szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Vegyes vélemények jelentek meg a régi rendőri vezetés egyik ismert alakjának, Kiss Ernő dandártábornoknak őrizetbe vételével, majd előzetes letartóztatásával kapcsolatban az egykori parancsnok kollégáitól a Facebookon. Van olyan, aki szerint Kiss esete rossz fényt vet a testületre, más úgy gondolja, sajnálni kell, amiért az alkohol rossz útra vitte.

Kiss Ernő volt rendőr dandártábornokot a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azzal gyanúsította meg, hogy egy folyamatban lévő ügy egyik érintettjének azt ígérte, az érdekében be tudna avatkozni némi pénzzel és kapcsolatai segítségével a folyó eljárásba. Ezt a bűncselekményt a Btk-ban úgy hívják, hogy vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés.

Kiss a rendszerváltás előtt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) társadalmi és gazdaságvédelmi osztályán dolgozott – tudtuk meg volt munkatársaitól. 1989 után a tulajdonvédelmi osztályon folytathatta pályafutását, onnan pedig a bűnmegelőzési osztály élére került. Ezt a pozíciót a kilencvenes évek elején az újjá alakult gazdaságvédelmi osztály irányítására cserélte le, majd amikor ez az egység összeolvadt a szervezett bűnözés elleni szolgálattal, őt tették a csapat élére. Innen egyenes út vezetett a kiemelt gazdasági bűncselekmények felderítésére 1996. szeptember 1-jével létrehozott Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) parancsnoki székébe.

Szerencséje volt, hogy megkapta ezt a beosztást, ugyanis a tábornokot 1994 májusában felfüggesztették az ORFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetői állásából, mert ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, és a Zugligeti úton egy fának rohant. Az első Orbán-kabinet hivatalba lépésekor a testület bűnügyi főigazgatója lett. E posztjáról hivatalosan egészségügyi okokból váltották le 1998. december 1-jén. Ennek előzménye az volt, hogy Kiss Ernő 1998 novemberében a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központnál könnyített magán. Akkor azzal védekezett, hogy túlhajszolt életvitele miatt feszültségoldó gyógyszert szed, és ez válthatta ki azt a rosszullétet, ami miatt a rendőrszékház közelében "könnyítenie" kellett magán.

Munkamánia és hatalomvágy

„Már a gazdaságvédelmi főosztály vezetése is jelentős hatalommal járt. Ugyanakkor innentől kezdve kezdte elvinni igazán az ital, ami miatt a munkahelyén többször is elkapták.” – mondta a hvg.hu-nak egyik volt kollégája, aki egyébként "rettenetes szorgalmú, hatalmas munkabírású és megbízható embernek" írta le. „Az, hogy ő egy olyan pozícióból, mint a KBI vezetése, amely főkapitány-helyettesi szintnek felelt meg, a XIII. kerületi kapitányság élére került, tragikus bukásként élte meg.” A tábornok, mint megírtuk, azt követően lett nyugdíjas, hogy 2007. november 23-án szolgálati autójával három gépkocsinak is nekiütközött – az ügyészség akkori gyanúja szerint ittasan –, ami miatt rendőrkapitányi megbízását is visszavonták. Emlékezetes, Kiss Ernő azt állította, nem ő, hanem alteregója okozta a balesetet.

Kiss tudomásunk szerint bízott benne, hogy a második Orbán-Kormány idején rehabilitálódik, de erről láthatóan szó sincs. Családjáról, a szüleiről és a magánéletről soha nem beszélt – mondta róla volt munkatársa, aki szerint „kemény ember volt, de nem kegyetlen", ugyanakkor élvezte a beosztásából eredő hatalmat, például, hogy még Horn Gyulával is tegeződött. A volt kolléga hangsúlyozta, hogy nem véletlen, hogy Kiss Ernő tele volt feszültséggel, mert a bűnügyi vezetői munka állandó készenlétet igényel.Szerinte a mostani ügy hátterében az lehet, hogy Kiss Ernő megígérhetett valakinek valamit, csakhogy saját fontosságát hangsúlyozza. "Az ügyészeket utálta, és ez kölcsönös volt" - mondta, Kiss szerint az ügyészek nem tudtak nyomozni.  

Kiss Ernő – Horn Gyula és Draskovics Tibor
Kiss Ernő, a botrányos eseteiről ismert nyugalmazott főrendőr 2008-ban a hvg.hu-nak azt mondta, 16 éve Horn Gyula akkori kormányfő utasítására állították le a Draskovics Tibor és helyettese ellen folytatott operatív nyomozást. A volt pénzügyminisztériumi államtitkár rágalmazásért feljelentette Kisst, akit februárban jogerősen is felmentett a bíróság.
Az ORFK egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóságának volt vezetője az interjúban arról beszélt: felmerült a gyanú Draskovics Tibor akkori államtitkár és helyettese ellen, hogy hivatali hatalmukkal visszaélve érték el, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 83 millió forintról 100 ezer forintra csökkentse egy üzemanyag-forgalmazással foglalkozó cég bírságát. Az érintett vállalkozás a Kuwait Petroleum Hungary Ltd. (Q8) volt.
A bíróság elrendelte a valóság bizonyítását és megállapította, valóban felmerült a gyanú, ezért is rendelték el az operatív feldolgozást, amelynek épp ezt kellett volna kiderítenie. A bíró indoklásában azt mondta, az eljárás során meghallgatták az operatív feldolgozás résztvevőit és valamennyien arról számoltak be, hogy nem szabályosan zárták le az operatív feldolgozást.

(Mégsem) érinthetetlen?

A tábornok előzetes letartóztatásának hírére az interneten egészen másfajta vélemények is megjelentek. „Nem tudom eldönteni, hogy sírjak, vagy nevessek! Mindenesetre a testületre még egy sárfolt került! Remélem, eléggé finoman fogalmaztam” - írta a Facebookon egy volt rendőr. Ezzel a véleményével egyébként nem volt egyedül. „Ennek nem most, hanem öt vagy tíz évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie” – közölte egy másik volt rendőr a hvg.hu kérdésére.

Megjegyezte, a tábornok szerinte azokból az információkból élt, amelyekhez még a KBI vezetőjeként hozzájutott, és ez volt az oka annak is, hogy nem mertek hozzányúlni. A nagy gazdasági bűnügyekről sokat tudott, illetve, látta ki, hol és hogyan gazdagodott meg, ami miatt mesés vagyonok keletkezéséről tudna beszámolni. „Senki nem tudta ugyanis, kiről milyen információval rendelkezik.” Az egykori osztályvezető úgy vélte, hogy a tábornok ebből az ügyből is kijön, és nem is lesz bent sokáig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kiss Ernő a munkaügyi bírósághoz fordult

A munkaügyi bírósághoz fordult Kiss Ernő, volt XIII. kerületi rendőrkapitány, mert szerinte jogellenes volt, hogy nem ajánlottak fel neki egy másik, a képzettségének és a rendfokozatának megfelelő beosztást, miután eltávolították az állásából.

hvg.hu/MTI Itthon

Előzetesbe került Kiss Ernő

Előztes letartóztatásba került szerdán Kiss Ernő volt dandártábornok. A hírt a Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette. A Népszabadság információi szerint egy folyamatban lévő ügy egyik érintettjének azt ígérte, hogy némi pénzzel és kapcsolatai segítségével be tud avatkozni az érdekében az eljárásba.