szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Választás előtt létrehozott koalíció" néven emlegette Bajnai Gordon azt a megállapodást, amit szerdán jelentett be Mesterházy Attilával közösen. Koordinált indulás helyett közös lista, amit Mesterházy vezet. Meghívót kap a DK is, Gyurcsány hazajön külföldről.

Közös listán indul a jövő évi választásokon az MSZP és az Együtt-PM szövetség – jelentette be szerdán Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajna Gordon, az Együtt-PM vezetője. A megállapodás értelmében a közös miniszterelnök-jelölt személyére az MSZP tesz javaslatot, de a szocialistáknak már kongresszusi döntésük van arról, hogy Mesterházy a jelöltjük. Bajnai erről azt mondta: elfogadják Mesterházy jelöltségét, hiszen bebizonyosodott, hogy a szocialisták képesek több szavazatot hozni.

Bár a sajtóban több hír is megjelent arról, hogy új miniszterelnök-jelöltet keresnének, Bajnai szerint ez soha nem merült fel, ezek a cikkek csak rosszindulatú pletykákra alapoztak.

A két párt a szerdai bejelentés alapján tárgyalásokat kezdenek a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett DK-val is, de vezetőik arról nem beszéltek, milyen szerepet szánnak a volt miniszterelnöknek. Az erre vonatkozó kérdésekre Mesterházy és Bajnai is azt mondta: nem a nyilvánosság előtt akarnak kommunikálni az együttműködés részleteiről. A két párt megkezdi a tárgyalásokat a közös választási programról is, ebbe a folyamatba is bevonnák a DK-t is.

©

Mesterházy szerint a módosított megállapodást rendkívüli szocialista kongresszus hagyhatja jóvá. A pártelnök úgy fogalmazott: napokon belül szeretnének megállapodni a DK-val, sőt, a sajtótájékoztató után azonnal felhívják Gyurcsányt, hogy mikor ér rá (Ez technikai akadályokba ütközhet, ugyanis Gyurcsány információink szerint jelenleg külföldön tölti szabadságát, mobiltelefonján sem értük utol. A sajtótájékoztató után annyit írt saját Facebook-oldalán: "Most akkor hazamegyek..."– a szerk.). A DK ezután közleményben tudatta, hogy üdvözlik a közös lista tervét és készen állnak a háromoldalú tárgyalások azonnali megkezdésére.

Tavaly augusztus végén az MSZP és az Együtt-PM még úgynevezett koordinált indulásban állapodott meg, vagyis külön listát állítottak volna, de a 106 egyéni választókerületben nem indultak volna egymás ellen: az MSZP 75, az Együtt-PM 31 körzetben állíthatott volna jelöltet. A hvg.hu kérdésére, hogy az új megállapodás érinti-e a választókerületek felosztását, Mesterházy csak annyit mondott: nem a nyilvánosság előtt kíván erről kommunikálni.

©

Azóta többször felmerült, hogy az összefogást ki kellene bővíteni a DK-val, ami különösen az után vált sürgetővé, hogy a Gyurcsány-párt már-már megelőzte az Együttet a közvélemény-kutatások adatai szerint. A korábbiakhoz képest gyökeres változások azzal indultak be, hogy Bajnai Gordon az ATV hétfő reggeli műsorában azt mondta: ha létre tudnak hozni egy olyan összefogást, ami közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem ő vezeti majd az összefogást, és neki is eggyel hátrébb kell lépnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!