szerző:
hvg.hu/MTI

Az előzetes sajtóhíreknek megfelelően alakult a közös ellenzéki lista eleje. Mesterházy Attilát Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea követi. Gyurcsány Ferenc szerint Mesterházy "nagyon jó miniszterelnöke lesz ennek az országnak".

Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén – ahogy azt a hvg.hu korábban megírta.

A megállapodás megszületését követően az ellenzéki pártok vezetői tartottak sajtótájékoztatót a képviselői irodaházban, miután a parlamentből kitiltotta őket Kövér László házelnök hivatala. Szabó Tímea külföldi útja miatt nem vett részt a bejelentésen.

Mesterházy Attila az újságírók előtt azt mondta, intenzív, gyors és eredményes tárgyaláson vannak túl, amely arról szólt, hogyan lehet felépíteni egy "új köztársaságot", orvosolva a szociális, gazdasági és demokratikus válságot. Ehhez kormányváltásra van szükség, és megszületett az a konstrukció is, amelyben minden résztvevő hinni tud - jelentette ki az MSZP elnöke.

Bajnai Gordon azt mondta, az összefogás a kormányváltás elemi feltétele, mert a választási rendszer "összekényszeríti az összes demokratát". Hozzátette, nehéz másfél hét áll mögöttük, voltak elvi, politikai és szervezeti vitáik, ám meg tudták kötni azokat a kompromisszumokat, amelyekre az összefogás létrehozásához szükség volt.

"Jó megállapodást kötöttünk, amelyet jó szívvel lehet vállalni, amelynek a céljaiért teljes erővel lehet és érdemes dolgozni" – közölte a sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a megegyezést úgy értékelte, hogy az nem három párt, hanem a széles demokratikus ellenzék megállapodása.

Az egyesült ellenzék bejelent
©

A közös lista első hatvan helyén összesen 9 Együtt-PM-es és 5 DK-s név szerepel. Két hely a Magyar Liberális Párt jelöltjeinek is jutott, a többi értelemszerűen az MSZP-é – jelentette a hvg.hu munkatársa. Az ellenzéki pártok vezetői szerint ahhoz, hogy nyerjenek, hatvan listás helyre van szükségük – ezek tehát a befutó helyek a megállapodás alapján.

A kampány arca alapvetően Mesterházy Attila lesz, hiszen ő a listavezető – mondta Gyurcsány, aki szerint Mesterházy "az elmúlt hetek tárgyalásai alapján nagyon jó miniszterelnöke lesz ennek az országnak".

Az egyéni választókörzetekben három további helyet adott át az MSZP a két másik pártnak, tehát a végleges verzió szerint 71 egyéni választókerületben MSZP-s, 13-ban DK-s, 22-ben pedig Együtt-PM-es képviselőjelölt indul. Kuncze Gábor a DK képviselőjelöltjeként indul Szigetszentmiklóson. Az MSZP nem engedte ki a kezéből Budapest XIII. kerületét, ahol 2010-ben sem tudott nyerni a Fidesz, az Együtt-PM viszont lemondani kényszerült a DK javára a budapesti VI. és VII. kerületből álló 5-ös választókerületről, amit szintén baloldaliként tartanak számon (itt Oláh Lajos, a DK parlamenti képviselője lehet a jelölt).

Szintén a DK javára kényszerül visszalépni a budapesti 3. választókerületben (XII. kerület) a PM-es Szabó Tímea, helyette Bauer Tamás egyykori SZDSZ-es képviselő indulhat. A DK állíthat jelöltet Budapest belvárosában, ahol Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke helyett a korábban MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcs lesz Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kihívója. Esztergomban szintén egy PM-es jelölt, Szilágyi László helyett indulhat DK-s jelölt.

A következő választókerületekben indulnak DK-s jelöltek:

Bács-Kiskun 3. evk. (Kalocsa)
Baranya 3. evk. (Mohács)
Budapest 1. evk. (V. kerület)
Budapest 3. evk. (XII. kerület)
Budapest 5. evk. (VI-VII. kerület)
Fejér 5. evk. (Sárbogárd)
Győr-Moson-Sopron 2. evk. (Győr)
Hajdú Bihar 4. evk. (Berettyóújfalu)
Komárom-Esztergom 2. evk. (Esztergom)
Pest 8. evk. (Szigetszentmiklós)
Somogy 1. evk. (Kaposvár)
Szabolcs 4. evk. (Vásárosnamény)
Zala 2. evk. (Keszthely)

Az Együtt-PM állíthat jelöltet az alábbi választókerületekben:

Bács-Kiskun 6. evk. (Baja)
Békés 3. evk. (Gyula)
Borsod 1. evk. (Miskolc)
Budapest 4. evk. (II. kerület)
Budapest 13. evk. (XVI. kerület)
Budapest 17. evk. (XXI-XXIII. kerület)
Budapest 18. evk. (XXII. kerület)
Csongrád 2. evk. (Szeged)
Csongrád 3. evk. (Szentes)
Győr-Moson-Sopron 5. evk. (Mosonmagyaróvár)
Hajdú-Bihar 1. (Debrecen)
Heves 1. evk. (Eger)
Pest 1. evk. (Érd)
Pest 3. evk. (Szentendre)
Pest 7. evk. (Vecsés)
Pest 11. evk. (Dabas)
Pest 12. evk. (Cegléd)
Szabolcs 6. evk. (Nyírbátor)
Tolna 2. evk.(Dombóvár)
Vas 3. evk. (Körmend)
Veszprém 2. evk. (Balatonfüred)
Zala 3. evk. (Nagykanizsa)

A megállapodás aláírása után a sajtótájékoztató mindegyik résztvevője azt hangoztatta, hogy jó kompromisszum született, amiben senkinek nem kell feladnia identitását, de mégis össze tudtak rakni egy vállalható közös programot. 

A hvg.hu megkérdezte Gyurcsány Ferenctől, a Demokratikus Koalíció elnökétől, hogy mit fognak mostantól mondani olyan szimbolikus ügyekben, mint a 2006-os rendőri atrocitások és a 2004-es, határon túli magyarok állampolgársága ügyében kezdeményezett népszavazás. Mint mondta, az összefogás azt mutatja, hogy milyen sokszínű és tagolt az ellenzék, de a közös cél, a kormányváltás érdekében össze tudják hangolni a programjaikat. Ettől függetlenül különböző ügyekben eltérő állásponton vannak. Ez az összefogás azonban nem a múltról, hanem a jövőről szól – tette hozzá. A múltról gondolhatnak mást, de épp emiatt ezeket a kérdéseket ők nem fogják elővenni a választási kampányban – válaszolta Gyurcsány.

Jávor Benedeknek, a PM politikusának azt a kérdést tettük fel, hogy miután Karácsony Gergely szavait idézve "nem sikerült kihúzni az összefogást a szocik seggéből", nem gondolják-e újra politikájukat. Jávor azt mondta, nagyon nehéz döntést kellett meghozniuk, nagyon sok vitán vannak túl, de a mostani választási rendszer nem teszi lehetővé, hogy önállóan induljanak. Ettől függetlenül a 2010 előtti kormányzásról, a kétharmadhoz vezető útról ma is ugyanazt gondolják, mint korábban, és abban bíznak, hogy a volt kormányzópártok tanultak ezekből a hibákból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Véget ért az útzár az M3-on

Véget ért az útzár az M3-on

Január végén érkezik a tavasz

Január végén érkezik a tavasz

Népszava: harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott

Népszava: harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott

Változás jön a Facebook Messengerbe: az arcával azonosíthatja magát

Változás jön a Facebook Messengerbe: az arcával azonosíthatja magát

Drágán spórolni százezreket: kipróbáltuk az első zöld rendszámos Opel divatterepjárót

Drágán spórolni százezreket: kipróbáltuk az első zöld rendszámos Opel divatterepjárót

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója