szerző:
MTI/hvg.hu

Az egykori hibás tervek, valamint a kivitelezésből adódó hiányosságok miatt nem működött megfelelően a jégpálya hűtési rendszere, ezért is kellett bezárni a Városligeti Műjégpályát, nemcsak az enyhe idő miatt – ezt közölte pénteken a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága. Az ígéretek szerint a jövő évi szezon előtt korrekciós munkát végeznek majd a pályánál.

A Városligeti Műjégpályát uniós támogatással újították fel, a támogatási szerződést 2008-ban írták alá az akkori budapesti városvezetők. A rekonstrukció 2010 februárjában, még az önkormányzati választások előtt kezdődött. A kivitelező HÉROSZ Zrt. 2011 decemberében csődhelyzet miatt, átadás nélkül abbahagyta a kivitelezést. A kötelező közbeszerzési eljárások után a Fővárosi Önkormányzat a projektet lezárta.

A hűtőrendszerrel kapcsolatos hibák először 2012. február 26-án mutatkoztak, amelyeket az új városvezetők a Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával vizsgáltattak meg a 2012-2013-as szezonban.

Az elmúlt időszakban néhány napon keresztül nem tudta fogadni a korcsolyázó közönséget a Városligeti Műjégpálya. Ennek részben az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás, másrészt a hűtési rendszer csökkentett hatásfokú működése volt az oka. Utóbbi probléma pedig egyrészt a 2001-ben készített és 2009-ben aktualizált rekonstrukciós tervek hibái miatt, másrészt kivitelezésből adódó hiányosságok miatt állt elő – állítja az főpolgármesteri hivatal.

©

A korrekció elvégzésére az uniós projekt lezárásáig, illetve a 2013-14-es szezon megkezdéséig már nem volt lehetőség, de várhatóan a 2014-2015-ös szezont megelőzően elkészülnek a munkával – ígérik.

A kivitelezővel szemben folyamatban van egy polgári peres eljárás, és a Fővárosi Önkormányzat további jogi eljárásokat készít elő a tervellenőrrel, illetve a tervezővel szemben – tették hozzá.

Hétfőn, az óév utolsó előtti napján érkeztek hírek arról, hogy a korcsolyázók kétcentis vízben csúszkáltak a Városligeti Műjégpályán. Az üzemeltetők az enyhe időre hivatkoztak, és felmerült, hogy esetleg műszaki hibáról is szó lehet, de arról nem nyilatkoztak.

A pályát végül másnap bezárták. Az Index az MTI adatbázisa alapján azt írta: korábban még sosem történt olyan, hogy a szezon közepén több napra bezárják a jégpályát.

Jobbik Demszkyre és Tarlósra is mutogat

A Jobbik szerint Demszky Gábor és Tarlós István közös felelőssége a használhatatlan Városligeti Műjégpálya. Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke pénteki közleményében azt írja: a jégpálya felújításának tervezésekor és pályáztatásakor minden bizonnyal súlyos hibákat vétett Demszky Gábor és csapata, de senki nem tiltotta meg a Tarlós István által irányított városvezetésnek, hogy szakértőkkel felülvizsgáltassa a projekt műszaki tartalmát és kivitelezési minőségét.

"A Műjégpálya jelenlegi állapotában mindenre alkalmas, csak korcsolyázásra nem" – véli az ellenzéki politikus.

Szilágyi György szerint úgy tűnik, Magyarország "még mindig egy következmények nélküli ország, hiszen valószínűleg sem az előző, sem a mostani városvezetésből senkit nem fognak felelősségre vonni egy 4,7 milliárd forintos beruházás rossz kivitelezése miatt".

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

A munkaügyi hivatallal egyeztettek Hankook-ügyben ellenzéki képviselők

A munkaügyi hivatallal egyeztettek Hankook-ügyben ellenzéki képviselők

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének

Egy viszony miatt kellett lemondania a Warner Bros főnökének