szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem túl eredeti címet választott magának Orbán Viktor májusban induló új folyóirata: Magyar Krónika címmel jelenleg is létezik internetes híroldal, amely a kanadai és az amerikai magyar közösség számára szállít híreket. De hasonló néven a 90-es évek elején is létezett videó-folyóirat. Ha pedig a történelmi előzményeket nézzük, eszünkbe juthat Heltai Gáspár Magyar krónikája.

Magyar Krónika címmel 2000 és 2009 között jelent meg magazin Montrealban a kanadai magyar közösség számára, olvasható az Országos Széchenyi Könyvtár adatbázisában. Internetes változata máig elérhető Magyar krónika. A magyarok világkapcsolata címen (www.magyarkronika.com). Domainnév-vita ez alapján esetleg előfordulhat, igaz, aligha valószínű, tekintve, hogy a honlapon Orbán Viktor-méltatás is található az Aktuális-rovatban.

A krónika szókapcsolat a határon túli magyar nyelvű folyóiratoknál különösen divatos. Ukrajnai Magyar Krónika, Kárpát Krónika címmel létezik határon túli magyar folyóirat. 1999 óta pedig Krónika címen jelenik meg erdélyi napilap.

Jelentkezett a szerkesztőségünknél Csák Elemér, az MTV egykori New York-i tudósítója, aki ismerve a magyar emigráció híréhségét, a kilencvenes évek legelején Magyar Krónika címmel harmadmagával videó-folyóiratot indított. Céljuk az volt, hogy havonta tájékoztassák a külföldön élő magyarokat a szülőhaza eseményeiről.

„A VHS kazettán rögzített esemény-összefoglalók narrátora én voltam, a képanyagot az MTV-től vettük át; erről szerződést kötöttünk a Híradóval. Ötletünk elnyerte Antall József miniszterelnök tetszését is, amikor látogatásával megtisztelte a Tv-Híradó szerkesztőségét, s azonnal intézkedett, hogy a kormány egyszeri támogatással segítse tőkehiányos próbálkozásunkat. Sajnos vállalkozásunk egy év elteltével sem futott fel, noha Püski Sándor könyvesháza volt az egyik észak-amerikai terjesztő. Rájöttünk: a köztudottan gazdag és befolyásos magyarok úgy vették, hogy nekik 'jár' a képes krónika, többen pedig sokszorosították a mindössze két dollárért kínált kazettákat, arra sem ügyelve, hogy a kópiák minősége minden másolással romlott. A látvány végül olyan lett, mint 'négerek az alagútban'. Végül szerény induló tőkénk elfogyott, és feladtuk a jóhiszemű, küldetésnek szánt Magyar Krónika kiadását.” – áll Csák Elemér a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében. Az OSZK katalógusából az is kiderül, hogy Krónika címmel 1944 és 1960 között is jelent meg amerikai magyar havi szemle.

Természetesen erős a címadásban a történelmi áthallás is: A magyarok krónikája néven több gesta is létezik, Heltai Gáspár pedig egyenesen Magyar Krónika címmel írt nemzettörténetet.

Mint arról beszámoltunk, Magyar Krónika névvel fideszes folyóirat indul májusban. A havilap első szerkesztőségi értekezletét Orbán Viktor tartja a Demokrata című hetilap szerkesztőségében. A kormányfő maga is írni is fog a kormányfolyóiratba.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jogerős a strasbourgi tankönyvpiaci bukta, félmilliárdot is fizethet az állam

Jogerős a strasbourgi tankönyvpiaci bukta, félmilliárdot is fizethet az állam

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Rasszista kijelentései miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Rasszista kijelentései miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja