szerző:
hvg.hu

Terhelő vallomást tett Tasnádi Péter Gyárfás Tamásra, a Magyar Úszószövetség elnökére. A bíróságon azt mondta: Gyárfás arra kérte, tüntesse el Fenyőt – számolt be a Pesti Srácok.

A Magyar Úszószövetség elnökére, a korábbi Nap Tv tulajdonosára, Gyárfás Tamásra tett terhelő vallomást Tasnádi Péter a Fenyő-ügy csütörtöki tárgyalásán, ahova az egykori újságírót is tanúként idézték be – jelentette a PestiSrácok.hu tudósítója a bíróságról.

Tasnádi a tárgyaláson azt mondta, hogy Gyárfástól megbízást kapott Fenyő János médiacézár megölésére, beszámolója szerint az úszószövetség elnöke azt mondta neki, hogy "tüntesse el Fenyőt, mert kellemetlen ember, likvidálni kell, meg kell ölni".

Jozef R. elsőrendű vádlott védőjének kérdésére a tanú előadta, hogy a vádlottakat nem ismeri, Fenyő azonban régi ismerőse volt, aki megbízta több feladattal is, és vitájuk nem volt. A megbízással kapcsolatban Tasnádi Péter azt mondta, filmekben látta, hogy kell az ilyet csinálni: a sokmilliós díj felét kérte előre és meg is kapta. Egy ismerősének és az akkori feleségének beszélt is erről, mire ismerőse elkezdett fontoskodni, még terepszemlét is tartott - állította -, de neki esze ágában sem volt a bérgyilkosságot elkövetni, csak a pénzt vette fel. Fenyő megöléséről Las Vegasban értesült, mire nyomban felhívta "megbízóját", hogy kéri a pénz másik felét, és meg is kapta - mondta.

A tanú szerint egyébként a becsapott médiavállalkozónak biztosan nem lehetett köze Fenyő megöléséhez, hiszen akkor nem fizetett volna neki. Ezt leszámítva máig nem tud semmit a gyilkosságról - vallotta. Tasnádi Péter elmondta azt is, szégyelli, hogy "lehúzta" a médiavállalkozót, aki korábban barátja is volt, de ez "olyan magas labda volt, hogy nem lehetett kihagyni".

A tanú előadta, hogy a gyilkosság után felhívták egy mobilszámról és fenyegetően beleüvöltötték a telefonba: "Vico!" (Ennek a médiabirodalomnak a feje volt Fenyő János.) Majd pedig azt üzenték neki, hiába bujkál Amerikában, úgyis ki fogják nyírni. Ezután rendőrismerősei segítségével kinyomoztatta, ki volt a telefonáló. "Beszélgettek" vele, mire a meggondolatlan telefonbetyár "megbetegedett és kórházba került" - mondta.

Tasnádi Péter beszélt arról is, hogy volt felesége korábban a Fenyő-üggyel összefüggésben feltehetően terhelő vallomást tett rá. Ezt abból gondolja, hogy utána az asszony egy évtizedig rendőri védelmet kapott, kommandósok kísérték. Azt is előadta, hogy egy ismert - a tárgyaláson megnevezett - nyomozó korábban megpróbálta rábizonyítani a Fenyő-gyilkosságot.

Tasnádi Péter a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában nem tagadta, hogy néha megverettek embereket, de "ez nem olyan nagy dolog", gyilkosságról viszont szerinte szó sem volt. Korábbi vallomásában azt is felvetette, hogy minek keveredett volna 30 millióért egy bérgyilkosságba, amikor havonta ennyit keresett "legálisan", és lakása volt Las Vegasban, ahol évről évre hónapokat töltött.

A bíró annyit kérdezett, hogy a médiavállalkozó kizárólagos megbízást adott-e neki vagy "tendereztette a Fenyő-gyilkosságot" a potenciális kivitelezők körében, mire a tanú közölte, hogy ebben az ügyben nem tudott versenytársakról.

A védelem kérésére megidézett, jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő, korábban többször is súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélt Tasnádi Péter felnyírt punkfrizurával, fegyencruhában, kommandósok kíséretében érkezett a tárgyalóba. Arra a kérdésre, hogy mi a jelenlegi foglalkozása, úgy válaszolt: kisnyugdíjas.

A tárgyalóban sokan nevetve hallgatták a kalandos történetet, amelyet a tanú kedélyesen mosolyogva adott elő. A tárgyalásra megidézték a Tasnádi Péter által megnevezett médiavállalkozót is, de amikor benyitott terembe, a bíró nyomban el is bocsátotta őt azzal, hogy semmi szükség a meghallgatására.

A tárgyaláson ismertették azt is, hogy egy magánszemély beadvánnyal fordult a bírósághoz, amelyben a Fenyő-gyilkosság "megoldását" osztotta meg a hatóságokkal, mire az ügyész jelezte, hogy tapasztalataik szerint a hölgy rendszeresen traktálja a hatóságokat hasonlókkal különböző ügyekben. A tárgyaláson a vádlott, Jozef R. arról beszélt, hogy a Fenyő-gyilkosság kulcsa a szóban forgó médiavállalkozó, és ha a hatóságok erre nincsenek figyelemmel, az azt jelenti, hogy csak bűnbakra van szükségük.

A bíróság meghosszabbította Jozef R. és vádlott-társa előzetes letartóztatását, a döntés fellebbezések hiányában azonnal jogerőre emelkedett.  A büntetőper júniusban folytatódik.

A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a szlovák állampolgárságú Jozef R. lőtte le géppisztollyal Budapesten. Jozef R. és vádlott-társa tagadja bűnösségét, állításuk szerint a gyilkosság idején nem is voltak Magyarországon.

Fenyő János 1989-ben alapította cégbirodalmát, melyhez halálakor tucatnyi lap tartozott, köztük a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Nők Lapja. Jozef R. egy másik eljárásban a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottja, az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben egy társával elrabolt egy államtitkárt, a szervezet bűnözéssel és a titkosszolgálatokkal is kapcsolatba hozták, vádolták azzal is, hogy megölte az egykori szlovák államfő, Michal Kovác fiának elhurcolásában koronatanúként számításba vehető Robert Remiást.

Az ügyről további részleteket itt olvashat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Fekete október: már több tucat magyar halt meg közlekedési balesetben

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból