szerző:
Csikász Brigitta

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Napok óta foglalkoztatja a rendőröket és az éjszakai élet szereplőit, hogy miért most fogták el az éjszakai életben az egyik legnagyobb üzletembernek tartott V. Lászlót, bizalmi emberét és az általuk állítólag megvesztegetett két rendőrt, Kalmár Tamást, a BRFK immár volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét és Hopka Lajost, az NNI egyik osztályvezetőjét. Az ügynek összesen hat gyanúsítottja van, kedden ugyanis újabb két rendőrt vettek őrizetbe.

A hvg.hu-nak nyilatkozó, az ügy kényessége miatt nevük elhallgatását kérő forrásaink ugyanis abban egyetértettek, nem véletlen, hogy a rendőrök éppen most léptek fel V. Lászlóval szemben, akinek tevékenysége 12-14 éve már ismert a rendőrök előtt. A Papa néven ismert Sándor István, volt rendőr 2000-ben az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt a belvárosban terjeszkedő V. László szerepéről, kapcsolatairól, illetve ezeknek az illetőknek a beépülésükről önkormányzatokba azt mondta, hogy „a mai magyar közigazgatásban bárki bármikor, bárhol megvehető, és ha pénze van az embernek, bármi elérhető. Bármi.”

A bizottság vezetője akkor érdeklődött a Belváros Közbiztonságáért Közalapítványról, ezzel összefüggésben Sándor István a meghallgatáson beszélt arról is, hogy az önkormányzatoknál és a rendőrségnél meglévő közalapítványokat „mind az alvilág pénzelte”. A Belváros Közbiztonságáért Közalapítványt pedig húsz night club "finanszírozta". Az egykori rendőr szerint ezek a szórakozóhelyek a Conti Car kezében vannak, nekik pedig „V. egy katonájuk”.

Amikor a bizottság elnöke a rendőri kapcsolatokról érdeklődött, Sándor István csak annyit mondott, hogy arról „jobb nem beszélni. Inkább”. Az elnök megjegyzésére, miszerint „a bizottsági anyagok között van egy olyan kazetta is, ahol az V. kerületi őrsparancsnok veszekszik az egyik night club vezetőjével, és a védelmi pénzek megvitatása folyik egészséges magyar kifejezések közepette..., Sándor István megjegyezte: ugyanez elmondható a belvárosi őrsről és a többiről is”.

Megúszott korábbi vizsgálatok?

V. László egy tavalyi rádióinterjúban arról beszélt, negyven fővárosi szórakozóhelyet üzemeltet, s mindezt a sikert tudás, fegyelem és szorgalom révén érte el. Mindeközben, a Népszabadságban közöltek szerint kábítószerrel való visszaélés, drogkereskedelem és lányfuttatás miatt többször is eljárás alá vonták. Azt azonban, hogy ezeket a vizsgálódásokat komolyabb felelősségre vonás kövesse, az "éjszaka császára" eddig megúszta. Így azt is – közölték a hvg.hu forrásai –, amikor a Citadellán található szórakozóhely megszerzésére tett kísérlete miatt vele és társaival szemben 2006-ban büntetőeljárás indult.

A Fővárosi Főügyészség a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy V. László és társai ellen önbíráskodás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyt büntetőeljárás. „A nyomozást az ügyben a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2007. március 30-án részben bizonyítottság hiányában, részben pedig bűncselekmény hiányában megszüntette.”

©

V. László, akit az egyik beosztottja szerint csak Apunak hívtak a közvetlen környezetébe tartozók, sokáig kerülte a nyilvánosságot, ezzel utasította el korábban a hvg.hu interjúfelkérését is. Ehhez képest a tavaly év elején történt West-Balkán tragédiát követően nemcsak nyilatkozatra bírta a Kossuth Rádió, hanem képviselője lett a Biztonságos Szórakozásért Egyesületnek, valamint 2010-ben főszervezője az S.O.S. Magyarország Segélyfesztivál elnevezésű jótékonysági rendezvénynek, amelyet az árvízkárosultak számára szerveztek. A fesztivál színhelye az óbudai Hajógyári sziget volt, ahol V. László érdekeltségeinek egy része található.

A kerületekben semmit sem tettek?

A III. kerület miatt látott összefüggést a május 8-án felmentett vezetők ügyével kapcsolatban egyik rendőri forrásunk, mondván, hogy a kerület kapitánya volt korábban Markó Attila, a budapesti főkapitány leváltott rendészeti helyettese. Mindezzel kapcsolatban egy volt rendőr azt hozta fel a hvg.hu-nak, hogy azokban a kerületekben, ahol V. László érdekeltségei voltak, leginkább az V. és a III. kerületben is tisztában kellett lenniük a rendőröknek azzal, hogy mi folyik náluk. A belvárosi kapitányságot a Budapesti Rendőr-főkapitányság élére történő kinevezéséig, 2007-2010 között Tóth Tamás vezette.

Persze nemcsak ők, hanem az ő elődeik előtt is ismert volt személye, de az egyik, az éjszakai életet jól ismerő forrásunk szerint az üzletember az előző kormány idején nőtte ki magát, és ismert volt, hogy a rendőrökkel jó kapcsolatot ápol. Így a hvg.hu forrásai közül többen felemlegették azt, hogy az egyik kedvelt szórakozóhelyen, a Dokkban állítólag előfordult, hogy kormányőrök adták a portaszolgálatot.

S hogy hosszú évek háborítatlansága után most mi vezethetett az éjszaka császárának rács mögé kerüléséhez? A hvg.hu által megkérdezettek többsége a területek újraosztására irányuló törekvést lát benne. Akadtak olyanok, akik úgy vélekedtek, az ügy nem más, mint az egész eljárást megindító Nemzeti Védelmi Szolgálat létének alátámasztása, tevékenységük igazolása, mert más nagy üggyel a szervezet nemigen állt elő. Egyetértés volt abban, hogy V. László annak köszönheti sérthetetlensége megszűnését, hogy valakivel szembement, akivel nem kellett volna.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rendőrök bilincsben: újabb két ember a gyanú árnyékában?

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

hvg.hu Itthon

Jenson Button miatt buktak meg a BRFK felmentett vezetői?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

hvg.hu Itthon

Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Napon álló kocsiban hagyta gyerekét egy nő Sopronban

Napon álló kocsiban hagyta gyerekét egy nő Sopronban

Közel harmadával csökkent a Budapest Bank eredménye az első félévben

Közel harmadával csökkent a Budapest Bank eredménye az első félévben

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Ezüstérmes Lőrincz Viktor a birkózó-világbajnokságon

Ezüstérmes Lőrincz Viktor a birkózó-világbajnokságon

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson