szerző:
Cs. B.

Panasszal élt a Központi Nyomozó Főügyészség által kiadott videofelvétellel szemben a Vizoviczki-ügy egyik gyanúsítottjának ügyvédje. Kalmár Tamás védője, Arató György a dokumentum teljes közzétételéhez hozzájárult. Jelenleg egyébként már félszáznál több gyanúsítottja van a Vizoviczki László és társaival szemben többek között vesztegetés gyanúja miatt folyó büntetőeljárásnak – tudta meg a hvg.hu a Központi Nyomozó Főügyészségtől (KNYF). Újabb emberek felelősségre vonását is tervezik.

Az éjszaka császára, Vizoviczki László bizalmasának és a volt rendőri vezetők találkozójáról nyilvánosságra hozott felvételek nem képezik a nyomozati anyag részét, de azok a hang- és képfelvételek igen, amelyekből összeállították – közölte a hvg.hu-val a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője. Simon Richárd beszélt arról is, hogy az eljárásban újabb gyanúsítások várhatók, akiket költségvetési csalás elkövetése miatt szeretnék felelősségre vonni.

Vizoviczki Lászlót, aki saját bevallása szerint is mintegy 40 budapesti éjszakai szórakozóhelyet üzemeltetett,  tavaly május 30-én vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozó hatóság gyanúja szerint a férfi rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurenseiében viszont annál inkább. Mindezért Vizoviczki jelentős összegeket fizetett rendőröknek az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint.

A meggyanúsított vezető beosztású rendőrök között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közrendvédelmi Főosztályának egykori vezetője, Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, illetve ennek a területnek a speciális ügyeit vivő Hopka Lajos,valamint egy federítő tiszt, Koblencz Attila is. Az ügynek lett egy debreceni szála három gyanúsítottal. De Vizoviczki és társai ellen adócsalás gyanúja miatt is vizsgálódnak.

Takarásban V. László
©

A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője a hvg.hu érdeklődésére közölte, hogy a hang- és videofelvételeket a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) a titkos nyomozása során 2012. március-áprilisában készítette, és azokból a sajtó számára hónapokkal ezelőtt állított össze úgymond „fogyasztható” felvételeket.

A védelmi szolgálat a személyiségi jogokra való tekintettel az érintettek arcát és a gépjárművek rendszámát kitakarta, illetve a felvételen elhangzottakat a közérthetőség érdekében feliratozta is. A helyettes szóvivő elmondta azt is, hogy a sajtóanyagot az eredeti bizonyítási eszközökről készítették, és mivel közel a nyomozás vége, a közzététel az eljárást nem befolyásolja. Maguk a kiadott felvételek nem tartoznak a nyomozási iratok közé, de az eredeti hangfelvételek, illetve azok szó szerinti leiratai, valamint a videofelvételek azok. Hozzátette: az eredeti anyagokat és leírt változatukat a gyanúsítottak és védőik elé tárták és le is lejátszották nekik.

Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt közrendvédelmi főosztályvezetője és védője a tavaly november 8-án történt kihallgatásán nem akarta végighallgatni a hanganyagot. Hopka Lajos, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni egyik egységét vezette, és hangja egy másik felvételen szerepel, ügyvédjével együtt idén márciusban ismerte meg a felvételeket.

A szóvivő megjegyezte azt is, hogy a sajtóanyagnak szánt videofelvételt, ami Kalmár Tamás és V. István találkozójáról készült, azért nem látta eddig a gyanúsított és a védője, mert ennek az anyagnak önmagában nincs jelentős bizonyító ereje. "A külön készült hang- és videofelvételek együttes bemutatása „azt a célt szolgálta, hogy a sajtóanyag a televíziók, illetve az internetes média számára átvehető, továbbítható legyen, így a sajtóanyag közérthetővé váljon” – közölte Simon Richárd. A helyettes szóvivő tájékoztatását azzal zárta, hogy Vizoviczki László és társai ügyében újabb embereket gyanúsítottak meg, így 51-re nőtt a gyanúsítottak száma, „de további gyanúsítások várhatóak a nyomozás költségvetési csalás bűntettének vizsgálatára vonatkozó részében.”

Idén februárban írt a hvg.hu arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint nem csak vesztegetést követett el Vizoviczki László, hanem munkatársai közreműködésével eltitkolta a szórakozóhelyek bevételeinek nagy részét, valótlan tartalmú adóbevallásokat készítettetett, amelyekkel 825 millió forint kárt okozott az államnak. Arról, hogy a vesztegetést, a csalást és a költségvetési csalást miért egy eljárásban kezeli az ügyészség, a helyettes szóvivő elmondta, hogy a bűncselekmények elkövetői között személyi összefüggés van." Azt, hogy célszerű-e a nyomozás két fő szálának elkülönítése, és külön eljárásban történő felderítése ésbizonyítása, folyamatosan vizsgáljuk” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a jelen állás szerint nem célszerű az elkülönítés.

A birodalom és katonái

Korábban írtunk arról, hogy Vizoviczki László büszke volt az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra. A hvg.hu-nak a vállalkozó egyik ismerőse azt mondta „nem Vizoviczki kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen”.

Rendőri forrásaink szerint az „éjszaka császára” túlnőtte magát. Egy Vizoviczkit személyesen is ismerő forrásunk azt állította, hogy több mint egy évtizedig az éjszakai élet egyik ismert alakja biztosította a szórakozóhelyei védelmét. A rendőrök – egy kiváló baloldali kapcsolatokkal rendelkező exrendőr vezetésével – csak 3-4 éve jelentek meg a színen és tették parkolópályára az előző brigádot. Más forrásaink arról beszéltek korábban, hogy a rendőrök körében már 12-14 éve ismert volt „Vizo”, mégis sokáig nyugodtan tevékenykedhetett.

A védelmet ellátó előző csapat vezetője ellen eljárás is indult, s ebben az ügyben éppen azok a rendőrök nyomoztak, akiknek a csuklóján a bilincs kattant. "Nem csodálkoznék azon, ha hamarosan a - baloldali kapcsolatokkal rendelekző- exzsarut is lekapcsolná a rendőrség" – tette hozzá forrásunk.

Pedig a „császárságot” információink alapján Vizoviczki László szerette volna tovább bővíteni, 2006-os terjeszkedési kísérlete a Citadellán azonban csúfos kudarcnak bizonyult. Mint megírtuk, az ügyből büntetőeljárás lett. A Fővárosi Főügyészség a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy Vizoviczki László és társai ellen önbíráskodás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyt büntetőeljárás. A nyomozást az ügyben a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2007. március 30-án részben bizonyítottság hiányában, részben pedig bűncselekmény hiányában megszüntette. Úgy tudjuk, V. László tavaly Debrecenben próbált terjeszkedni és néhány érdekeltséget is szerzett ott, de a városban a helyi és ukrán csoportok miatt nem tudta megvetni a lábát.

Az ügyvédek válaszolnak

Kalmár Tamás ügyvédje, Arató György az ügyészség tájékoztatásával kapcsolatban a hvg.hu-nak elmondta, hogy az eléjük tárt hangfelvétel nem azonos azzal, amit az ügyészség a videóhoz csatolt és közzétett. „Az általunk megismert hanganyag leiratát összehasonlítottam az ügyészség által közzétett hangfelvétel szövegével, és találtam jelentős különbségeket is. Ezért az ügyészség hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kiszivárogtatott hangfelvételt elénk tárták. A dologhoz hozzátartozik, hogy a hangfelvétel másolatát és annak leiratának kiadását a Központi Nyomozó Főügyészség arra hivatkozva utasította el, hogy az sérti a nyomozás érdekeit. Az anyagokat a Legfőbb Ügyészségre benyújtott panasz révén kaptuk csak meg. Feltételezem, hogy a pestisracok.hu-nak nem kellett a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) fordulni” – jegyezte meg a védő a dokumentumoknak a nyilvánossára hozatalával kapcsolatban.

Arató György a kiszivárogtatással kapcsolatos jogi álláspontját egy panaszban foglalta össze, s azt a LÜ mellett a hvg.hu-nak is megküldte azzal, hogy hozzájárul annak közléséhez. „Amennyiben az LÜ elutasítja a panaszt, úgy a bizonyítékok megismerésének gyorsítására nyitnánk egy orokdicsosegazugyeszsegnek.hu elnevezésű honlapot, hátha ennek korábban küldenek meg anyagokat, mint a védelemnek.”

Hozzátette: az ügyészség nyilatkozatát a személyiségi jogok vonatkozásában kifejezetten humorosnak találja. „Egy manipulatív módon vágott hangfelvételt párosítottak egy rossz minőségű videóval, mellyel kapcsolatban közlik, hogy Kalmár Tamás szerepel rajta. Azaz a személyiségi jogok miatt a videón szereplők nem azonosíthatóak, de utána kiadják, kikről van szó. Ez alapján az ügyészség idáig csak érintőlegesen foglalkozott a személyiségi jogokra vonatkozó jogszabályok és bírói gyakorlat tanulmányozásával, ami alapvetően nem probléma, mert nem ez a fő profiljuk, de legalább megkérdezhettek volna valakit, aki ért is hozzá.”

Kattintson a nagyobb képért!

A védő hangsúlyozta, szerinte a közzétett videó leginkább arra jó, hogy még ki nem hallgatott tanúkat befolyásoljon. „Miután közölte az ügyészség azt is, hogy a nyomozást rövidesen befejezik, valószínű, hogy az általam indítványozott további tanúkat nem óhajtják meghallgatni, vagyis a bizonyítási indítványaimat elutasíthatják. Ez azt jelenti, hogy az ügyészség nem óhajtja az igazságot kideríteni.” Arató úgy véli, hogy az ügyészség azt állítja, a célja a nyilvánosság tájékoztatása volt. Annál azonban van egy magasabb rendű érdek, ez pedig a nyomozás érdeke, ami egy jogállamban azt jelentené, hogy az ügyészség feladata az igazság kiderítése, melyhez hozzátartozik az is, hogy a tanúk befolyásolástól mentesen tudjanak nyilatkozni – hangsúlyozta.

„Az ügyészség ezen cél fölé helyezte a marketing tevékenységét. Szerintem az elmúlt években elszenvedett kudarcok miatt (tábornokper, Sukoró, Hunvald-ügy) megnyirbált tekintélyen nem így kellene javítani, mert ez csak reklámfogás, de a célra nem alkalmas” – közölte a védő.

Hopka Lajos ügyvédje szerint sem kerek az ügyészségi tájékoztatás

A másik két egykori NNI-s vezető, Gulyás Imre és Hopka Lajos ügyvédje, Zsurkán Béla is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a felvétel, amelyen Hopka Lajos szerepel, vágott anyag. Megjegyezte, a felvételen látható dátum alapján egyértelmű, hogy Vizoviczki László és embere, illetve védencei elfogásáig több mint egy hónap volt még hátra, így, ha az apanázs valóban havi volt, akkor a nyomozóknak lett volna lehetőségük tettenérést végrehajtani.

Zsurkán Béla hangsúlyozta, erre nem is egy, hanem több alkalom is lehetett volna, mert "a nyomozás 2012 februárjától már nyíltan folyt a Központi Nyomozó Főügyészség által". A védő szerint egyébként nem tudott sem Hopka Lajos, sem Gulyás Imre razziákat egyedül elrendelni. Közölte, olyan manipulált iratokról sem kérdezősködtek az eljárás során eddig, amelyeket az ügyfelei azért "gyártottak" volna le az ügyészség korábbi állítás alapján, hogy azokkal igazolják Vizoviczkinek az általa elvártak teljesítését.

"Vizoviczki László nem volt célszemély az NNI-nél, azaz vele kapcsolatos feljelentéseket sem tusoltak el. Nem is tudtak volna, mert fővárosi illetékességű révén a BRFK lett volna az érintett, legalább az első körben biztosan oda kerül az ügy és nem a nyomozó irodához." Zsurkán Béla elmondta, Vizoviczki László embere tudomása szerint besúgó volt, ő kérte a találkozót Hopka Lajostól, aki a felvételen is hallhatóan beszéltette a férfit, és ezért "bólogatott" beleegyezően mindenre, amit a férfi mondott. "A papírzacskónak akkor Hopka Lajos nem tulajdonított jelentőséget. Abban nem volt pénz, és ha a valóban fél éven át havonta milliókat kapott volna a védencem, akkor annak a több tízmillió forintnak valamilyen nyoma lett volna, de a vagyonosodási vizsgálatban semmit nem találtak."

A védő úgy vélte, érdekesebb lenne azt megnézni, hogy Vizoviczki embere nem játszott-e két kapura, ugyanis tudomása szerint nála is jelentős összegű készpénzt találtak. A videofelvételre vonatkozóan hangsúlyozta azt, hogy az anyag teljes leiratában szerepel az is, hogy V. István elmondja, az NNI vezetője a barátjuk, de a kiemelt ügyeket vizsgáló szervezet irányítója nem gyanúsított az ügyben. Zsurkán Béla egyébként az általuk ismert felvételen kívül más hang- vagy képanyagról nem tud, szerinte vallomásokra támaszkodik az ügyészség álláspontja igazolásához. Megjegyezte, az ügyészség csúsztat abban is, hogy az ügynek több tucat, immár 51 gyanúsítottja van. Holott a vesztegetéssel gyanúsított rendőrök száma tíz körüli, a többiek mind Vizoviczki László munkatársai, akik adó- és a költségvetési csalásban érintettek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

MTI Itthon

Adócsalással is gyanúsítják V. Lászlót

Már adócsalással is gyanúsítják V. Lászlót vállalkozót azzal a korrupciós büntetőüggyel összefüggésben, amelyben több vezető beosztású rendőrtiszt is érintett - értesült az MTI Hírcentrum.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta Itthon

V. László feketébe öltözött férfiakkal érkezett - interjú Veres Istvánnal

A Veres Istvánhoz köthető cégek az állam kezébe adnák a Citadella-épületegyüttest - közölte a területen évekkel ezelőtt a hatóságok szerint illegális teraszépítést végző, majd a Zóna Taxi révén a Budapest Airporttal jogvitába bonyolódott vállalkozó. A hvg.hu-nak a Citadelláról való kivonulásáról azt mondta, ebben egy minisztériumból érkező fenyegetéseknek is szerepe lehetett. Mindemellett Veres István életét "megnehezíti", hogy összekötik a korrupciós ügy egyik gyanúsítottjával, V. Lászlóval és a másik nagy port kavart ügy érintettjével, Portik Tamással, akit a rendőrség az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsít. Veres állítja, ismerte őket, de nem üzletelt velük. Interjú.

Értelmetlen adónemek megszüntetése után is másfél hét megy el az adóbevallásra

Értelmetlen adónemek megszüntetése után is másfél hét megy el az adóbevallásra

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Súlyos ütközés és bírósági úgy lett a vége a vakmerő előzésnek

Magyarországra jön Rick Astley

Magyarországra jön Rick Astley

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Mennyi ilyen lehet itthon is? Roncsautónak leadott német kocsikkal verik át a kelet-európaiakat

Mint egy álom, olyan lesz az új Google Maps

Mint egy álom, olyan lesz az új Google Maps

A Momentum szerint több cég berezelt az Orbán-ellenes plakátkampány miatt

A Momentum szerint több cég berezelt az Orbán-ellenes plakátkampány miatt