szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyből beváltotta a hozzá fűzött reményeket Rogán Antal frakcióvezető szerint az a jogszabály, amely eltörölte az előzetes letartóztatás felső korlátját a súlyos bűncselekmények esetében.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja üdvözli az ároktői banda ügyében hozott keddi bírósági döntést, amely szerint az összes vádlott előzetes letartóztatásban marad a büntetőper elsőfokú ítéletéig – közölte Rogán Antal. "A Fidesz-frakció által kezdeményezett, nemrégen elfogadott jogszabály beváltotta a hozzá fűzött reményeket" – írta közleményében a frakcióvezető, hangsúlyozva: mostantól nem fordulhat elő, hogy egy gyilkossággal vádolt ember a bírósági ítélet megszületése előtt "jogi visszásságok miatt" szabadlábra kerülhessen.

A vád szerint az ároktői banda, a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban lévő férfi 2008–2009-ben tucatnyi alkalommal támadt éjszaka idős emberekre otthonukban, és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal, fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket. A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt.

A parlament november 11-én törölte el az előzetes letartóztatás időtartamának – addig négyéves – felső korlátját a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél. A jogszabályt a házszabálytól eltérve hozta meg a Ház, amit a kormányoldal arra hivatkozva kért, hogy börtönben maradjon az ároktői banda egyik – nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint többrendbeli súlyos testi sértéssel vádolt – tagja, aki a módosítás nélkül november 22-én házi őrizetbe került volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme