szerző:
hvg.hu

Nehezített pálya volt, ezért csak elfogadni lehet az eredményt, de a győzelemhez gratulálni nem - erre jutottak az együtt felsorakozott baloldali összefogás tagjai, akik esküdöztek, hogy nem fogják egymást hibáztatni. Gyurcsány már egy előrehozott választásról vizionált - összefoglaló az MSZP székházból.

„Legelőször is szeretnénk megköszönni szavazóinknak, támogatóinknak, aktivistáinknak, hogy mindent megtettek ebben a kampányban, és külön megköszönném szövetségeseinknek is, a végsőkig együtt tudtunk dolgozni. A választási eredményt tudomásul veszem, de nem tudok az eredményhez és nem is akarok gratulálni. Ilyen egyenlőtlen feltételekhez nem lehet gratulálni” – mondta Mesterházy Attila azon a végső sajtótájékoztatón, amelyet a kormányváltást tervező erők együtt tartottak. Szerinte Orbán Viktor szavaival szemben az ország nem szabad, Magyarországot a Fidesz letérítette a jogállam és a demokrácia útjáról. Így természetes, hogy ezt a csatát elveszítették, de továbbra is küzdenek, mert Magyarország nem szabad, nem demokrácia. Az MSZP elnöke az LMP-nek gratuált, a Jobbikról azt mondta, örülhetnek az eredménynek, de a nemzet nem lehet boldog attól, hogy a magyar társadalmat egy szélsőjobboldali párt mérgezi.

Bajnai Gordon azt mondta, súlyos kudarc az eredmény a kormányváltóknak, és az Együtt-PM-nek is. Szerinte az okokat elemezni kell, „ki kell mondani, a választók támogatottsága azt is mutatja, nem tudtunk kellően vonzó ajánlatot tenni elegendő választónak”, a másik ok, hogy manipulált, aljas rendszert alakított ki a Fidesz. Ezen túl ráadásul olyan médiafölény épült ki, amely elképesztően nehézzé teszi bárkinek, hogy a Fidesz ellen küzdjön – tette hozzá. „Világossá vált, Orbán Viktor mit ért a centrális erőtér alatt. Az eredményt tudomásul kell venni, gratulálni nincs ok. Nem a céljainkban volt a hiba, de végig kell gondolni, mit rontottunk el, holnaptól ezt is elemeznünk szükséges, és öt hét múlva szépíteni” – mondta.

©

Az őt követő Gyurcsány Ferenc azt mondta: meggyőződése, hogy történelmi értelemben igaza van, de a legfontosabb most, mi lesz az országgal. Mint fogalmazott, a magyar társadalom többször tett tragikus ballépéseket, ha most így döntöttek, akkor tudomásul kell venni, de azt ne várja senki, hogy ne emlékeztessék állandóan erre a tévedésére. Mint mondta, a kormány nem fogja kitölteni ezt a ciklust - ha rajta múlik, akkor legalábbis ez fog történni - , nem kívánja az országnak, hogy 2018-ban válasszon, mert zsákutcában haladunk, így minél hamarabb fordulunk ki belőle, annál jobb.

„Nem akarok veszteségminimalizálásra törekedni, nevezzük nevén a dolgot: köszönöm szépen Mesterházy Attilának, hogy elvállalta ennek a szövetségnek a vezetését, ezt a szövetségét tisztességgel vezette” – mondta, hozzátéve, mielőtt elindulna a másik hibáztatása, ő már most leszögezi, nem fog részt venni a másik hibáztatásában. Semmit nem ér az, amit eddig csináltunk, ha most egymást kezdjük el hibáztatni – mondta. Ha így marad a választási törvény, egymásra leszünk utalva  - bár ki tudja, a Fidesznek alkotmányozó többsége lesz –, ugyanazt tartjuk az alapkérdésekben az országról, így vigyázzunk egymásra – fogalmazott. A Népszava újságírója Gyurcsány Ferencet is megtapsolta.

©

Fodor Gábor is arról beszélt, nem volt fair a verseny. Ugyanakkor „örül, hogy négy év után lesz ismét liberális párt a parlamentben”, ezért hétfőtől elkezdik szervezni a „szabadság köreit”. A PM társelnöke, Szabó Tímea azt mondta, el kell ismerni, hogy nem tudtak jó, szerethető alternatívát kínálni a választóknak, de nem adhatják fel céljaikat. Mint mondta, az igazi ellenzéki politizálás a parlamenten kívül fog zajlani, vissza kell nyúlniuk a mozgalmi gyökereikhez, alulról építkezve megújítani a baloldalt. 2018-ban legkésőbb felszabadítjuk az országot – mondta végül.

"A Jobbik ennek a választásnak a nyertese, amiben Orbán Viktornak komoly felelőssége van, mivel az Összefogást a „múlt”-ként pozicionálta, a Jobbikot pedig a jövőként" - okolta a hvg.hu-nak a gyenge eredményekért a Fidesz elnökét a szocialisták választási bizottságának egyik tagja. Az MSZP-s vezető szerint a párt vezetésében az a vélekedés, hogy Gyurcsánnyal és Bajnaival többet nem szabad összefogni, mert semmit nem tudtak hozni, ezért szerinte fel sem merül, hogy az európai parlamenti választásokon újra összefogjanak. Ugyanakkor szerinte Mesterházy pozícióját nem érinti a vártnál gyengébb szereplés. Egy másik MSZP-s vezető ezzel szemben azt állította: nem általános vélemény, hogy az Együttel és a DK-val kötött összefogás miatt szerepelt gyengén az ellenzéki szövetség, ez legfeljebb egy-két ember álláspontja lehet. Valószínűleg ennek a hibáztatásnak akart elébe menni a szövetség azzal, hogy együtt is kiálltak értékelni a végeredményt.

Az első rossz eredményt el sem hitték

Az MSZP-sek elsőre nem hittek a választás lehetséges végeredményével elsőként előrukkoló Nézőpont számainak – mondták a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó vezető szocialista politikusok. A Nézőpont szerint a Fidesz újra kétharmadot szerezhet a voksok 48 százalékával, míg a baloldali összefogás 27, a Jobbik 18, az LMP 6 százalékos eredményt ért el.
Az MSZP-sek azonban makacsul kitartanak amellett, hogy sokkal szorosabb eredmény lesz a Fidesz és a baloldali összefogás között. Azt is kétkedve fogadták, hogy az LMP az exit poll szerint bejutna a parlamentbe.

©

Az este azzal indult, hogy Tóbiás József pártigazgató tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifogásolta, hogy több szavazókörben sorban állás alakult ki. „A demokrácia ünnepére készültünk, és sorban állást tapasztalunk. Sokan nem bírják a sorban állást, ezért inkább hazamennek, így pedig ez a szavazáshoz való jog korlátozása” – mondta. Az MSZP ezért felszólította a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy vizsgálják ki, hogy fordulhat elő ilyen. Kérdés, a kormány biztosítja-e, hogy a sorban álló minden választópolgár tudja, leadhatja szavazatát – tette hozzá Tóbiás, aki reméli, hogy technikai hibáról van szó, és nem a kormány szeretné elriasztani az embereket.

A választást itt percről percre követheti velünk!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

Halálos baleset percekkel az esküvő után

Halálos baleset percekkel az esküvő után

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe