szerző:
Cs. B.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakszolgálati osztályának egykori vezetőjét, P. Csaba alezredest is azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), hogy segített Vizoviczki Lászlónak szórakozóhelyei "hatóságmentes" működtetésében – tudta meg a hvg.hu. Információnkat a KNYF szóvivője, Nagy Andrea megerősítette. P. Csaba tagadta a bűntett elkövetését és szabadlábon védekezhet.

Pénzt ugyan nem kapott, de Vizoviczki László ígéretére segített a szórakozóhelyek védelmében, illetve a konkurensek ellehetetlenítésében az ügyészség szerint a vesztegetés miatt folyó eljárás legújabb gyanúsítottja – tudta meg a hvg.hu.

Tavaly december 11-én még 51 gyanúsítottja volt a vesztegetés és adócsalás gyanúja miatt Vizoviczki Lászlóval és társaival szemben folytatott büntetőeljárásnak. A múlt héten újabb volt rendőr került bele az ügybe. P. Csabát korábban tanúként hallgatták meg, január 14-én pedig gyanúsított lett. A KNYF szóvivője, Nagy Andrea szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy P. Csaba ellen az a gyanú, hogy vezető beosztású hivatalos személyként a helyzetével visszaélve bűncselekményt követett el.

„A volt rendőr alezredes még a BRFK közrendvédelmi főosztály szakszolgálati osztályának vezetőjeként az osztály tevékenységét úgy irányította, hogy V. László érdekeltségeibe tartozó helyeken ne legyenek rendőri intézkedések, a konkurenseknél viszont igen, amire jogtalan előny ígéretével vették rá. Nagy Andrea hozzátette: P. Csaba tagadta a bűntett elkövetését, panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. Az alezredes szabadlábon védekezhet.

A szóvivő által adott hivatalos tájékoztatás tudomásunk szerint leegyszerűsítve arról szól, hogy Vizoviczki László egyik embere megígérte P. Csabának 2012 januárjában, hogy ha segít Vizoviczkinek a szórakozóhelyei működtetésében, illetve a konkurensekkel szemben, akkor 2012. június 1-jével havi százezer forintot tehet majd zsebre. Pénzt azonban a rendőr már nem kapott, ugyanis Vizoviczkit és bizalmasát, V. Istvánt május 30-án elfogták. P. Csaba egyébként Kalmár Tamásnak volt a közvetlen beosztottja, vezetői megbízását a budapesti rendőrfőkapitány – indoklás nélkül – 2012 novemberében vonta vissza.

A nyomozó hatóság gyanúja szerint az éjszaka császárának is nevezett Vizoviczki rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurenseiében viszont annál inkább. Mindezért a gyanú szerint Vizoviczki László jelentős összegeket fizetett. A meggyanúsított vezető beosztású rendőrök között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közrendvédelmi Főosztályának egykori vezetője, Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, illetve ennek a területnek a speciális ügyeit vivő Hopka Lajos, valamint egy felderítő tiszt, Koblencz Attila is. Az ügynek szintén lett egy debreceni szála három gyanúsítottal. 

Vizoviczki László és társai ügyében a rendőrökkel kapcsolatos vesztegetés gyanúja mellett adócsalás, illetve költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak. Tavaly februárban írt a hvg.hu arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint nem csak vesztegetést követett el Vizoviczki László, hanem munkatársai közreműködésével eltitkolta a szórakozóhelyek bevételeinek nagy részét, valótlan tartalmú adóbevallásokat készíttetett, amely által 825 millió forint kárt okozott az államnak.

A birodalom és katonái

Korábban írtunk arról, hogy Vizoviczki László büszke volt az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra. A hvg.hu-nak a vállalkozó egyik ismerőse azt mondta „nem Vizoviczki kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen”.

Rendőri forrásaink szerint az „éjszaka császára” túlnőtte magát. Egy Vizoviczkit személyesen is ismerő forrásunk azt állította, hogy több mint egy évtizedig az éjszakai élet egyik ismert alakja biztosította a szórakozóhelyei védelmét. A rendőrök – egy kiváló baloldali kapcsolatokkal rendelkező exrendőr vezetésével – csak 3-4 éve jelentek meg a színen és tették parkolópályára az előző brigádot. Más forrásaink arról beszéltek korábban, hogy a rendőrök körében már 12-14 éve ismert volt „Vizo”, mégis sokáig nyugodtan tevékenykedhetett.

A védelmet ellátó előző csapat vezetője ellen eljárás is indult, s ebben az ügyben éppen azok a rendőrök nyomoztak, akiknek a csuklóján a bilincs kattant. "Nem csodálkoznék azon, ha hamarosan a – baloldali kapcsolatokkal rendelekző – exzsarut is lekapcsolná a rendőrség" – tette hozzá forrásunk.

Pedig a birodalmát információink szerint Vizoviczki László szerette volna tovább bővíteni, 2006-os terjeszkedési kísérlete a Citadellán azonban csúfos kudarcnak bizonyult. Mint megírtuk, az ügyből büntetőeljárás lett. A Fővárosi Főügyészség a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy Vizoviczki László és társai ellen önbíráskodás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyt büntetőeljárás.

A nyomozást az ügyben a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2007. március 30-án részben bizonyítottság hiányában, részben pedig bűncselekmény hiányában megszüntette. Úgy tudjuk, V. László tavaly Debrecenben próbált terjeszkedni és néhány érdekeltséget is szerzett ott, de a városban a helyi és ukrán csoportok miatt nem tudta megvetni a lábát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

"Örök dicsőség az ügyészségnek" - Weblapot indítana a Vizo-ügy egyik ügyvédje

Panasszal élt a Központi Nyomozó Főügyészség által kiadott videofelvétellel szemben a Vizoviczki-ügy egyik gyanúsítottjának ügyvédje. Kalmár Tamás védője, Arató György a dokumentum teljes közzétételéhez hozzájárult. Jelenleg egyébként már félszáznál több gyanúsítottja van a Vizoviczki László és társaival szemben többek között vesztegetés gyanúja miatt folyó büntetőeljárásnak – tudta meg a hvg.hu a Központi Nyomozó Főügyészségtől (KNYF). Újabb emberek felelősségre vonását is tervezik.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Felpörgette a mémgyárat a választási eredmény, özönlenek a képek

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez