szerző:
Kovács István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Végül Miskolctapolcán, magánterületen rendezik meg a hagyományos Miskolci Kocsonyafesztivált, miután a szervezők a megváltoztatott időpontra sem kaptak a várostól helyfoglalási engedélyt. A fideszes városvezetés ugyanakkor a város központjában saját kocsonyaünnepet szervez. Nem ez az első eset, hogy az önkormányzat megpróbál elvenni egy sikerre vitt rendezvényt az ötletadóktól – ez történt legutóbb a helyi sörfesztivállal és a régiségvásárral is.

Csütörtökön jelentették be, hogy a 14. Miskolci Kocsonyafesztivált Miskolctapolcán, egy hathektáros közművesített magánterületen tartják meg. Ezzel többhetes huzavona után gyakorlatilag eldőlt, hogy bár a fideszes önkormányzat nem kér a konkurenciából, az általa támogatott Kocsonyafarsang mellett mégis lesz kocsonyafesztivál is.

Már egy éve ölik egymást

Az önkormányzat és a Miskolci Kocsonyafesztivál szervezői közötti háborúskodás nem új keletű. Már javában zajlott a tavalyi kocsonyafesztivál szervezése, amikor az egyik önkormányzati társaság felszámolást kezdeményezett milliós összegű kintlévőségei miatt a rendezvényt szervező cégekkel (Több mint Legenda Nonprofit Kft, Több mint Legenda Nonprofit Alapítvány) szemben.

Mint kiderült, a szervezők több beszállítójuknak is tartoztak, elmondásuk szerint azért, mert több elnyert állami támogatásuk is beragadt, a pénzhez egyáltalán nem, vagy csak részben jutottak hozzá. Így például az időközben megszűnt Agrár Marketing Centrumtól sem kaptak meg egy ötmilliós támogatást.

Keresse meg a képen a kocsonyabékát!
©

A Kriza Ákos polgármester (Fidesz) vezette Miskolc azonban nem kívánt lemondani az ország harmadik legnagyobb, 250 ezer embert vonzó fesztiváljáról, hanem azt javasolta a szervezőknek, hogy alapítsanak egy közös gazdasági társaságot a kocsonyafesztivál megrendezésére. Ez azonban nem jött létre – az ötletgazdák nem érezték úgy, hogy az új cégben biztosítottak lennének az eseményhez fűződő jogaik, ezért a szerződéstervezetet nem írták alá.

„Épeszű vállalkozó nem írta volna alá”

Pászkán Zsolt, a Miskolci Kocsonyafesztivál licencia-gondnoka szerint a polgármester olyan társasági szerződést tett eléjük, amely szerinte a gyakorlatban a kocsonyafesztivál államosítását és üzleti köröknek történő átjátszását jelentette volna, ahogy ez a Miskolci Sörfesztivál és a Régiségvásár esetében is történt.

Pászkán szerint „nincs olyan épeszű vállalkozó, aki aláírt volna egy ilyen szerződést”, mert abban elmondása szerint nem volt számukra megfelelő garancia a tényleges együttműködésre.

A közös cégalapítás nem az önkormányzat miatt hiúsult meg – nyilatkozta a hvg.hu-nak Koczák Szilvia sajtószóvivő, aki viszont azt is felemlegette, hogy a rendezvényt szervező cégek adósságai, bizonytalan pénzügyi helyzete miatt a miskolciak ünnepe nem lett volna biztonságban.

A városvezetés mindenesetre úgy döntött, hogy február 20-23-ra – a Miskolci Kocsonyafesztivál hagyományos időpontjára – önálló rendezvényt szerveznek, amelyet Kocsonyafarsang néven hirdetnek. A helyzetet bonyolítja, hogy ezen a néven az elmúlt hét alkalommal kiemelt rendezvényt tartottak a kocsonyafesztivál részeként.

Területfoglalás – minden értelemben

A hagyományos kocsonyaünnep szervezői megpróbálták a Kocsonyafarsang előtti hétre átemelni a rendezvényüket, majd miután ez nem sikerült, két héttel későbbre (március 7-9.) – de egyikre sem kaptak az önkormányzattól engedélyt. (A hivatkozás szerint ezekre az időpontokra és helyszínekre már kikértek területfoglalási engedélyt.) Pászkán Zsolt a helyzetet úgy értékelte, hogy a területfoglalási engedélyek visszatartása „elképesztő maffiamódszerre következtet”.

200 ezren fordulnak meg
©

Bár csütörtöki sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy innentől kezdve felgyorsulnak az események, és megkötik a szerződéseket a szponzori felajánlásokról – nagy kérdés, hogy egy magánkezdeményezés miképp bírja a versenyt akárcsak középtávon is egy olyan rendezvénnyel, amely könnyebben nyer meg céljai érdekében közpénzt.

Azt, hogy itt nem kis üzletről van szó, jelzi, hogy a Miskolci Kocsonyafesztivál tavaly egymilliárdos forgalmat bonyolított, és a rendezvényen 200-nál több vállalkozó árusított és száznál több előadó lépett fel. A rendezvény komoly árbevételt jelentett a turizmus- és vendéglátásban részt vevő cégeknek, ahogy a városi parkolótársaságnak és közlekedési vállalatnak is.

99 százalék

A rendezvény licencia-gondnoka néhány, őket ért vádra is reagált. Így például elmondta, hogy az elmúlt évi kocsonyafesztivál után a fellépőket 100 százalékosan kifizették, és a szolgáltatókkal szembeni teljesítésük is „körülbelül 99 százalékos volt”.

A korábbi adósságaikat is nagyrészt rendezték: egy 2,5 milliós kintlévőség miatt azonban nem tudták kifizetni a Tisza-Expo Kft.-vel szembeni 1,6 milliós tartozásukat, valamint keresik a megegyezést a Szocio-Produkt nevű miskolci önkormányzati céggel is, „de ők nem válaszolnak a leveleikre”.

Bár erről hivatalosan nem nyilatkoztak, és a kocsonyafesztivált a rendezők deklaráltan politikamentesnek szervezik, helyi vélekedések szerint a kocsonyaháború részben azzal is magyarázható, hogy az alapítója Rózsa Edit 1994-ig az SZDSZ színeiben volt országgyűlési képviselő. Párja, Fedor Vilmos, korábbi miskolci alpolgármester pedig három ciklusban MSZP-képviselőként jutott be a parlamentbe, de volt a párt megyei elnöke is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csütörtökön fizet először kamatot a szuperállampapír

Csütörtökön fizet először kamatot a szuperállampapír

Négy feltételt szab a kormány az EU-s klímaegyezmény aláírására

Négy feltételt szab a kormány az EU-s klímaegyezmény aláírására

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Tóta W: Újszínház - egy gesztus lehetősége

Hajós András: Ti legalább fiatalon is szépek voltatok

Hajós András: Ti legalább fiatalon is szépek voltatok

Csak egyszer mos fogat naponta? Lehet, hogy van egy szívtelenül rossz hírünk

Csak egyszer mos fogat naponta? Lehet, hogy van egy szívtelenül rossz hírünk

Csúszik a kormány a számokkal, még nem tudnak dönteni a 2020-as minimálbérről

Csúszik a kormány a számokkal, még nem tudnak dönteni a 2020-as minimálbérről