szerző:
hvg.hu

Gyanakodtak már három különböző albán férfira is, de hiába. Aztán félretették az ügyet, majd ismét elővették, de ismét hiába. Végül 2011-ben a rendőrök arra jutottak, hogy Jozef Rohác lehetett az, aki 1998-ban végzett Fenyő János médiavállalkozóval. A per kedden kezdődött, szeptemberben folytatják. Rohác tagad, megbízó pedig nincs. A hvg.hu feleleveníti a történteket.

Húsz védett tanúval és 15 évvel később akarja igazolni az ügyészség, hogy 1998. február 11-én az amúgy is veszélyes bűnözőnek, több robbantás elkövetőjének tartott Jozef Rohác és két társa lőtte le a Vico Rt. egykori tulajdonosát, Fenyő Jánost. A Fővárosi Törvényszéken kedden kezdődött tárgyalás érdekessége, hogy a vádlottak padján nincs ott a gyilkosságra megbízást adó személy. Igaz, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a más ügyben már bíróság előtt álló Portik Tamással szemben a Prisztás József és Seres Zoltán vállalkozók megölésében, illetve az Aranykéz utcai merényletben folytatott eljárásokkal együtt vizsgálta Fenyő János megölését is. A hatóságok szerint a személyi összefüggések miatt volt erre szükség, ám ebből nem lett vádemelés.

Ki volt Fenyő János, hogy lett médiamogul?

A lelövésekor 44 éves Fenyő János, a Vico Rt. egykori tulajdonosa, fotósként kezdte pályafutását. Több díjat is nyert, a Magyar Távirati Iroda filmarchívuma után több lap is foglalkoztatta őt, így a Képes Sport, az Új Tükör Magazin, az Ez a Divat és az Ország-Világ. Ő fedezte fel például Sütő Enikő modellt. Fenyő János a nyolcvanas évek elején elhagyta az országot, és a hírek szerint egyebek mellett Los Angelesben, a pornóiparban dolgozott fotósként. 1987-ben, meggazdagodva tért haza, és megalapította médiavállalkozását.

A videokazetták terjesztésével és kölcsönzésével foglalkozó Vico Rt. aranybányának bizonyult, s Fenyő médiabirodalmának alapját adta. A fotósból lett vállalkozó megszerezte az egyik legsikeresebb hetilapot, a Nők Lapját, majd a Rádió és Televízióújságot, a Vasárnapi Híreket, a Buci Maci gyereklapot, a Családi Lapot, a Tinát, a Bravo-lapcsaládot és a Népszavát.
 
A terjeszkedésre szükség is volt, mert – mint a Wikipedia is emlékeztet rá – az amerikai filmstúdiók nem nézték el tovább, hogy alkotásaikat Magyarországon engedély nélkül forgalmazzák, ezért beperelték a Vico Rt.-t. Nyertek is: három évig tartó pereskedés után a céget arra kötelezték, hogy fizessen százezer dollárt, illetve hagyja abba a jogtalan kazettaforgalmazást. Fenyő János ezután az elektronikus médiában szerette volna megvetni a lábát, létrehozta a Stáb Tv-t, amelyen keresztül érdekeltséget szerezve a Nap Tv-ben is. Fenyő ismerősei, alkalmazottai szerint nehéz természetű ember volt, nem tűrt ellentmondást, sokszor volt indulatos. A magyar társasági élet gyakori szereplője lett, számos fotón örökítették meg például Demszky Gáborral, Pintér Sándorral, Friderikusz Sándorral, Horn Gyulával vagy Csintalan Sándorral .

A megdöbbentő gyilkosság

Fenyő Jánost 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában, a Margit körút sarkán lévő közlekedési lámpánál álló autójában, annak ablakán keresztül lőtték fejbe. A tettesek autója mintegy húsz méterrel hátrébb állt. A belvárosi forgalmat kihasználva a bűnözők simán kereket oldottak, a lövéseket leadó  férfi egyszerűen elsétált, és menekülés közben eldobta kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét, valamint a fegyvert, egy Agram-2000-es típusú, hangtompítós géppisztolyt. A rendőrség ezeket egyébként még aznap meg is találta. Az elkövetés módja profi bérgyilkosra utalt.

A rendőrök a tettes nyomában

A nyomozók először albán tettest sejtettek. Egymást követően három albánt is meggyanúsítottak, köztük Afici Nijazit és Sefedini Gvint, de ezek mind rossz iránynak bizonyultak. A büntetőeljárást aztán 2002-ben felfüggesztették, majd az ügyet 2004-ben újra elővették. A fordulat azonban nem akkor, hanem 2011-ben következett be. Ekkor a Seres Zoltán elleni merényletkísérlet miatt Magyarországon előzetes letartóztatásban lévő Jozef Rohác lett a rendőrök gyanúsítottja.

Jozef Rohác az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben elrabolt egy államtitkárt, 15 éves fegyházbüntetéséből 1990-ben amnesztiával szabadult. Ezután nagy valószínűséggel több alvilági személyt megölt, de kapcsolatban állt a szlovák titkosszolgálattal is. A Fenyő-ügyben két évvel ezelőtt úgy került képbe, hogy kiderült, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) évek óta porosodott az a dokumentum, amely kimutatta, hogy a Roháctól korábban – egy másik büntetőügyben vett – genetikai minta megegyezik a Fenyő-gyilkosság helyszínén, annak elkövetőjétől származó DNS-sel.

A Fogász és Patkány gúnynéven ismert férfi az eljárás alatt végig tagadta a gyilkosság elkövetését, és azt állította, tanúi vannak arra, hogy a bűncselekmény idején Szlovákiában volt. A kihallgatásokon mindvégig csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Rohácot 2013 áprilisában meg is vádolták a Fenyő-gyilkossággal. Sőt a hatóságok neki tulajdonítják az Aranykéz utcai merényletet és a Seres Zoltán elleni sikertelen robbantást is. A bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete alól bizonyítottság hiányában mentették fel Rohácot, illetve a bíróság megállapította, hogy a robbanóanyaggal, robbanószerrel való visszaélés mára elévült.

A vádirat szerint a Fogászt a Fenyő János elleni gyilkosság elkövetésében többen segítették, így Ladislav T. és Jozef Hamala. Előbbi az ügy másodrendű vádlottja is lett. Fenyőt állítólag már napokkal a gyilkosság időpontja előtt követték, hogy "a mozgását megfigyeljék", majd az alkalmas pillanatban végrehajtották a bűntettet. Hamala nem ül a vádlottak padján, ugyanis már évek óta halott, állítólag egy telefonfülkében végeztek vele a Felvidéken. A hvg.hu írt arról, hogy a magyar nyomozók vélhetőleg tisztában vannak ezzel, de korábban hivatalos értesítést nem kaptak róla a szlovák hatóságoktól. Hamala volt egyébként az, aki az Aranykéz utcai merénylet előtt hamis okmányokkal megvette azt az autót, amelyben a tettesek elhelyezték a távirányítású pokolgépet.

Fenyő az olajosok útjában állt?

A médiavállakozó megölésének hátteréről, hogy miért kellett meghalnia, több verzió is kering. Egy a lehetséges változatokat összegyűjtó blog például többek között üzleti vitáról, alvilági és politikai szálról, sőt hírszerzői vonalról is beszámol. Ugyanakkor a kecskeméti maffiaperben 12 éves börtönbüntetésre ítélt, de annak letöltése előtt tavaly egészségügyi okokból szabadult  Radnai László a rendőröknek tett, és már bíróságon is elmondott vallomásában arról beszélt, hogy a volt olajosok, közöttük Portik Tamás állhat a Fenyő-ügy hátterében. Hogy kinek a megbízására, az nem derült ki. Radnai arról beszélt,  D. Gábor őt kérte meg arra, hogy rendőri kapcsolatain keresztül próbálja meg kideríteni: a Fenyő-gyilkosság helyszínén, az elkövető által egy kapualjban elhajított ruhadarabokon a rendőrök azonosítani tudják-e a tettest a DNS-minták alapján.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Egy magas, kigyúrt férfi ölhette meg Fenyő Jánost?

Egy sportos testalkatú, kerek arcú magas férfi adhatta le a lövéseket tizennégy évvel ezelőtt Fenyő János médiamogulra. Ez a személyleírás azonban nem illik az alacsony, vékony testalkatú Jozef Rohácsra, a gyilkossággal gyanúsított szlovák állampolgárra. Minderről a férfi ügyvédje, Fülöp Tamás számolt be a hvg.hu-nak a Nemzeti Nyomozó Irodában megtartott iratismertetést követően.

Dezső András Itthon

Egy lépésre voltunk a Fenyő-gyilkosság felbujtójától – sztárnyomozó a döglött ügyekről

Jól bizonyítható, hogy kinek és miért állt érdekében megölni Fenyő János médiavállalkozót, ezért ha sikerül a végrehajtói kör ellen is megfelelő bizonyítékokat összegyűjteniük a nyomozóknak, megoldódhat a több mint egy évtizede történt bűnügy – egyebek mellett erről is beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes. A Nemzeti Nyomozó Irodán belül működő „döglött ügyek” osztályának egykori vezetőjét a Fenyő-ügy mellett a gyanús eltűnésekről, a Bándy-gyilkosságról és a kilencvenes évek alvilági leszámolásairól is faggattuk.

MTI Itthon

15 éve ölték meg Fenyő Jánost: ma kezdődik a per

Ma kezdődik a Fenyő-gyilkosság büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint Jozef R. egy ismeretlen személy megbízásából másfél évtizede egy hangtompítós géppisztollyal kivégezte Fenyő Jánost, a Vico cégcsoport elnökét Budapesten.

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

Enyhítették a férfi büntetését, aki éjszaka, meztelenül támadt nőkre Zuglóban

Enyhítették a férfi büntetését, aki éjszaka, meztelenül támadt nőkre Zuglóban

Mérgező szén-monoxid miatt ürítettek ki egy budapesti iskolát

Mérgező szén-monoxid miatt ürítettek ki egy budapesti iskolát

Scorsese három és félórás gengsztertemetést rendezett a Netflixnek

Scorsese három és félórás gengsztertemetést rendezett a Netflixnek

Kovács Zoltán válaszcikkét nem volt hajlandó lehozni a Washington Post

Kovács Zoltán válaszcikkét nem volt hajlandó lehozni a Washington Post

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc

Győrbe is betette a lábát egy budapesti étteremlánc