szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tüdőgyulladást okozó Klebsiella baktérium terjed Szegeden. Az újszülött intenzív osztályt szombaton lezárták, miután öt csecsemő megfertőzödött. Az egyik kisbaba meghalt.

Öt csecsemőt fertőzött meg veszélyes Klebsiella baktérium a szegedi gyerekklinikán – írta a Délmagyar.hu helyi hírportál.

Egy újszülött, akinek más betegségei is voltak, belehalt a tüdőgyulladásba, a többiek állapota stabil. Szombat óta zárlatot rendeltek el az újszülött intenzív osztályon, ahol a kór terjedni kezdett. A koraszülötteket és más ellátásra szoruló újszülötteket más intézményekbe irányítják át.

Az osztályt kedden kiürítették, a csecsemőket a kórház egy elkülönített részében helyezték el. A fertőzéssel érintett területet fertőtlenítik. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal vasárnap látogatási korlátozást rendelt el – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A kórház az első gyanúnál bevonta a hatóságokat, nem akarták szőnyeg alá söpörni az ügyet – mondta a rektor, hozzátéve: nem tud róla, hogy az elhunyt baba szülei az intézményt hibáztatnák.

A fertőzés forrását az Országos Közegészségügyi Központ vizsgálja, hétvégére ígérnek eredményt.

Ugyanez a baktérium támadhatott tavaly nyáron a miskolci koraszülöttosztályon is, ahol 10 nap alatt 9 baba halt meg. A Klebsiella felnőtteknél nem okoz tüneteket, a kis súlyú újszülöttekre azonban igen veszélyes. A baktérium előszeretettel telepedik meg antibiotikummal gyakran kezelt kórházi betegek szervezetében, általában tüdőgyulladást vagy hörghurutot okozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!