szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ötpárti ellenzéki szövetség tüntetésén azt mondták, ha győznek a választáson, nem valósul meg a szerintük történelemhamisító emlékmű a Szabadság téren.

A német megszállási emlékmű terve ellen tiltakozott az ötpárti ellenzéki szövetség a budapesti Szabadság téren szerda este. Elhangzott: ha győznek a választáson, nem valósul meg a szerintük történelemhamisító emlékmű. A demonstráción a "kormányváltó erők" politikusai arról beszéltek: a tervezett szobor nem tesz különbséget bűnösök és áldozatok között, és azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyarországi zsidók üldözése, deportálása kizárólag a náci Németország bűne volt.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Kerék-Bárczy Szabolcs, aki az V. kerületben képviselőjelölt, úgy fogalmazott: a mostani kormánypártok kérkednek hitükkel, de az istenhittel összeegyeztethetetlen a "gyalázatos emlékmű" felállítása. Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azt mondta: céljuk, hogy a Szabadság tér ne legyen Magyarország szégyenfoltja, de a tüntetés azt is jelzi, hogy nem kérnek "Orbán puha vagy félkemény diktatúrájából", abból, hogy a kormány a nyilasok bűneit is megpróbálja a németekre fogni. Szerinte ez holokauszttagadással ér fel.

A szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint ha Tarlós István főpolgármester "tisztességes ember lenne", ő is eljött volna tüntetni a kormány tervei szerint május végére megvalósuló megszállási emlékmű ellen. Hangsúlyozta: azért is van szükség kormányváltásra, hogy ne álljon ott a szobor, ne gyalázzák meg az áldozatok és hozzátartozóik emlékét.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke arról beszélt: nem a németek küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat, munkaszolgálatra a magyar zsidókat. Ezt magyarok tették magyarok ellen - mondta, kiemelve, hogy a hetven évvel ezelőtti német megszállást jogfosztások és tragédiák sora előzte meg.

Bírálta a Fideszt, amiért gesztusokat tesz a szélsőjobboldali szavazóknak. Szerinte a kormányoldal nem tudja megszelídíteni a radikálisokat, ellenkezőleg, gesztusaival hozzájárul a Jobbik erősödéséhez, és felszámolja a demokratikus pártok közötti konszenzust.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa arról beszélt: Magyarországon mindenki tudja, hogy Radnóti Miklóst nem németek lőtték agyon, és a kormány nem használhatja a magyar állam és politikusok bűneit elrejtő paravánként a Szabadság térre tervezett emlékművet. Azt mondta: számára felfoghatatlan, hogy a jobboldal Márai Sándor helyett Nyirő Józsefet, Márton Áron püspök és az embermentő Sztehlo Gábor és Schlachta Margit helyett Prohászka Ottokárt magasztalja.

Kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy véget érjen a megosztottság, és a német megszállás évfordulóján a bal- és a jobboldal közösen emlékezhessen - jelentette ki. Szelényi Zsuzsanna az Együtt - a Korszakváltók Pártja nevében arról beszélt: egyetlen népet sem gyengít az, ha szembenéz múltjával. Szerinte a kormány ehelyett "világbotrányt" okozva a sunnyogást választotta a megszállási emlékmű tervével, noha - folytatta - a magyar állam nem áldozat, hanem bűnrészes volt, ami azonban nem jelent kollektív bűnösséget.

A fáklyás tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók a Szabadság tér parkosított részének nagyjából egyharmadát töltötték meg. A tömegben a baloldali pártok több politikusa is ott volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!