szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság korábbi döntésének ellentmondva a Kúria úgy döntött, mégis lehet villanyoszlopokon választási plakátokat elhelyezni. A konkrét ügy Berettyóújfaluban történt, de a legfőbb bírói fórum döntése elvi jelentőségű: egyszerűen nem kell alkalmazni a közlekedési törvény, illetve a vonatkozó rendelet előírásait, mert a kampányra csak a választási eljárási törvény érvényes.

Mégis lehet választási plakátokat ragasztani a villanyoszlopokra – mondta ki a Kúria, amelynek végzése ellentmond az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi döntésének, amely nem foglalkozott érdemben egy hasonló panasszal. A közúti közlekedési törvény már 2012 óta tiltja a hirdetéseket a villanyoszlopokon, egy idén január 17-én kelt rendeletmódosítással pedig a kormány pontosította a reklám fogalmát, így már idetartozik a választási plakát is, de a Kúria szerint ezeket a jogszabályokat nem kell alkalmazni választási ügyekben.

A döntés előzménye, hogy a baloldali pártok összefogásának jelöltjeként Hajdú-Bihar megye 4. számú választókerületében induló DK-s Varjú László plakátjai Berettyóújfaluban több helyen is a villanyoszlopokra kerültek. Egy magánszemély emiatt a helyi választási bizottsághoz fordult, amely megállapította, hogy a villanyoszlopra plakátolás sérti a vonatkozó kormányrendeletet, így a választási eljárási törvénybe is ütközik. A bizottság megállapította a jogszabálysértést, Varjút pedig eltiltotta a további jogsértéstől.

A képviselőjelölt fellebbezett, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ismét azt állapította meg, hogy a tilalom a választási plakátokra is vonatkozik. A másodfokú határozat ellen Varjú a Kúriához fordult, arra hivatkozva, hogy a kormányrendelet nincs összhangban a szabad véleménynyilvánítás alaptörvényben rögzített elvével, a választási plakátok elhelyezését pedig kizárólag a választási eljárási törvény szabályozza. A Kúria a kérelmet alaposnak találta, a választási bizottságok határozatait megváltoztatva elutasította az eredeti kifogást.

Az indoklás szerint a választási eljárási törvény rögzíti, hogy a kampányidőszakban szabadon lehet plakátokat kihelyezni, csak magában a törvényben meghatározott kivételek vonatkoznak rá (épület falára csak a tulajdonos engedélyével lehet plakátot ragasztani, az önkormányzat meghatározhat tiltott zónákat, nem szabad átragasztani más plakátját és a választás után el kell távolítani a hirdetéseket). A választási bizottságok ráadásul csak a választási eljárási törvényt kell, hogy alkalmazzák, más jogszabályokat, a közlekedési törvényt vagy a reklámtáblákról szóló kormányrendeletet nem.

A Kúria nem vizsgálta, hogy a kormányrendelet alkotmányos-e, hiszen ez az Alkotmánybíróság feladata lenne (mint ismert, az Ab nem fogadta be az ezzel kapcsolatos alkotmányjogi panaszt). Azt azonban korábbi Ab-határozatokra hivatkozva megjegyzi a legfőbb bírói fórum, hogy a plakát kampánytevékenység, és mint ilyen, a véleménynyilvánítás egyik megnyilvánulási formája. A villanyoszlopokon elhelyezett plakátok miatti panasz tehát a Kúria szerint alaptalan, ilyen ügyekben nem alkalmazható a közlekedési törvény, illetve a reklámtáblákról szóló kormányrendelet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb