsga-hamisítás, minden tizedik bizonyítvány hamis.

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást