szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

Felfokozott hangulatra, időnként erőszakoskodó, trükköző fideszes és jobbikos választási delegáltakra is igyekeznek felkészíteni saját aktivistáikat az Összefogás pártjainak vezetői. A gyanús népességmozgások miatt további feljelentések várhatók még.

Igyekszik mindenre felkészülni az Összefogás a választások napjára, de a pártszövetség vezetői attól tartanak, hogy rengeteg vitás eset lesz, és a „felfokozott hangulatban” zajlik majd minden április 6-án, így akár a helyi választási bizottságok tagjai között is előfordulhatnak kisebb kakaskodások, konfliktusok. Az Összefogás szavazóköri delegáltjait ezért igyekeznek minden lehetséges vitás esetre felkészíteni, valamint – mint egy beszélgetésen kiderült – mindenkinek felhívták rá a figyelmét, hogy a legkisebb gyanús jelre is vetessenek fel jegyzőkönyvet, ha szükséges, hívjanak rendőrt, és velük is dokumentáltassák az esetet.

„Központi akarat nyilván nincs a választások elcsalására, de az eddigi tapasztalatok, a trükközések az átjelentkezésekkel, a közmunkások ’szolgálatba állítása’, és hasonlók, azt mutatják, hogy egyes helyi kiskirályok megpróbálhatnak nem megengedett eszközökhöz nyúlni” – mondta az Összefogás egyik vezetője. A legsúlyosabb ezek közül természetesen az, ha kiderül, hogy hamisan jelentkeztek be egyes szavazókörzetekbe olyanok, akik valójában nem is ott laknak, de ezáltal egyes billegő körzetekben voksaikkal akár a végeredményt is befolyásolhatják.

Voksturizmus?

Karácsony Gergely és Bárándy Gergely már két nappal ezelőtt arról beszélt, ahhoz képest, hogy 40 ezerrel csökkent a választói névjegyzékben szereplők száma, az elmúlt hetekben 12 választókörzetben százas, ezres nagyságrendben nőtt meg a szavazati joggal rendelkezők száma, és vannak kirívó esetek is. Az Élőlánc például Tornyospálca település ügyében tett feljelentést, ahol egy családi házba több, mint száz embert jelentettek be. Az Összefogás információi szerint egy Budapest XI. kerületi iskolába is bejelentkeztek az elmúlt időszakban, ez pedig egyértelműen felveti a közokirat hamisítás gyanúját, így újabb feljelentések is jöhetnek még.

Az Összefogás voksturizmust gyanít Budapest II. és XII. kerületében, ahol 1600 új lakó van, az V. kerületben, ahol 1000 ilyenről tudnak, vagy a már említett XI. kerületben is. „Komoly legitimációs problémát okozhat majd, ha utólag kiderül, hogy tényleg csak falból jelentkeztek be ezekre a helyekre” – mondta egy forrásunk. A Fidesz ugyanakkor Karácsony Gergely ellen indíto pert személyiségi jog megsértése miatt.

Nem számít sima választásokra az Összefogás
©

Az Összefogás arra számít, „egyes Fideszes, vagy Jobbikos szavazóköri delegáltak erőszakoskodhatnak is akár” saját aktivistáikkal, főleg a szavazatszámlálásoknál számítanak feszült jelenetekre. „Az érvénytelen szavazatokkal lehet trükközni, nagyon kell majd figyelni, hogy a szavazatszámlálásnál senkinél se legyen toll” – mondta egy ellenzéki képviselő, hozzátéve, minden vitás esetben óvni fognak majd, de „nem l’ art pour l’art alapon, csak, ha jegyzőkönyvvel tudunk bizonyítani valamit, ezért kell majd nagyon figyelni”.

"Politikai értelemben megkérdőjelezhető"

Az Összefogás szerint egyébként „politikai értelemben már most megkérdőjelezhető a választások legitimitása”, mert a Fidesz trükközött a választókörzetekkel, „minden szempontból feléjük lejt a pálya”, az ellenzéknek plakáthelyek is alig jutnak a Fidesz-közeli hirdetőcégek erős jelenléte miatt, és a kormány „Magyarország jobban teljesít!” kampánya is a Fideszről szól. A kampánnyal kapcsolatban komoly kritikákat fogalmazott meg egyébként az EBESZ választási megfigyelőcsoportja is. A hvg.hu-nak adott interjúban ugyanakkor a delegáció vezetője, Audrey Glover, arról nem beszélt, hogy szabadnak, és tisztességesnek nevezhető-e a magyar parlamenti választás, azt majd csak a teljes folyamat lezárulta után lehet megállapítani.

Az ellenzék ugyanakkor attól is tart, a lebonyolítás módja miatt komoly zavarok lehetnek majd a választási rendszer működésében. Arról a hvg.hu is beszámolt már többször, hogy az MSZP szerint nem biztos, hogy garantálható a választási eredményeket összesítő szoftver biztonságos működése. Ugyanakkor az Összefogás szerint szoros eredmény esetén elképzelhető, hogy április 6-án késő este sem fogja senki tudni, hogy ki is nyert. „Elég csak arra gondolni, hogy azok szavazatai, akik nem lakóhelyükön voksolnak, nem fognak aznap megérkezni. Mi van akkor, ha egy körzetben az első és második helyezett között minimális lesz a különbség, miközben tudni lehet, hogy egy még fel nem bontott urnában ennek többszörösét elérő szavazólap van? Ki hirdet majd akkor ott eredményt április 6-án?” – mondta az Összefogás egyik vezetője. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője is arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy rengeteg óvásra számít, így a sok elhúzódó eljárás miatt "pengeélen fognak táncolni", hogy a törvényes határidőn belül összehívhassák az új parlament alakuló ülését.

Ha problémák lesznek, az az ellenzék szerint egyértelműen a kormány felelőssége lesz, ugyanakkor attól nem tartanak, hogy – mint arról korábban Gyurcsány Ferenc is beszélt – egy szoros ellenzéki győzelem esetén zavargásokra kerülhet sor. „Pintér Sándor kézben tartja a rendőrséget, így csak rajta múlik, hogy ennek elejét vegye” – mondta egy forrásunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dido, a Jazz+Az és a Postmodern Jukebox is jön az idei VeszprémFestre

Dido, a Jazz+Az és a Postmodern Jukebox is jön az idei VeszprémFestre

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Rendőrt hívtak egy Olaszországból hazatért nőre Sztojkafalván, mert rosszul lett

Rendőrt hívtak egy Olaszországból hazatért nőre Sztojkafalván, mert rosszul lett