szerző:
MTI

Alaptalannak találta a Fővárosi Törvényszék Magyar Róbert perújítási kérelmét. A Fekete Sereg nevű banda vezetője azt mondta, szerinte csak a Vizoviczkitől állítólagosan kenőpénzt elfogó rendőrök gyártottak koncepciót az ellene folyó eljáráshoz.

Alaptalannak találta a Fővárosi Törvényszék szerdán a fekete sereg büntetőügyében a távollétében korábban tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Magyar Róbert perújítási kérelmét. Az eljáró bíró indoklásában hangsúlyozta: a perújítási eljárást nem új bizonyíték felmerülése miatt rendelték el az ügyben, hanem azért, mert az elítélttel szemben kiszabott jogerős döntést a távollétében hozták meg. A törvényszék álláspontja szerint ugyanakkor Magyar Róbert a korábbi eljárásban élhetett a védekezés jogával, majd miután "kivonta magát az eljárásból", a védője útján is biztosított volt a védelme. Mindemellett olyan új körülmény nem merült fel, amely a korábban kiszabott ítélet lényegét megváltoztatná - tette hozzá.

Magyar Róbert az eljárás szerdai tárgyalásán továbbra is tagadta bűnösségét, és a Vizoviczki-ügyben korrupcióval meggyanúsított rendőrök által szerkesztett eljárásnak nevezte a büntetőügyet. Mintegy kétórás vallomásában Magyar Róbert azt mondta, hogy volt egy koncepció, amely alapján őt bűnösnek akarták beállítani. Több tanúvallomásból is idézett, amelyek szerinte azt igazolják, hogy egy tanú kivételével senki sem beszélt bűnszervezetről, fekete seregről vagy éppen arról, hogy ő egy bűnszervezet vezetője lett volna. 

©

Arról is beszélt: amikor nyitott egy diszkót, jelezték neki, hogy "a Vizo papa ezt nem fogja hagyni", és a létesítmény megnyitásakor a rendőrök a környéken ellenőriztek. "Az én ügyemnek köze lehetett Vizoviczkihez" - jelentette ki az elítélt, aki kérte a Vizoviczki-ügyben érintett, korrupcióval meggyanúsított rendőrök meghallgatását. Ezt azonban a bíróság elutasította. 

Az ügyész perbeszédében azt mondta: érthető, hogy a vádlott megpróbálja megkérdőjelezni az ellene távollétében kiszabott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, ugyanakkor a perújítási eljárás célja az, hogy megvizsgálják: merült-e fel olyan új körülmény, amely az ügy eldöntését befolyásolná. Ilyet azonban az elítélt nem tudott felmutatni - mondta az ügyész, aki szerint az ítélet megalapozott, ezért a perújítás elutasítását indítványozta.  

A védő más maffiaperekben született ítéletekre hivatkozva egyebek mellett azzal érvelt, hogy ilyen súlyos ítélet egyetlen hasonló eljárásban sem született. Kiemelte: védence most tett először minden részletre kiterjedő nyilatkozatot, és igenis merültek fel olyan új körülmények, amelyek befolyásolhatják az ítéletet.  

Az ügyvéd arról is szólt: nem lehet azt mondani, hogy kábítószerből, prostitúcióból, védelmi pénzekből tartotta el magát a szervezet, ha ezt egyetlen kábítószer-fogyasztó, prostituált, illetve olyan ember, akitől védelmi pénzt szedtek volna, sem igazolja. Ilyen nem történt, ezért ezek csak feltételezések - tette hozzá. A védő az általa elmondottak alapján részben felmentést, részben enyhítést kért. A perújítási eljárás tavaly áprilisban kezdődött.  

Magyar Róbert - aki még korábban, az elsőfokú büntetőper során házi őrizetből szökött meg, és másfél évnyi külföldi bujkálás után 2012-ben fogták el - az úgynevezett fekete sereg ügyében folytatott eljárás adatai szerint 2002-től - akkor szabadult ki a börtönből - 2004 végéig prostitúciós hálózatot működtetett, védelmi pénzeket szedett, tartozásokat hajtott be, és a bűncselekményekből származó illegális jövedelmek feletti ellenőrzésért erőszakos küzdelmeket vívott más bűnözői csoportokkal. Az ügy egykori vádlottjai többször is népes csoportokban, felfegyverkezve tartottak erődemonstrációt riválisaik megfélemlítésére, egyes vádlottak még a fegyveres leszámolástól sem riadtak vissza. Ilyen események történtek például egy óbudai szórakozóhelynél és egy mátészalkai vállalkozó házánál. 

A korábbi eljárás megállapításai szerint az elkövetői körre jellemző, hogy a büntetett előéletű, küzdősportokat űző Magyar Róbert vezetésével korábbi börtön-, sport- és rokoni kapcsolatok alapján olyan szervezet jött létre, amelynek révén az elsőrendű vádlott rövid idő alatt akár több száz embert is képes volt mozgósítani. A korábban lefolytatott eljárás több vádlottja ötször, tízszer, volt, aki tizenhétszer állt korábban bíróság előtt lopás, önbíráskodás, hivatalos személy elleni erőszak, kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények miatt. 

Az ügy sajátossága, hogy az eljárás adatai szerint a sértettek egy része sem tekinthető makulátlannak. Volt, amikor az illegális cigarettakereskedelemből származó bevételekért folyt a harc, az egyik áldozat pedig az alvilágban Ragyás Tóniként ismert H. Antal volt, akit 2003 nyarán lőttek le egy óbudai szórakozóhely előtt.  

Magyar Róbert - távollétében - a bűnszervezet vezetőjeként tényleges életfogytiglant kapott, ám miután a hatóságok kézre kerítették, a törvény szerint perújítást kellett lefolytatni. A fekete sereg ügyében összesen 30 vádlott volt, közülük korábban többen tíz évnél is több, sokan pedig öt év körüli szabadságvesztést kaptak. A perben várhatóan délután hirdetnek ítéletet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Nyéstán megismétlik a választást, mert olyanok is szavaztak, akiknek nem lett volna szabad

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

Jól indul: sokan szavaztak reggel 7-ig

A Magyar Nemzet Borkaira tolja a vereséget

A Magyar Nemzet Borkaira tolja a vereséget

Karácsony vezet Tarlós előtt

Karácsony vezet Tarlós előtt