szerző:
Cs. B.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már minősített és személyes adatokkal való visszaéléssel is gyanúsítja az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda két egykori vezetőjét, amiért bizalmas információkat adtak ki az éjszaka császáraként emlegetett Vizoviczki Lászlónak. Az újabb gyanúsítás ellenére a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hamarosan lezárja a nyomozást.

A végső szakaszához érkezett  a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott nyomozás Vizoviczki László és társai ügyében, mégis újabb gyanúsításokat közöltek két volt rendőri vezetővel szemben – közölte kedden a hvg.hu-val a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője. Nagy Andrea elmondta, a Nemzeti Nyomozó iroda egykori vezetőit azzal is gyanúsítják, hogy bűnügyi információkat szolgáltattak az éjszaka császáraként emlegett Vizoviczkinek.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint a két rendőr, Gulyás Imre és Hopka Lajos nem csak Vizoviczki László szórakozóhelyeinek védésében működött közre, hanem abban is, hogy nyomozásokról adjanak ki információkat az éjszaka császárának. A gyanú szerint az információk egy része ráadásul minősített – például szigorúan titkos vagy bizalmas – adat volt. Ezért a két volt parancsnokkal szemben minősített adattal való visszaélés is a gyanú. Mivel Hopka Lajos hét, a diszkó királlyal érdekellentétben álló személy fényképfelvételét is lekérte a közhiteles hatósági nyilvántartásból, nála személyes adattal visszaélés bűntettével is kiegészítették a gyanúsítást.

Újabb volt parancsnok a gyanúsítottak között
Hétfőn írtunk arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakszolgálati osztályának egykori vezetőjét, P. Csaba alezredest is azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), hogy segített Vizoviczki Lászlónak szórakozóhelyei "hatóságmentes" működtetésében. A KNYF szóvivője, Nagy Andrea megerősítette. P. Csaba tagadta a bűntett elkövetését, és szabadlábon védekezhet.

„Mivel a minősített adatok kezelésére mindketten jogosultak voltak, a bűncselekmények minősített esete miatt hallgattuk ki őket, amelynek legsúlyosabb büntetési tétele G. Imre esetén 1-5 évig, H. Lajos esetén 2-8 évig terjedő szabadságvesztés” – közölte a szóvivő.

Nagy Andrea még beszámolt arról is, hogy az ügyben eljáró nyomozócsoport tagjai – az iratismertetés előtt – még egyszer áttekintik, felülvizsgálják az ügyben keletkezett valamennyi iratot, és elvégzik az esetlegesen szükséges kiegészítéseket, pontosításokat. „Ha szükséges, további gyanúsításokat közlünk, de ez érdemben nem befolyásolja azt, hogy hamarosan lezárjuk a nyomozást” – mondta.

A nyomozóhatóság gyanúja szerint az éjszaka császárának is nevezett Vizoviczki rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurenseiében viszont annál inkább. Mindezért a gyanú szerint Vizoviczki László jelentős összegeket fizetett. A meggyanúsított vezető beosztású rendőrök között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közrendvédelmi Főosztályának egykori vezetője, Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, illetve ennek a területnek a speciális ügyeit vivő Hopka Lajos, valamint egy felderítő tiszt, Koblencz Attila is. Az ügynek szintén lett egy debreceni szála három gyanúsítottal.
 
Vizoviczki László és társai ügyében a rendőrökkel kapcsolatos vesztegetés gyanúja mellett adócsalás, illetve költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak. Tavaly februárban írt a hvg.hu arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint nem csak vesztegetést követett el Vizoviczki László, hanem munkatársai közreműködésével eltitkolta a szórakozóhelyek bevételeinek nagy részét, valótlan tartalmú adóbevallásokat készíttetett, amely által 825 millió forint kárt okozott az államnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

Újabb exrendőr lett gyanúsított a Vizoviczki-ügyben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakszolgálati osztályának egykori vezetőjét, P. Csaba alezredest is azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), hogy segített Vizoviczki Lászlónak szórakozóhelyei "hatóságmentes" működtetésében – tudta meg a hvg.hu. Információnkat a KNYF szóvivője, Nagy Andrea megerősítette. P. Csaba tagadta a bűntett elkövetését és szabadlábon védekezhet.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után az "ördög ügyvédje"

Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után az "ördög ügyvédje"

Hajdu János beájulna: majdnem valósághű kommandós játék készült

Hajdu János beájulna: majdnem valósághű kommandós játék készült

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Összedőlt egy 18 emeletes szálloda New Orelansban – videó

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós