szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudja, ki az a Bangóné Borbély Ildikó, és hogy miben hisz Hiszékeny Dezső? Vagy ki az a képviselő, aki a színészetről a politikára váltott? Esetleg ki az a jobbikos politikus, aki embertársai egy részét „hordalénynek” tartja? Utánanéztünk, kik az újsütetű politikusok a Házban.

Egy-két mandátum sorsa még bizonytalan ugyan, de a jelenlegi állás szerint 24 újonc lesz a várhatóan május 6-án összeülő, 199 fős Országgyűlésben, vagyis a képviselők 12 százaléka lesz olyan, akinek nincs parlamenti tapasztalata. Így az első napokban akár még el is tévedhet az Országház épületében, miközben a bérszámfejtők irodáját vagy az alagsori menzát keresi.

Nem ma kezdték

Bár amikor vetélytársai felhánytorgatják az MSZP múltját, Mesterházy Attila MSZP-elnök mindig azzal vág vissza, hogy a pártja mennyire megfiatalodott, a Kormányváltóknak nevezett csoport sem vonultat fel túl sok újoncot. A 30-31 befutó listás helyen 6 olyan politikus szerepel, aki korábban soha nem volt a parlament tagja, az egyéniben győztes 10 jelöltjük közül pedig 4 újonc van. Ez azt jelenti, hogy a baloldali képviselők közt 26 százalék lesz az újak aránya.

Ugyanakkor az újoncok közül többen már országosan ismert politikusnak számítanak. Ilyen Kónya Péter az Együtt – ezen belül a Szolidaritás – vezető politikusa, aki nem volt tagja még a parlamentnek, de az Ipsos közvélemény-kutató már hónapok óta méri a népszerűségét. Szintén gyakran szerepelt a közelmúltban a Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja, aki az előzetesben lévő Simon Gábor kerületében indult a választásokon, de előkelő helyen szerepel a listán is. (Ő ugyan egyéni körzetét nem biztos, hogy hozza, de listán tuti befutó.)

Az elnök emberei

Az MSZP pártigazgatója, Velez Árpád korábban meghúzódott a háttérben, egészen addig, amíg nyilvánosságra nem hozta az Index egy szűk körben elmondott beszédét. Ebben többek között a Bajnai Gordonnal kötött egyezségen fanyalgott, továbbá arról is szólt, hogy az MSZP-nek egy saját „médiabirodalomra” van szüksége, ahol „nem kell könyörögni” azért, hogy lehozzanak egy cikket. A pártigazgató édesapja, Velez Zoltán egykor a Bábolna Rt. vezetője volt, és mint a HVG megírta: egy ideig egy kiterjedt céghálón keresztül érdekeltségei összeértek Simicska Lajos érdekeltségeivel.

Velez Árpád - szerteágazó kapcsolatok
©

A hetilap szerint Velez Zoltán naphegyi rezidenciája évek óta a gazdasági-politikai elit krémjét felvonultató rendezvénynek ad otthont (miközben hetente szűkebb közéleti jellegű vacsorákat is szerveznek). Az ifj. Velezt Mesterházy legfőbb bizalmasának tartják.

Bár országosan ismeretlen politikusnak számít, de már évek óta tagja az MSZP elnökségének a nádudvari Bangóné Borbély Ildikó, aki 2003-ban lett az MSZP tagja. A párt őt indította a 2011-es püspökladányi időközi választáson, de harmadik helyre szorult egy jobbikos politikus mögött. Elnökségi tag a listáról a parlamentbe bekerült – általában honvédelmi kérdésekkel foglalkozó – Demeter Márta, aki eddig kizárólag katonai ügyekben szólalt meg.

Demeter Márta - az MSZP nagy reménysége
©

Szintén elnökségi tag a pécsi Tóth Bertalan is, de ő már látta belülről a parlamentet (nem is számítottuk az igazi újoncok közé): 2006-ban listáról került be, de még egy évet sem töltött az Országgyűlésben: 2007 márciusában át kellett adnia a helyét az akkori pécsi polgármesternek, Tasnádi Péternek. A párt ifjúsági szervezetétől érkezett Heringes Anita, aki 2003-tól politizál, 2012-től a paksi MSZP-szervezet elnöke. A párt honlapja három közszereplést dob ki a portréja alatt (2012 és 2014 között minden évből egyet).

Szerelmem, Angyalföld

A leginkább baloldalinak számító körzetet, a budapesti XIII. kerületet hozta magabiztosan Hiszékeny Dezső, aki eddig alpolgármester volt a kerületi önkormányzatnál, és 58 évesen lesz tagja a parlamentnek. Miután polgármesteri és a parlamenti poszt ősztől összeférhetetlen, a XIII. kerületet irányító Tóth Józsefnek választania kellett. Mivel maradni szeretne az önkormányzat élén, alpolgármestere, Hiszékeny indult el helyette az országgyűlési választáson. A párt honlapján található pár soros életrajza szerint „egész felnőtt élete a XIII. kerülethez, Angyalföldhöz köti”.

Hiszékeny Dezső (jobbra)
©

A polgármesteri széket választotta Szegeden a szocialista Botka László is, helyette kabinetfőnöke, Szabó Sándor indult és nyert egyéniben, ami a vidéki eredmények tükrében nem volt kis teljesítmény. Szimbolikus győzelemnek örülhettek a baloldaliak Csepelen és Soroksáron (Budapest 17. választókerület), ahol az Együtt színeiben induló, azon belül a szakszervezeti hátterű Szolidaritáshoz tartozó Szabó Szabolcs a kormánypárt rezsibiztosát, Németh Szilárdot győzte le.

Óbudán győzött Kiss László, aki már látta belülről az Országgyűlést, igaz, nem képviselőként. Életrajza szerint 1999 és 2002 között az MSZP frakciójának oktatási munkacsoportjánál dolgozott gyakornokként. 2006-ban már indult egyszer választáson: a helyhatósági voksoláson elnyerte a III. kerület képviselő-testületének egyik mandátumát.

A baloldali listán további három olyan nevet találtunk, akik kevésbé ismertek: Mesterházy kabinetfőnöke, Szakács László, Legény Zsolt és Szabóné Müller Tímea, de ők 2006 és 2010 között már megfordultak a parlamentben, még ha nem is tartoztak a gyakran felszólaló képviselők közé. (Szabóné helye bizonytalan, ha Kunhalmi Ágnes a még utazó szavazatokkal együtt mégis nyer egyéniben, még bekerülhet a lista 31. helyéről.)

Az ismeretlenségből a tutiba

A Fidesz-KDNP összesen 133 fős (ez persze még változhat, de egyelőre ezzel számolunk) új frakciójában tízen vannak, akik korábban nem voltak képviselők, vagyis a frakció 7,5 százaléka számít újoncnak, valamennyien egyéni körzetben szereztek mandátumot. Ugyanakkor a Fideszben ül négy igazi „élő kövület”: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt 1990 óta folyamatosan képviselő, vagyis aligha van náluk tapasztaltabb politikus az Országgyűlésben.

Tuzson Orbánnal tárgyal
©

Újoncként kezdi a ciklust Tuzson Bence ügyvéd, de a tíz új képviselő közül messze ő a legtapasztaltabb, szerteágazó politikai és gazdasági kapcsolatrendszerrel bír (részletesebben olvashat róla korábbi cikkünkben). Rajta kívül új képviselő lesz a Fidesz-frakcióban Petneházy Attila színész, Salacz László ügyvéd, Simon Róbert Balázs győri alpolgármester, Dunai Mónika XVII. kerületi önkormányzati képviselő, Bóna Zoltán dunavarsányi polgármester, Galambos Dénes jogász, Kovács Sándor megyei közgyűlési alelnök, Szabolcs Attila XII. kerületi polgármester, Witzmann Mihály balatonlellei önkormányzati képviselő. A Fidesz országgyűlési listájáról egyetlen újonc sem került a parlamentbe.

A bocskaiba bújt LMP-s

A legnagyobb átalakulás az LMP-nél tapasztalható, bár ez nem csoda, hiszen mindössze öten lesznek a legkisebb frakcióban, közülük hárman még nem voltak képviselők. A hatvanszázalékos megújulás mellett Schiffer András és Szél Bernadett társelnökök képviselik a folytonosságot. Újoncként került a parlamentbe Ikotity István, bajai területfejlesztő és kutató, aki csak 2009 óta politizál. Ennek ellenére egyszer már volt része egy igazán mocskos háborúnak: tavaly ősszel Baja egyik önkormányzati kerületéért küzdött meg a fideszes Kovács Csabával, a baloldali Teket Melindával és a jobbikos Markó Györggyel szemben. Kovács és Teket kemény negatív kampányt folytatott egymás ellen, az LMP-s és a jobbikos jelölt inkább csak meghúzódott a hátérben. Ikotity végül 41 szavazatot kapott, amivel negyedik lett.

Ander Balázs - a jobbikos pedagógus
©

Új képviselőként lép a parlamentbe Sallai Róbert Benedek túrkevei gazdálkodó, akit talán onnan ismerhetnek néhányan, hogy a kampányban kecskegidát adott Schiffer András pártelnök kezébe. Sallai emellett azzal húzta fel a pártból korábban kilépett PM-eseket, hogy zsinóros bocskaiban mondta el kampánybeszédét. A harmadik újonc Schmuck Erzsébet, aki 1994-ben egyszer már volt képviselőjelölt az Agrárszövetség színeiben. Schmucknak nagy tapasztalata van a környezetvédelem terén: sok egyéb posztja mellett 2002 után EU-integrációért felelős helyettes államtitkár volt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban.

A legstabilabb személyi állománya a Jobbiknak lesz az új parlamentben: a 23 fős frakcióban mindössze egy újonc képviselő lesz, Ander Balázs pedagógus, a párt Somogy megyei közgyűlés tagja személyében. Ő eddig legfeljebb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2011-ben egy közleményében azt írta: embertársaikat puszta zsákmányállatnak tekintő „hordalények” fenyegetik a megye lakóit. Rajta kívül minden képviselő ott volt a parlamentben az előző ciklusban is, vagyis viszonylag tapasztalt politikusoknak számítanak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A 10 legnagyobb bukás: akiknek április 6. volt a fekete napjuk

A vasárnapi választás néhány, sokat tapasztalt képviselő politikai pályafutásának a végét jelentheti. Mások csúnyán megégették magukat, miközben a pártjuk sokkal jobban szerepelt. Kik azok, akiknek április 6. ezentúl a rémálmaiban jön csak elő? A hvg.hu összeszedte őket, ön pedig szavazhat a legnagyobb buktára.

hvg.hu Itthon

Kiesett Orbán régi harcostársa

Négy parlamenti ciklus után kénytelen távozni a parlamentből a pármondatos fideszes kommunikáció atyja, Orbán volt szóvivője.

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet