szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább egy tucat párt neve kerülhet a szavazóívekre április 6-án, ha bejön a hvg.hu-nak nyilatkozó jelölőszervezetek számítása – derül ki gyorsfelmérésünkből, melyet a jelöltállítás utolsó napján készítettünk. Az Orbán-kormány mindent megtett, hogy meghozza a szervezetek kedvét az országos választásokon induláshoz. Ha a legtöbbjének nincs is esélye bejutni a parlamentbe, a kampánybiznisz furcsa alakulatokat is felszínre dobott.

Bár a Negyedik Köztársaság Blaha Lujza téri irodájában, a Müsziben padra föltett székek és a takarító kampányfőnök látványa fogadta a hvg.hu tudósítóját, a legfontosabb kérdésekre választ kaptunk. „Elhajítja a táblát Papp Réka Kinga. Megígértük, megcsináljuk” – válaszolt jókedvűen a kampányuk legnagyobb visszhangot kiváltó kérdésére a 4K! kampányfőnöke. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez azt is jelenti, szóvivőjüket meztelenül láthatja majd a közönség.

A pártnál az utolsó pillanatokban is nagy volt a hajtás. Tizenkettő-tizenhárom körzetben még az utolsó órákban (hétfő délután 16 óra volt a határidő) is gyűltek az aláírások, illetve a Nemzeti Választási Bizottság döntését várták, hogy a már „letudott” körzetekben érvényes a jelöltállítás. Ugyan biztosat mondani még senki nem mert, de úgy érzik, országos listát is tudnak majd állítani.

Ehhez egyébként 27 jelöltet kell tudni a térképre helyezni, 9 megyében és Budapesten. Jelöltenként 500 aláírás kell hozzá, melyeket a korábbinál általában jóval nagyobb választási körzetekben lehetett megkaparintani. Mivel a választásra jogosultak több szervezetet is támogathattak az aláírásukkal, mindez jelentősen megkönnyítette, hogy a pártok jelölteket, illetve országos listát tudjanak állítani. Mindehhez a kormány még azzal is kedvet csinált, hogy komoly támogatást szavazott meg a listaállítás során sikerrel szereplő, országos listát állítani tudó szervezeteknek, illetve az egyéni jelölteknek.

"Nem csúszott be ide egy ív?" - Végső visszaszámlálás
©

A nagyok már letudták

A Fidesz-KDNP már az ajánlási időszak elején sikeresen állított 106 egyéni jelöltet, ez azóta sikerült az MSZP–Együtt-PM–DK–MLP összefogásnak és a Jobbiknak is. Ennek a három pártnak már az országos listáját is jóváhagyták. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint hétfőn este hétkor az LMP-nek 72 egyéni jelöltjét hagyták jóvá, további 31 döntésre vár, illetve be van nyújtva az országos listájuk is.

A kisebb pártok közül biztosan országos listát állíthat a devizahitelek ellen tiltakozó Kásler Árpád nevével fémjelzett A Haza Nem Eladó Mozgalom (41 jóváhagyott jelölt, 27 döntésre vár), az MDF jogutódja, a JESZ (39 jóváhagyott, 53 döntésre vár), a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (44 jóváhagyott, 37 döntésre vár), a Magyar Munkáspárt (27 jóváhagyott, 9 döntésre vár). Komoly esélye van a listaállításra az Új Magyarország Pártnak, Seres Mária Szövetségeseinek és a Sportos és Egészséges Magyarországért pártnak. (Az NVB a beérkezett jelöltekről folyamatosan dönt, a valasztas.hu-n is szinte óráról órára változik az eredmény.)

Lehet országos roma pártra is szavazni

Leskó Emese, a Független Kisgazdapárt kampányfőnöke a hvg.hu-nak hétfő délután azt mondta, hét jelöltjük kvalifikálása hiányzott még az országos listához, tekintve, hogy még 29-en vártak az NVB döntésére, nem volt kétsége afelől, ez meglesz.

„Elviekben meg kell, hogy legyen.” Ezt már a Magyarországi Cigánypárt (MCP) elnöke, Horváth Aladár mondta, röviddel a zárás után. Ők is rendelkeztek már hétfőn reggel 20 visszaigazolt egyéni jelölttel, a maradék hetet pedig 52 potenciális jelölt közül kell biztosítaniuk. Horváth Aladár elmondta, hogy csak Budapesten 10-12 jelöltjüknek lehet valós esélye a ma benyújtott névjegyzéklistáikkal.

100 év hány szavazat?
©

Seres Mária: Minket nem a támogatás mozgat

A Seres Mária Szövetségeseinek (SMS) a névadó szerint „simán összejön az országos lista”. Bár mind a 106 körzetben nem lesz jelöltjük, Seres 80-nál több indulóval számolt a leadási határidő előtt néhány órával. „A választópolgárok közül sokan tisztában vannak azzal, hogy a most alakult pártok többsége csak azért indul el, mert az indulást a korábbinál bőkezűbben támogatja az Orbán-kormány által átírt választási törvény.

Mi Civil Mozgalom néven akkor is elindultunk, amikor 30 ezer forint jutott egy jelölt kampányára, és már 2010-ben azt is tudtuk, hogy négy évvel később újra nekivágunk. Tehát minket nem a megszerezhető támogatás mozgat, mi el is fogjuk költeni az utolsó fillérig, nem úgy, mint esetleg más frissen alakult szervezetek – mondta a hvg.hu-nak Seres Mária, aki közölte azt is, hogy a névváltoztatásra azért van szükség, mert a Fidesz mellett kampányoló Civil Összefogás Fórum (CÖF) miatt a civilség megkérdőjeleződött.

Van mit a kampányba aprítani

A 2013. június 10-én elfogadott törvény szerint minden egyéni jelölt jogosult egymillió forint állami támogatásra, amit úgynevezett kincstári kártyán kap meg (de készpénzt azzal nem vehet fel). Az országos listát állító pártok támogatása attól függ, hány egyéni jelöltjük van: az a párt, amely épp 27 egyéni jelöltet állított, és így lett országos listája, majdnem 150 millió forintot kap. Ha legalább 54 jelöltje van, akkor már majdnem 300 millió forint a támogatás, 80 jelölt esetén 447 millió, 106 egyéni jelölt esetén pedig 597 millió forint.

 

A kampánypénzek felhasználhatóságában és elszámolásában jelentős különbség van az egyéni jelöltek és a pártok között. A jelöltek támogatásával tételesen el kell számolni, aki ezt elmulasztja, azzal dupla összeget fizettetnek vissza. Annak a jelöltnek is vissza kell fizetnie a támogatást, aki nem kap legalább kétszázaléknyi szavazatot. A pártokra viszont nem vonatkozik ilyen szigorú szabályozás: az országos listát állítani tudó pártok két részletben a kincstártól megkapják a 150-600 milliós támogatást (az egyéni jelöltek után járó egymillió forint, nekik eleve átutalja a kincstár az összeget, nem kártyáról kell költeniük, és az elszámolás szabályai is jóval lazábbak. Az a jelölőszervezet, amely tehát országos listát tud állítani, komoly bevételekkel számolhat, és a kampányköltését is elég lesz egy pro forma beszámolóban benyújtania.

Rejtőzködve, sikerrel

Minden valószínűséggel országos listát állíthat a newcomer Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, valamint az Új Magyarország Párt. Mindkettő gyanúsan rejtőzködő párt. Az előbbi egyetlen céljának „az egészséges életmód, a rendszeres sportolás, a stresszmentesebb élet, valamint a mindennapos feltöltődés” elérését nevezte, mint ahogy az vs.hu-n megjelent riportból kiderül. Legismertebb jelöltje, Balogh Tamás, a LifeT!LT mozgalom vezetője a cikk információjával szemben mégsem indul a párt egyéni jelöltjeként.

Szintén jól állt a befutó napján a budapesti Új Magyarország Párt és a zalaegerszegi Új Dimenzió Párt, melyről a Heti Válasz írta meg, hogy egy harmadik, Mindenki Pártja elnevezésű szervezettel együtt ugyanannak a Táncsics Péter kőszegi ingatlanában hozták létre, vagy onnan működtetik azokat. A három szervezet alapszabálya nagyon hasonló, írta a lap. Az atlaszto.hu szerint Táncsics az ÚMP ügyvivője, felesége pedig ugyanannak szervezetnek az elnöke. Mint ahogy mindkét lap emlékeztetett rá, Táncsicsnak 2002-2003-ban szerepe volt az MSZP vasi szervezeteinek felduzzasztásában.

Megpróbáltuk telefonon elérni Kovács Szabolcsot, az Új Dimenzió Párt elnökét, de előbb visszahívást ígért, utána pedig nem volt elérhető. Ugyancsak ki volt kapcsolva Kovács András, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt vezetője, akivel így szintén nem tudtunk beszélni, hogy miképp álltak a jelöltállítás végén.

Horváth András élvezte

Biztossá vált, hogy az Élőlánc Magyarországért Mozgalom nem lesz képes országos listát állítani, így csak egyéniben lehet szavazni a Tisztességes Emberek Szövetsége mozgalom jelöltjeire. Az Ángyán József fémjelezte mozgalom késve és kevés erőforrással kezdett bele az aláírásgyűjtésbe. „Se pénz, se paripa, se fegyver, és nagyon nehezen ütünk át a nyilvánosság falán. A két nagy párt azt játssza, mintha rajtuk kívül nem is lenne más tényező, pont azért, hogy ne is legyen. Így valószínűleg már kicsúsztunk a jelöltállításhoz szükséges időből” – mondta el az V. jelentése kapcsán a hvg.hu-nak nyilatkozó Ángyán József.

Csalóka fotó: Horváth András nem az LMP színeiben indul
©

A párt önkéntesei az elmúlt napokban ezért csak a legfontosabb körzetekben gyűjtöttek aláírást. Ilyen körzet volt a zuglói 31. körzet is, ahol Horváth András jelöltként maga is gyűjtötte az aláírásokat. „Számomra abszolút megérte, mert rengeteg pozitív tapasztalatot szereztem. Mindenki buzdított, örülök, hogy az ügynek ennyi támogatója van” – mesélte a NAV-botrány kirobbantója. Bár elmondása szerint az aláírásgyűjtést későn kezdték, így is nyolcszáz fölötti aláírást sikerült összegyűjtenie.

Egyéni körzetben Horváth András mellett még lehet szavazni Ács Sándornéra, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezető igazgatójára és Léhmann Györgyre, a devizahitelesek ügyvédjére, akinek az aláíróívei ellopása után másodjára is sikerült összegyűjteni az ajánlásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota

Kriptovalutában is fizet dolgozóinak a Toyota