szerző:
Kósa András

Az EBESZ Magyarországra küldött választási megfigyelő delegációjának tagjai is érzékelik, hogy nem kiegyensúlyozott a kampány, de még a látszatát is el akarják kerülni annak, hogy beavatkoznának a folyamatokba, véleményük a szavazás után készített jelentésből derül majd ki – mondta a delegáció vezetője a hvg.hu-nak. Audrey Glover szerint a magyar szavazóknak kell ítéletet mondaniuk arról, amit tapasztalnak.

hvg.hu: Március végén közölték jelentésüket a magyar parlamenti választásokról. Elég sok komoly kritikai megjegyzésük van, a kormánynak és a Fidesznek ugyanakkor az a kifogása, hogy szerintük az ő észrevételeiket nem tükrözi, pedig Orbán Viktorral is találkoztak. Mit gondol erről?

Audrey Glover: A jelentésünket a rendelékezésre álló információk alapján, alapos vizsgálat után állítottuk össze, munkatársaink sok helyre eljutottak az országban, mielőtt összeállítottuk volna.

hvg.hu: Milyen forrásokból szerezték az információikat?

A. G.: Politikusokkal, kormánytisztviselőkkel, szakértőkkel, civil szervezetekkel, ide akkreditált nagykövetekkel, helyi önkormányzati tisztviselőkkel, a választási bizottságok tagjaival egyaránt találkoztunk. Külön médiafigyelő részlegünk van, öt országos tévécsatornát kísérünk figyelemmel.

hvg.hu: Lehet bármit tudni az Orbán Viktorral folytatott megbeszéléseikről?

A. G.: Nem, ezek szigorúan magánjellegű, nem nyilvános találkozások voltak. Teljesen pártfüggetlen az itteni tevékenységünk, még a látszatát is szeretném elkerülni annak, hogy bármibe beleavatkoznánk.

Audrey Glover
©

hvg.hu: Nézzük a tévéreklámok ügyét: a kormány és a Fidesz szerint a mostani rendszer sokkal igazságosabb, mint az előző, mert a köztévében a pártok ingyen hirdethetnek, máshol meg tilos, így pénzbe sem kerül, pedig amúgy hatalmas költség lenne. Önök szerint mégis sérül az indulók egyenlő esélyeinek kívánalma. Miért?

A. G.: Várjuk meg a vizsgálataink eredményét, mielőtt ítéletet mondanánk. De tény, hogy az említett kereskedelmi tévék érik el a legtöbb embert Magyarországon.

hvg.hu: Mit gondol a közmédiáról? Önök is írják, hogy a kampány egyik hangsúlyos témája a korrupció. Ehhez képest egy szocialista politikus eltitkolt bankszámláiról rengeteg beszámoló és említés történik erről, míg egy a vagyonnyilatkozatát utólag többször módosítani kénytelen fideszesről, vagy arról, hogy Orbán Viktor egyik rokona ügyében hogyan áll egy rendőrségi nyomozás, még a Magyar Távirati iroda sem hajlandó hírt adni.

A. G.: Minden médiumnak szabadon kell döntenie arról, mit közöl, és mit nem, és a választóknak kell majd ítéletet mondaniuk arról, hogy ezekkel mennyire elégedettek.

hvg.hu: Arról mit gondolnak, hogy az ellenzék szerint a köztéri plakátok jelentős része Fidesz-közeli hirdetőcégek kezében van, és ők nem kaphatnak helyet a hirdetéseikhez ezeken?

A. G.: Erről beszámoltak nekünk is az ellenzéki pártok. Nem tudunk konkrét számításokat végezni, de természetesen látjuk, amit látunk, amikor az országot járjuk.

hvg.hu: A Civil Összefogás Fórum képviselőivel találkoztak? Ők mindig azt mondják, teljesen függetlenek a Fidesztől, de azt hiszem, mindenki láthatja, hogy ez elég nehezen hihető az alapján, amit csinálnak.

A. G.: Az egyik politikai elemzőnk találkozott velük is. Hogy álcivilek-e, vagy sem, nem az én dolgom megítélni, a választók erről is ítéletet mondanak majd április 6-án.

hvg.hu: A Transparency International szerint a CÖF kampányával együtt a Fidesz kétmilliárd forintot, vagyis a törvényben meghatározott limit kétszeresét költhette a kampányra. Vannak hasonló számításaik?

A. G.: Egy elemzőnk éppen ezzel foglalkozik, és ő arra a megállapításra jutott, hogy a magyar szabályozás alapján elég könnyű elrejteni a költségeket, így egy-egy párt valós költéseit általában csak jóval a választások után ismerhetjük meg.

hvg.hu: Önök is foglalkoznak vele, hogy a kormány a Fidesz-kampányra hajazó „tájékoztató akciót” indított, éppen a választási időszakban. A kormány és a Fidesz arra hivatkozik, hogy 2006-ban az akkori kormány ugyanezt tette, de az EBESZ-nek mégsem volt semmi kifogása ellene.

A. G.: Hogy akkor mi történt pontosan, azt nem tudom, de most nem 2006, hanem 2014 van, nem azért vagyunk itt, hogy összehasonlításokat végezzünk korábbi kampányokkal, hanem hogy a mostanit elemezzük. Egyébként a Kúria is jogszabályellenesnek minősítette a kormány gyakorlatát.

hvg.hu: Mit gondolnak a női jelöltek alacsony létszámáról?

A. G.: Szomorú és sajnálatos, hogy ilyen alacsony, 8,6 százalékos a női képviselők aránya a magyar parlamentben, és ez minden bizonnyal még kevesebb lesz a választások után. A világ minden parlamentje és kormánya csak profitálhat abból, ha kiegyensúlyozott arányban vannak férfi és női tagjai.

Elma Sehalic és Raul Muresan megfigyelők társaságában az EBESZ sajtótájékoztatóján 2014 március 2-án
©

hvg.hu: A Fidesz egyik vezetője, Pelczné Gál Ildikó arra hivatkozott, készítettek egy felmérést, ami azt mutatta, pártjuk szavazói nem akarnak nagyobb számban nőket látni a parlamentben.

A. G.: Nem ismerem ezt a felmérést, de nem is vagyok nagy barátja a közvélemény-kutatásoknak. Pelczné Gál Ildikó biztosan tudja, miről beszél.

hvg.hu: A közvélemény-kutatásoknak egyre kevesebben hisznek itthon is, mert sokan azt mondják, úgysem árulják el vallós politikai preferenciáikat az emberek. Ön el tudja képzelni, hogy ez így van?

A. G.: Őszintén szólva nem szentelünk túl nagy figyelmet a közvélemény-kutatásoknak, mert nem ismerhetjük pontosan, hogyan, milyen módszerekkel dolgoznak, így erről nem tudok véleményt mondani.

hvg.hu: Mindkét oldal azzal vádolja a másikat, hogy csalásokra készül a választásokon. Erről mit gondol?

A. G.: Természetesen egyik párt álláspontját sem akarom kommentálni, de annyit általában elmondhatok, hogy egy demokráciában nagyon fontos a bizalom, az ilyen vádak pedig alááshatják ezt az állampolgárokban. Ha a pártok nem politikájuk megismertetésére, a választók meggyőzésére koncentrálnak, hanem egymással harcolnak, az is rombolhatja a választásokkal szembeni bizalmat, és sokakat eltávolíthat a részvételtől.

hvg.hu: Szinte minden szabály megváltozott a választásokra vonatkozóan, nincs például kampánycsend. Emiatt sokan rengeteg panaszra, bejelentésre számítanak, amiket el kell bírálni, még meg lehet őket fellebbezni, nem is egyszer. Nem tart attól, hogy hosszú ideig nem fogjuk tudni, mi is az eredmény valójában?

A. G.: Április végéig amúgy sem lesz hivatalos végeredmény. Tény, hogy most senki nem tudja, mi történik majd április 6-án. Már így is több száz bejelentést vizsgálnak a munkatársaim, érdekes, hogy ennyi van belőlük már most. A bíróságoknak sem lesz könnyű dolguk a rengeteg beadvánnyal. Az Alkotmánybíróságnak is új lesz ilyen beadványokkal foglalkozni, biztosan nekik is nehézséget jelent majd, mert soha nem csináltak még ilyet.

hvg.hu: Ön szerint felkészültek ezek a szervezetek?

A. G.: Azt látjuk, hogy rajtuk nem múlik, keményen dolgoznak. Találkoztunk a Kúria munkatársaival, látjuk, hogy nagyon készülnek, a választási adminisztráció pedig tapasztalataink szerint jól működik. De valóban nem lesz könnyű dolguk, a szoros határidők miatt például hétvégente is ülésezniük kell.

©

hvg.hu: Mit gondol arról, hogy nem lesz kormányfőjelölti vita, mert a Fidesz nem akarta?

A. G.: Ez nem kötelező, de persze az ilyen alkalmak mindig nagyon érdekesek. Vidéken volt pár eset, amikor a helyi jelöltek le tudtak ülni egymással, és ez mindig érdekes volt.

hvg.hu: Ha összegeznie kellene a benyomásait, és összehasonlítania más uniós tagállamban szerzettekkel, mit mondana? Tapasztalt máshol is hasonló negatív jelenségeket?

A. G.: Soha nem hasonlítunk össze országokat, mert nem is lehet az egyes helyi ügyeket összehasonlítani egymással. A benyomásaim összegzésével várjuk meg a választások lezárulását, beleértve a jogorvoslati folyamatok végét is. A teljes kép birtokában mondhatunk véleményt.

hvg.hu: Egy hasonló EBESZ-jelentésekben járatos ismerősöm azt mondta, olyan megállapítások után, mint ami a mostaniban szerepel, az EBESZ nem szokta szabadnak és tisztességesnek minősíteni a választásokat. Ön mit gondol?

A. G.: Egyelőre vizsgálódunk, és elemezzük, hogy az itt tapasztaltak megfelelnek-e az úgynevezett koppenhágai kritériumoknak, melyek nagyon részletesen írják le, mikor lehet egy választást szabadnak, tisztességesnek minősíteni. Önök újságírók szeretik a sommás véleményeket, de nem egyszerűen azt fogjuk majd mondani, hogy a magyar parlamenti választás ilyen, vagy olyan volt, hanem igyekszünk mindent széles kontextusba állítva bemutatni.

Koppenhágai kritériumok

Az EBESZ jogelőd szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) a hidegháborút lezáró 1990-es koppenhágai csúcstalálkozóján elfogadott egy nyilatkozatot, melynek 7. pontja megfogalmazza a szabad és tisztességes választások kritériumait. Ezek között különösen érdekesek lehetnek azok a pontok, melyek alapján azt nézik, hogy a politikai kampány szabad és tisztességes légkörben zajlik-e, az egyes szereplőket adminisztratív úton nem korlátozzák-e, vagy hogy a jelöltek a médiában egyenlő feltételekkel jelenhetnek-e meg. A koppenhágai kritériumokról, illetve az EBESZ választási megfigyeléseinek módszertanáról részletesebben a tenytar.hu-n olvashat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyilvánossá tették a mesterséges intelligenciát, ami csuklóból gyártja az álhíreket

Nyilvánossá tették a mesterséges intelligenciát, ami csuklóból gyártja az álhíreket

Borongós napunk lesz, sokfelé esni is fog

Borongós napunk lesz, sokfelé esni is fog

Az összes szupersportkocsiját elővette Gordon Ramsay – videó

Az összes szupersportkocsiját elővette Gordon Ramsay – videó

Túlélőtippek szülőknek: hogyan magyarázzuk el a gyereknek a költözést?

Túlélőtippek szülőknek: hogyan magyarázzuk el a gyereknek a költözést?

A Tesco is visszavesz a műanyag zacskózásból

A Tesco is visszavesz a műanyag zacskózásból

Kiszivárgott fotók: ez tényleg a OnePlus 8 volna?

Kiszivárgott fotók: ez tényleg a OnePlus 8 volna?