szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sikerült levezetnie az Indexnek azt, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek és V. kerületi polgármesternek hogyan lett pénze egy II. kerületi luxuslakásra. Pedig részletesen összeszámolták, Rogán mennyit keresett és mennyit takaríthatott meg az elmúlt 15 évben.

Rogán Antal valóban sokat keresett az elmúlt 15 évben, de úgy tűnik ebből alig sikerült megtakarítania és a felvett hatalmas hitellel együtt sem látszik, hogy honnan volt pénze 90 milliósra becsült lakásra 2009-ben - közölte az Index, amely részletesen összeszámolta, mennyit keresett a Fidesz frakcióvezetője az elmúlt másfél évtizedben és ebből futtotta-e volna neki az elhíresült Pasa Parkban található ingatlanra.

A portál arra jutott, hogy Rogán - akinek a vagyonbevallása és a cégnyilvántartás adatai szerint semmilyen vállalkozása nincs - bruttó 190 milliót kereshetett 1998 és 2013 között a parlamenti tiszteletdíjakból és önkormányzati juttatásokból, amelyből nettó 116 millió maradhatott meg neki.

Ha Rogán minden megkeresett forintját félretette parlamenti képviselőségének kezdetétől a mai napig, akkor a 60 millió forintos hitellel együtt kényelmesen meg tudta volna venni - az Index becslése szerint a kibővítésekkel együtt 110 millió forintot érő - luxuslakást. Ám felhalmozásoknak Rogán vagyonnyilatkozataiban nincs nyoma, megtakarításként 2005-ben 4,5 millió forintot, 2006-ban 2,9 millió, 2007-ben újra valamivel több mint 4 milliót tüntetett fel a portál szerint.

Ezeknek az éveknek azért van különös jelentőségük, mert Rogán először 2006-ban lett budai lakástulajdonos, az erről az évről szóló vagyonnyilatkozatában tűnt fel 45 millió forint hitel mellett egy 141 négyzetméteres lakás 50 százalékának tulajdonjoga - írták. Adott is el ingatlant ekkor, egy korábban örökölt szakonyfalui ház felét, Rogánnak azonban az ottani árak alapján ebből az eladásból sem lehetett 5-10 millió forintnál nagyobb bevétele.

Az Index szerint ha a csak a számokból indulunk ki, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy Rogán vagyonnyilatkozata nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy 16 év képviselői munka után, ha hitellel terhelten is, hogyan lett egy 110 millió forintot érő lakás kizárólagos tulajdonosa.

Rogán az Index ezzel kapcsolatos kérdéseire nem reagált, az MTI-nek azt mondta, hogy miután munkájába nem tudtak belekötni, most személyét és családját támadják. Azt mondta, élete, családja, mindene nyitott könyv az emberek előtt.

A  Fidesz sajtóosztályának közleménye szerint a frakcióvezetője saját maga kezdeményezte maga ellen az adóhivatal vizsgálatát, "minden fillérrel el tud számolni, ezért nyugodtan áll a vizsgálat elébe".  "Vagyonnyilatkozatát kijavította, az abban foglaltak mindenben megfelelnek a közhiteles tulajdoni nyilvántartáson szereplő adatoknak. A vagyonnyilatkozatot ugyanis a közhiteles tulajdoni nyilvántartás alapján kell kitölteni, abban mindent fel kell tüntetni, ami az érintett tulajdonában áll és külön tulajdoni nyilvántartásban szerepel" - jegyzik meg.

Kiemelik: a társasház teraszai és tetőkertjei a társasház osztatlan közös tulajdonába tartoznak, nem szerepelnek külön tulajdoni lapon, tehát a közlemény szerint "a frakcióvezető vagyonbevallása pontos és törvényes, minden ezzel kapcsolatos dokumentumot   bemutatott a pontosításkor a mentelmi bizottságnak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Angolul tanult volna, de miniszterelnök lett a japán kabinetfőnökből

Angolul tanult volna, de miniszterelnök lett a japán kabinetfőnökből

Közelgő adózási határidőre figyelmeztet a kormány több mint százezer vállalkozást

Közelgő adózási határidőre figyelmeztet a kormány több mint százezer vállalkozást

A TikTok javára döntöt egy amerikai bíró, egyelőre letölthető marad

A TikTok javára döntöt egy amerikai bíró, egyelőre letölthető marad