szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feljelentette a Debreceni Zsidó Hitközség azt a jobbikos képviselőjelöltet, aki a holokausztot egy interjúban holokamunak nevezte.

A Debreceni Zsidó Hitközség tiltakozik Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselő szerdai kijelentései ellen. 

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke közleményében felidézte, hogy Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni és Hajdú-Bihar megyei alelnöke, országgyűlési képviselőjelöltje szerdán egy nyilvános ünnepségen a holokauszttal kapcsolatban "holokamuról", illetve "holokasztról" beszélt, és bírálta a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottság idei programját is. 

A közlemény szerint felháborodva értesültek Ágoston Tibor szavairól. Megengedhetetlennek és felháborítónak tartják, hogy 2014-ben bárki így beszélhessen azokról a borzalmakról, amelyekben családtagjaikat, szeretteiket, embertársaikat szándékosan és szervezett módon elpusztították. Ilyen kijelentéseknek és ilyen eszmeiséggel bíró embereknek a közéletben nincs helyük - szögezték le. A hitközség elnöke hozzátette: feljelentést tettek Ágoston Tibor ellen holokauszttagadó kijelentései miatt. 

Az Együtt-PM szerdán elítélte Ágoston Tibor szavait, és szintén feljelentette a politikust.

A Jobbik az esettel kapcsolatban csütörtökön azt közölte: a párt minden emberirtást elítél, és minden ártatlan emberi áldozat előtt fejet hajt, ugyanakkor sajnálják, hogy "a magyarországi zsidóság egy része nemcsak emlékezni akar a holokausztra, hanem azt a saját anyagi és politikai céljai érdekében is felhasználja". Ágoston Tibor külön közleményben jelezte, hogy ugyanez az ő álláspontja is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!