szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Több tucat V. kerületi rendőr kerülhet a vádlottak padjára korrupció miatt, miután segítettek a Vizoviczki-birodalom szórakozóhelyeinek a védelmében – tudta meg a hvg.hu az ügy egyik terheltjétől. Elmondása szerint a 61 főt érintő szálat leválasztották a vesztegetési ügyről. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesüléseinket.

Hatvanegy V. kerületi rendőrt gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupciós bűncselekményekkel a Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyének egyik szálaként, de attól már elkülönítve – tudta meg a hvg.hu az ügy egyik terheltjétől. Mindezt az ügyész közölte vele, amikor az érintett az iratismertetésen felfigyelt a határozatra, és rákérdezett arra. A gyanúsított szerkesztőségünknek azt mondta, nem derült ki számára, hogy az érintett tucatnyi belvárosi rendőr jelenleg is ott dolgozik-e a kapitányságon.

„Az ügyész annyit mondott, hogy a rendőrök korrupciós ügyei a kilencvenes évek közepétől egészen a nyomozásig szerepelnek az iratokban, ezért valószínű, hogy a gyanúsítottak nagy része már nem is rendőr, vagy ma nem az V. kerületi kapitányságon dolgozik.” Mindez a KNYF vizsgálódása során derült ki, így könnyen lehet, hogy az egyik gyanúsított, V. István, Vizoviczki testőre és bizalmasa vallott rájuk, tette hozzá a terhelt.

A KNYF szóvivője, Nagy Andrea az ügyészség tájékoztatási gyakorlatától eltérően kitérő választ adott a hvg.hu megkeresésére mondván, sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánja, hogy Vizoviczki és társai ügyéről a hatvanegy rendőr korrupciós ügyét elkülönítették. (A Vizó-ügytől független kezelik a bűncselekményekkel kapcsolatos költségvetési csalás ügyét.) A korrupciós szál miatt megkerestük Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, aki egyébként 2007 és 2010 között a belvárosi kapitányság vezetője volt. A tábornok reagálását cikkünk megjelenéséig nem kaptuk meg.

Eltitkolt bevételek
2013 februárjában írt a hvg.hu arról, hogy a KNYF gyanúja szerint nem csak vesztegetést követett el Vizoviczki László, hanem munkatársai közreműködésével eltitkolta a szórakozóhelyek bevételeinek nagy részét, valótlan tartalmú adóbevallásokat készíttetett, amelyekkel 825 millió forint kárt okozott az államnak.

Mint ahogy azt a hvg.hu folyamatosan követte, Vizoviczki László és társai ellen 2012 februárjában kezdődött a nyomozás, azt követően, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtést végzett és feljelentést tett az ügyben. Néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

Vizoviczki Lászlót, aki saját bevallása szerint is mintegy 40 budapesti éjszakai szórakozóhelyet üzemeltetett, tavaly május 30-án vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozó hatóság gyanúja szerint a férfi rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurenseiében viszont annál inkább. Mindezért Vizoviczki jelentős összegeket fizetett rendőröknek az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint.

A nyomozás a végéhez közeledik, az iratismertetés már zajlik a Központi Nyomozó Főügyészségen. A hamarosan vádlottá váló vezető beosztású rendőrök között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közrendvédelmi Főosztályának egykori vezetője, Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának vezetője, illetve ennek a területnek a speciális ügyeit vivő Hopka Lajos, valamint egy nem parancsnoki beosztású dolgozó felderítő tiszt, Koblencz Attila is. Idén januárban gyanúsított lett Kalmár helyettese P. Csaba is. Az ügynek lett egy debreceni szála is három gyanúsítottal. Vizoviczki és társai ellen adócsalás gyanúja miatt is vizsgálódnak. "Vizót" 2013 májusa óta házi őrizetben van, miután elengedték az előzetes letartóztatásból.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Cs. B. Itthon

Újabb exrendőr lett gyanúsított a Vizoviczki-ügyben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakszolgálati osztályának egykori vezetőjét, P. Csaba alezredest is azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), hogy segített Vizoviczki Lászlónak szórakozóhelyei "hatóságmentes" működtetésében – tudta meg a hvg.hu. Információnkat a KNYF szóvivője, Nagy Andrea megerősítette. P. Csaba tagadta a bűntett elkövetését és szabadlábon védekezhet.

MTI Itthon

Minősített adatokat is kaphatott Vizoviczki László

Újabb cselekményekkel gyanúsította meg az ügyészség a Vizoviczki Lászlót és több magas beosztású rendőri vezetőt érintő korrupciós ügyben érintetteket. Ezek tárgya túlnyomórészt titoksértés, amelyek lényege, hogy "a rendőr terheltek – jelentős bűnügyi érdekeket sértve – minősített adatokat tartalmazó rendőrségi iratokat tettek hozzáférhetővé V. L. számára" – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken.

MTI Itthon

Vizoviczki-ügy: 21 bűntettel gyanúsítanak egy volt alezredest

Egy volt rendőr alezredest nyolc különböző, összességében 21 bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség a Vizoviczki Lászlót és több magas beosztású rendőri vezetőt érintő korrupciós ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Debrecenig értek Vizoviczki csápjai

Már a rendőri korrupciós ügy nyomozásának kezdetén tudták a hatóságok, hogy nem csak a rendőri iratokban V. Lászlóként emlegetett Vizoviczki László budapesti szórakozóhelyein, hanem debreceni érdekeltségeinél sem mehetett minden simán. V. László embere megpróbálta befolyásolni az egyik gyanúsítottat. Az ügyészség szerint a gyanúsított rendőröknek kellett volna ellenőrizniük, hogy a szórakozóhelyeken a számlaadási kötelezettséget ne mulasszák el.

MTI Itthon

Pintér: "egyhamar nem nő ki Portik vagy Vizoviczki utódja"

Pintér Sándor szerint P. Tamás és V. László előzetes letartóztatásba helyezésével azokat juttatták rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak. A belügyminiszter erről a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelent interjújában beszélt.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Havi húszezerért bérelt lakást a Várban a fideszes Mengyi Roland felesége

Havi húszezerért bérelt lakást a Várban a fideszes Mengyi Roland felesége

Három hónappal kitolták az uniós projektek megvalósításának határidejét

Három hónappal kitolták az uniós projektek megvalósításának határidejét

240 millió forintot kérnek ezért a kis Nissan divatterepjáróért

240 millió forintot kérnek ezért a kis Nissan divatterepjáróért