szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem Magyarországon tárgyalják a gyermeke után Francia Polinéziára utazó, majd ott ragadt Nyíri-Kovács Patrícia váló- és gyermekelhelyezési perét – döntött a bíróság.

Már biztos, hogy nem Magyarországon tárgyalják annak a magyar nőnek a váló- és gyermekelhelyezési perét, aki Francia Polinéziában, Bora Bora szigetén ragadt, miután férje oda csalta őt, és ott megfosztotta irataitól. A Népszava hétfői száma szerint a Fővárosi Bíróság jóváhagyta a budapesti II. és III. Kerületi Bíróság végzését, vagyis Nyíri-Kovács Patrícia ügyét a kinti bíróság tárgyalja.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy az anya és ötéves gyermeke tehát nem jöhet haza Bora Bora szigetéről. A bíróság egyebek között azzal érvelt, hogy a gyereknek Magyarország soha nem volt a szokásos tartózkodási helye, itt csak családlátogatási céllal volt szüleivel.

Nyíri-Kovács Patrícia és gyermeke
©

Nyíri-Kovács Patríciával interjút is készítettünk 2013 februárjában, amelyet itt olvashat el.

A magyar nő és francia állampolgárságú férje New Yorkban ismerkedett össze, majd házasságukból később Tokióban egy kisfiuk született. A pár kapcsolata megromlott, 2011-ben a nő válni akart, de férje elhívta a nyaralóhelyre azzal, hogy tegyék ott rendbe kapcsolatukat, ám amikor a nő kisfiukkal távozni akart onnan, férje lelakatolta holmijukat és magához vette útlevelüket.

A nő családja szerint a férfi közokirat-hamisítást elkövetve jelentette be az anyát és fiát egy polinéziai címre, de ezzel is csak az volt a célja, hogy ott indíthassa meg ő a válópert. A család korábban ezzel érvelt, hogy a gyermeknek törvényesen kizárólag magyarországi lakcíme van, így elhelyezéséről csak a magyar bíróság dönthetne. Az azonban, amint a Népszava anyagából kiderült, nem így közelítette meg a kérdést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!