szerző:
hvg.hu

Szinte az egész ország narancsba borult, Budapesten a baloldali összefogás jobban szerepel, mint négy éve. Az ország nyugati részében 13 körzetben veri a kormányváltókat a Jobbik. A határon túliak 95 százalékban a Fideszt szeretik. Olyan átütő győzelmet arattunk, aminek a jelentőséget ma még fel sem foghattuk – mondta Orbán Viktor elcsukló hangon hívei előtt. Az LMP bejutott a parlamentbe.

1 2 3 4 5 6 7
33
Sorrend megfordítása

Percről percre tudósításunk itt véget ér

Hétfő reggel közöljük az éjszaka még befutó eredményeket.

SEM: nem is fitneszpárt

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) képviselői a hvg.hu tudósítójának elmondták, hogy mivel még csak nemrég alakultak, a sajtó nem figyelt fel rá, hogy valójában nem is fitneszpárt, és ennek szellemében nem csupán gyümölcsöket, de nassolnivaló pilótakekszet is kínáltak, a szavazatokat pedig nagyon lelkesen várták.

Mint megtudtuk, 2018-ra készülnek, most csak meg szerették volna ismertetni a nevüket a magyarokkal, céljuk az iskolai testnevelés méltó környezetének felépítése, az időskorúak fizikai aktivitásának elősegítése, valamint, hogy az emberek megértsék, a sport és az egészség valójában makrogazdasági érdek.

Schmuck a képviselőfánk után köszönte

A Magyar Szociáldemokraták Párt eredményváróján Schmuck Andor lelkesen kínálgatta a képviselőfánkokat, amíg párttársai szerint egyszer csak elszontyolodott, és beszédét követően – melyben a munka folytatását kérte – nem sokkal csalódottan el is ment.

A párt ügyvezető elnöke, Árok Kornél ezután a hvg.hu munkatársának elmondta, reméli, hogy nem lesz meg a Fidesz kétharmada, mert „Magyarországon se a politikai elit, sem pedig a társadalom nem érett egy ilyen nagy többségű kormányzásra”. A baloldal vereségét legfőképpen abban látja, hogy ugyanazok álltak a kormányváltók élén, akikre a magyarok már négy éve is nemet mondtak. Árok Kornél úgy vélte, a baloldal elhibázott politikája sodorta az országot abba a helyzetbe, hogy a Fidesz kétharmados többséget tudott szerezni négy éve, ebben szerinte pedig még az is közrejátszott, hogy Bajnai Gordon akkor visszalépett.

„ Később messiásként szeretett volna visszatérni, de már nem tudott hiteles maradni” – mondta Bajnairól. A Szociáldemokrata Párt jövője szerinte akkor lenne biztosított, ha az emberek fejében végre rendet tennének: a szociáldemokraták nem azonosak a kommunistákkal. Akkor végre rá tudnának lépni arra az útra, amire a környező országok közül már sokan: szociáldemokrataként a parlamentbe jutni, kormányzásra kerülni.

Bakk István, a párt egyik debreceni jelöltje, mielőtt mindenki végleg szétszéledt volna, így fogalmazott: „Nem tudhatjuk, mit hoz az elkövetkező négy év, de azt igen, hogy az országot járva számunkra világossá vált: nem lehet a díszburkolatokban munka nélkül gyönyörködni, a házépítést a tetőnél kezdeni, munkahelyteremtés helyett a stadionok építésére koncentrálni.”

Szegeden mindenki késett egy csöppet

Több mint egy órás késéssel kezdték sajtótájékoztatójukat a szocialisták a szegedi MSZP-székházban, miután a Kormányváltók két jelöltje, illetve Botka László polgármester és Ujhelyi István (aki most kezdi kampányát az  EP-választások)  előtt hossszasan elemezte az eredményeket. „Komikus, hogy a szegedi polgármester kabinetfőnöke győzte le a fideszes jelöltet” – mutatta be Botka László utódát, Szabó Sándort. A „Fidesz azt fogja mondani, hogy Szeged az utolsó szocialista város, szerintünk pedig az első” – tette hozzá az MSZP választmányi elnöke. Szerinte ugyanis Budapest és Szeged megmaradt a demokratikus baloldal bástyájának. Szabó Sándor azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a szegediekért fog dolgozni, de szeretne egy igazságosabb, demokratikusabb Magyarországot is. Bátyai Edinának nehezebb dolga volt – mutatta be a 2-es választókörzetben induló Kormányváltó-jelöltet. Botka azonban azt is hozzátette, hogy még így is jobban szerepelt a jelöltjük, mint 2010-ben, amikor fideszes ellenfelük már az első fordulóban győzelmet aratott.

A Vármegye Étteremben várták az eredményeket a 2-es körzetben induló fideszes B. Nagy László hívei, idevárták Bohács Zsoltot is, aki előbb külön várta a szavazatok megszámlálását, végül – vesztesen – mégis befutott, s még a pódiumra is felhívták. B. Nagy megköszönte a homokhátsági települések támogatását, és biztosította Bohácsot, hogy a jövőben is lesz helye a munkatársai között. Azt, hogy milyen feladatot szán a vereséget szenvedőnek, még nem tudta megmondani, de ahogy a kormánymegbízott B. Nagy mondta, „mi nem engedjük el egymás kezét”.

Thürmeréknél szolid volt a hangulat

A Munkáspártnál 20-30 párttag és szimpatizáns csendben, egymással diskurálva várta az eredményeket a Baross utcai pártközpontban. Thürmer Gyula, a párt listavezetője többször is kritizálta az új választási rendszert, a jelenlévők pedig a legtöbbször az akadozó online adáson bosszankodtak, mondván, az ugyanolyan rossz, mint az új választási rendszer.

A Munkáspárt láthatólag pozitívan értékelte azt, hogy több szavazatot és magasabb százalékot (0.58 %) szereztek az országos listán, mint 4 évvel ezelőtt.

©

Thürmer értékelő beszéde után, a párt kemény magja azonnal a jövőt kezdte el tervezgetni. Volt olyan, aki már azon morfondírozott, hogy legközelebb ő is elindul a választáson. A hangulat este 11 után már alaposan elcsendesedett.

Péter üzeni: megint nem jutottak be

A Független Kisgazdapártnál mintha túlságosan is elrugaszkodtak volna a valóságtól. Az első eredmények megérkezése előtt Hegedüs Péter még úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy a kisgazdák 2-8 százalék közötti eredményt érhetnek el az országos listán.

A párt Kinizsi utcai székházában sem tűnt úgy, hogy nagyon zavarná a tagokat és szimpatizánsokat, hogy ennél jóval szerényebben teljesítettek: összesen 0,16 százalékot szereztek. Hegedüs a „rejtőzkődő, megfélemlített” szimpatizánsokban bízott, de azok számát úgy tűnik túlbecsülte a kisgazdák elnöke.

©

Az eset folyamán tudósítónk szerint alig követték néhányan az eredményeket, a többség inkább a körtepálinkát és a szalonnát választotta, volt olyan egyéni jelölt, aki inkább csak jól akarta érezni magát, és nem igazán törődött saját eredményeivel.

A PM alulról építkezne

A PM társelnöke, Szabó Tímea azt mondta, el kell ismerni, hogy nem tudtak jó, szerethető alternatívát kínálni a választóknak, de nem adhatják fel céljaikat. Mint mondta, az igazi ellenzéki politizálás a parlamenten kívül fog zajlani, vissza kell nyúlniuk a mozgalmi gyökereikhez, alulról építkezve megújítani a baloldalt. 2018-ban legkésőbb felszabadítjuk az országot – mondta végül.

Thürmer: a szegény embereknek ezután sem lesz parlamenti képviseletük

A Munkáspárt elnöke pozitívan értékelte pártja szereplését, miután az országos listán jóval több szavazatot kapott, mint 2006-ban és 2010-ben. Thürmer Gyula vasárnap este, a szavazatok 70 százalékos feldolgozottsága idején, a budapesti székházukban azt mondta: az eredmények ismeretében kijelenthető, hogy "a magyar munkásokat, szegény embereket ezentúl sem képviselik a parlamentben".

Thürmer Gyula felidézte: 2010-ben a Munkáspárt kevesebb mint 6 ezer szavazatot kapott, és 0,1 százalékot ért el. Most a párt országos listájára leadott voksok száma meghaladta a 20 ezret, azaz 0,6 százalékos az eredményük. "Ezt főként annak fényében pozitívan értékeljük, hogy az olyan sok induló párt mellett a Magyar Munkáspárt érte el a legjobb eredményt a parlamenten kívüli pártok között" – fogalmazott.

A párt elnöke hozzátette: 33 egyéni képviselőjelöltjük – akik között sok új induló is volt – általában 1 százalék körüli eredménye nem rosszabb, mint a hasonló nagyságrendű pártoké.

Fodor köszönget, de örül is

Nem járt jól Magyarország ezzel az eredménnyel, szögezzük le – mondta Fodor Gábor, aki Gyurcsány után vette át a stafétát a tájékoztatásban. "Egyoldalúan lejtett a pálya, nem volt fair a verseny ilyen választójogi törvénnyel, ilyen versenyben kellett helyt állni. Büszkék lehetünk rá, hogy demokraták vagyunk" – sorolta, és köszönte mindenkinek ő is. Ne csüggedjen senki – mondta Fodor, aki annak azért örvendezett egy sort, hogy újra lesz liberális párt a parlamentben. Hétfőtől szervezzük a szabadság köreit, amelyben a szabadság iránt elkötelezett emberek gyűlhetnek össze – tette hozzá.

©
1 2 3 4 5 6 7
33

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Videón mutatja meg a BMW a 600 kilométeres hatótávú új villanyautóját

Videón mutatja meg a BMW a 600 kilométeres hatótávú új villanyautóját

Illinois államban is tanárhiány van, 2023-tól havi minimum egymilliót fizetnek nekik ezért

Illinois államban is tanárhiány van, 2023-tól havi minimum egymilliót fizetnek nekik ezért

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását