szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint városi legenda az ajtók megjelölése, a magyar betörők nem használnak a belgákhoz hasonló kriksz-krakszokat az egymás közötti kommunikációra.

Továbbra is városi legendának, álhírnek tartja a rendőrség, hogy a betörők megjelölik a már felmért lakásokat.

Utoljára február elején jelent meg egy hír, miszerint a XV. kerületi Páskomliget utcában egy férfi redőnyértékesítés címén járta a lakásokat, és több helyre becsöngetett. Az illető a már-már közismert betörői jelzéseket hagyta maga után. A szokásos jelzések: V, ha vannak, és karika, ha nincsenek otthon – olvasható az Ittlakunk.hu I. kerületi kiadásában.

A "belga minta"
©

Belgiumban nemrég a rendőrség tette közzé a betörők jelnyelvét, ami pillanatok alatt bejárta az internetet. Megkérdeztük az  Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy Magyarországon is létezik-e hasonló jelrendszer, és gyűjti-e ezeket a rendőrség. Azt a választ kaptuk, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a magyarországi betörők nem alkalmazzák a belga mintát, azaz nem használnak hasonló jelöléseket.

A hír tavaly júniusban is felröppent, a rendőrség már akkor is városi legendának minősítette a híresztelést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma