szerző:
Csikász Brigitta

Egy frissen nyílt belvárosi bár terasznyitását vitatva tett feljelentést az V. kerületi kapitányságon egy lakó a Szent István téren. A feljelentés szerint a Mini Bar tulajdonosa nem kapott hozzájárulást a Bazilika plébániájától. A székesegyház gondnoka szerint a plébános hozzájárult ugyan az átalakításhoz, de nem tudta, hogy tavasszal és nyáron is zárt lesz a terasz. Az érintett cég szerint viszont minden szabályosan zajlott, a hiba a plébánia belső kommunikációjában van. Itt a tavasz, kezdődnek a viták a vendéglátóhelyek terasznyitásai miatt.

Hatalmas fóliasátor nőtt ki április 10-re virradóra a földből a budapesti Szent István téren. Egy megszűnt szórakozóhely, a Negro helyére lépő Mini Bar megnyitását reklámozták a sátorral, amit egy nappal később már le is bontottak. A nagy zaj miatt a helyet népszerűsítő partit bepanaszolták a környéken lakók, és a Szent István-bazilika plébániáján sem tudtak semmit arról, hogy átmenetileg egy nagy sátor kerül a tér közepére.

A Mini Bar épületében élő egyik lakó viszont azért tett feljelentést az V. kerületi rendőrkapitányságon, mert szerinte a szórakozóhelyet működtető társaság, a Minibar Budapest Kft. nem kapott hozzájárulást teraszépítéshez sem. A terasz létesítéséhez ugyanis be kell szerezni a Szent István-bazilika kanonokjának és a Plébánia Hivatalnak a hozzájárulását. Ez mindenképp kell ahhoz, hogy tavasztól a vendégeknek a bár elé ki lehessen tenni asztalokat. A feljelentéshez a lakó csatolt egy levelet, melyben a plébánia írásba adta, hogy nem járultak hozzá a vállalkozásnak "a téren végzett tevékenységhez".

©

Szent István téri teraszok: télen zártak, nyáron nyitottak

A plébánia gondnoka, Szűcs Ágoston a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a tér közepén egy napig állt sátorról előzetesen nem tudtak. De a meglepetést igazán az keltette számukra, hogy a Mini Bar teraszát teljesen zárttá tették. „A Mini Bar helyén korábban lévő Negro üzemeltetőjétől olyan terasz kialakításában állapodtunk meg, ami télen zárt, de nyáron a széksorok között átsétálható. Ez a kérésünk minden, a védett műemléki környezetnek számító Szent István téren található helytől” – mondta a gondnok. A hvg.hu értesülései szerint egyébként nem csak a terasz, hanem a Mini Bar Facebook-oldalán található reklámfilm is kiakasztotta az egyháziakat, mivel abban egy nőt meggyóntató pap egy Mini autóval megy el a templomból. Ezt többen, akik látták, összekötötték a bár miatt a bulizással is, de a Mini Bar részéről a cikk megjelenése után jelezték, hogy az egyházfi nem szórakozni indul.

A plébánia gondnoka elmondta azt is, hogy a téren a végrehajtott változtatásokba, így a teraszok kialakításának engedélyezésébe az önkormányzat korábban mindig bevonta őket is, bár ez nem csak szokás kérdése. Az önkormányzat és a Minibar Budapest Kft. között létrejött közterület-használati megállapodása szerint – amely szintén a hvg.hu birtokába került – ugyanis a terasz létesítéséhez be kell szerezni a Szent István-bazilika kanonokjának, illetve a Plébánia Hivatalnak az írásos hozzájárulását is. Szűcs Ágoston hozzátette: trükközés lehet a dologban, mert a szórakozóhely üzemeltetői megkapták a hely átalakításához a hozzájárulást a plébánostól, viszont valószínűleg nem tájékoztatták őt arról, hogy a terasz tavasszal és nyáron sem lesz nyitott, mert akkor azonnal őt is bevonták volna az ügybe. „Ennek eldöntését a plébános úr egyedül nem vállalta volna fel” – hangsúlyozta.

©

Önkormányzat: bírságot kapott a Mini Bár

„A Mini Bar teraszengedélyével kapcsolatosan volt vita, az üzemeltető próbálkozott engedély nélküli építéssel, illetve a jogszabályban engedélyezettnél nagyobb építést akart megvalósítani” – közölte az V. kerületi önkormányzat a hvg.hu-val. Az engedély nélküli építkezést leállíttatták és bírságot vetettek ki. A szórakozóhely egyébként jóval nagyobb teraszra kért engedélyt március 7-én, mint amire az önkormányzat hivatala a jogszabályok alapján engedélyt adhatott. A kerülettől kapott tájékoztatás szerint "az építési engedélynek megfelelő közterület-használatot, ahogyan más esetekben is, szigorúan ellenőrzi a közterület-felügyelet.”

A Minibar Budapest Kft. építési engedélyezési ügyekben eljárt munkatársa, Kozák Alexandra érdeklődésünkre azt mondta: értetlenül állnak azelőtt, hogy a plébánia írásos nyilatkozatot adott volna a feljelentőnek arról, hogy nem járultak hozzá a hely átalakításához. „Ez a plébánia belső kommunikációjának hibája lehet” – vélte Kozák, aki a beszélgetés után nem sokkal kérte, beszéljünk a tulajdonossal is.

©

Gubcsó Balázs érdeklődésünkre lemondta, hogy megkérték az engedélyeket, a bírságról nem tudnak. Annyit mondott, hogy többmilliós káruk van amiatt, hogy a teraszt minimálisan visszabontatták velük az elején. Ezen kívül azonban ugyanazt ismételte meg, mint amit a kolléganője korábban mondott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek