szerző:
Kovács István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Végül Miskolctapolcán, magánterületen rendezik meg a hagyományos Miskolci Kocsonyafesztivált, miután a szervezők a megváltoztatott időpontra sem kaptak a várostól helyfoglalási engedélyt. A fideszes városvezetés ugyanakkor a város központjában saját kocsonyaünnepet szervez. Nem ez az első eset, hogy az önkormányzat megpróbál elvenni egy sikerre vitt rendezvényt az ötletadóktól – ez történt legutóbb a helyi sörfesztivállal és a régiségvásárral is.

Csütörtökön jelentették be, hogy a 14. Miskolci Kocsonyafesztivált Miskolctapolcán, egy hathektáros közművesített magánterületen tartják meg. Ezzel többhetes huzavona után gyakorlatilag eldőlt, hogy bár a fideszes önkormányzat nem kér a konkurenciából, az általa támogatott Kocsonyafarsang mellett mégis lesz kocsonyafesztivál is.

Már egy éve ölik egymást

Az önkormányzat és a Miskolci Kocsonyafesztivál szervezői közötti háborúskodás nem új keletű. Már javában zajlott a tavalyi kocsonyafesztivál szervezése, amikor az egyik önkormányzati társaság felszámolást kezdeményezett milliós összegű kintlévőségei miatt a rendezvényt szervező cégekkel (Több mint Legenda Nonprofit Kft, Több mint Legenda Nonprofit Alapítvány) szemben.

Mint kiderült, a szervezők több beszállítójuknak is tartoztak, elmondásuk szerint azért, mert több elnyert állami támogatásuk is beragadt, a pénzhez egyáltalán nem, vagy csak részben jutottak hozzá. Így például az időközben megszűnt Agrár Marketing Centrumtól sem kaptak meg egy ötmilliós támogatást.

Keresse meg a képen a kocsonyabékát!
©

A Kriza Ákos polgármester (Fidesz) vezette Miskolc azonban nem kívánt lemondani az ország harmadik legnagyobb, 250 ezer embert vonzó fesztiváljáról, hanem azt javasolta a szervezőknek, hogy alapítsanak egy közös gazdasági társaságot a kocsonyafesztivál megrendezésére. Ez azonban nem jött létre – az ötletgazdák nem érezték úgy, hogy az új cégben biztosítottak lennének az eseményhez fűződő jogaik, ezért a szerződéstervezetet nem írták alá.

„Épeszű vállalkozó nem írta volna alá”

Pászkán Zsolt, a Miskolci Kocsonyafesztivál licencia-gondnoka szerint a polgármester olyan társasági szerződést tett eléjük, amely szerinte a gyakorlatban a kocsonyafesztivál államosítását és üzleti köröknek történő átjátszását jelentette volna, ahogy ez a Miskolci Sörfesztivál és a Régiségvásár esetében is történt.

Pászkán szerint „nincs olyan épeszű vállalkozó, aki aláírt volna egy ilyen szerződést”, mert abban elmondása szerint nem volt számukra megfelelő garancia a tényleges együttműködésre.

A közös cégalapítás nem az önkormányzat miatt hiúsult meg – nyilatkozta a hvg.hu-nak Koczák Szilvia sajtószóvivő, aki viszont azt is felemlegette, hogy a rendezvényt szervező cégek adósságai, bizonytalan pénzügyi helyzete miatt a miskolciak ünnepe nem lett volna biztonságban.

A városvezetés mindenesetre úgy döntött, hogy február 20-23-ra – a Miskolci Kocsonyafesztivál hagyományos időpontjára – önálló rendezvényt szerveznek, amelyet Kocsonyafarsang néven hirdetnek. A helyzetet bonyolítja, hogy ezen a néven az elmúlt hét alkalommal kiemelt rendezvényt tartottak a kocsonyafesztivál részeként.

Területfoglalás – minden értelemben

A hagyományos kocsonyaünnep szervezői megpróbálták a Kocsonyafarsang előtti hétre átemelni a rendezvényüket, majd miután ez nem sikerült, két héttel későbbre (március 7-9.) – de egyikre sem kaptak az önkormányzattól engedélyt. (A hivatkozás szerint ezekre az időpontokra és helyszínekre már kikértek területfoglalási engedélyt.) Pászkán Zsolt a helyzetet úgy értékelte, hogy a területfoglalási engedélyek visszatartása „elképesztő maffiamódszerre következtet”.

200 ezren fordulnak meg
©

Bár csütörtöki sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy innentől kezdve felgyorsulnak az események, és megkötik a szerződéseket a szponzori felajánlásokról – nagy kérdés, hogy egy magánkezdeményezés miképp bírja a versenyt akárcsak középtávon is egy olyan rendezvénnyel, amely könnyebben nyer meg céljai érdekében közpénzt.

Azt, hogy itt nem kis üzletről van szó, jelzi, hogy a Miskolci Kocsonyafesztivál tavaly egymilliárdos forgalmat bonyolított, és a rendezvényen 200-nál több vállalkozó árusított és száznál több előadó lépett fel. A rendezvény komoly árbevételt jelentett a turizmus- és vendéglátásban részt vevő cégeknek, ahogy a városi parkolótársaságnak és közlekedési vállalatnak is.

99 százalék

A rendezvény licencia-gondnoka néhány, őket ért vádra is reagált. Így például elmondta, hogy az elmúlt évi kocsonyafesztivál után a fellépőket 100 százalékosan kifizették, és a szolgáltatókkal szembeni teljesítésük is „körülbelül 99 százalékos volt”.

A korábbi adósságaikat is nagyrészt rendezték: egy 2,5 milliós kintlévőség miatt azonban nem tudták kifizetni a Tisza-Expo Kft.-vel szembeni 1,6 milliós tartozásukat, valamint keresik a megegyezést a Szocio-Produkt nevű miskolci önkormányzati céggel is, „de ők nem válaszolnak a leveleikre”.

Bár erről hivatalosan nem nyilatkoztak, és a kocsonyafesztivált a rendezők deklaráltan politikamentesnek szervezik, helyi vélekedések szerint a kocsonyaháború részben azzal is magyarázható, hogy az alapítója Rózsa Edit 1994-ig az SZDSZ színeiben volt országgyűlési képviselő. Párja, Fedor Vilmos, korábbi miskolci alpolgármester pedig három ciklusban MSZP-képviselőként jutott be a parlamentbe, de volt a párt megyei elnöke is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Levizsgáztatják a kínai állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából

Levizsgáztatják a kínai állami média 10 ezer dolgozóját a pártelnök ideológiájából

Elnézést kért az amerikai hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket

Elnézést kért az amerikai hadsereg, amiért azzal viccelődtek, hogy lebombázzák az ufóhívőket

Az arab pártok is beszálltak a kormányzásért vívott harcba Izraelben

Az arab pártok is beszálltak a kormányzásért vívott harcba Izraelben

Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni - üzeni az olasz kormánypárt főtitkára

Orbán Viktor Olaszország ellensége, menjen haza kárt okozni - üzeni az olasz kormánypárt főtitkára

IKEA-lakás annyiért, amennyit fizetni tud érte

IKEA-lakás annyiért, amennyit fizetni tud érte

Az IKEA bemondta: heteken belül több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt

Az IKEA bemondta: heteken belül több energiát termel majd, mint amennyit elfogyaszt