szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beidézte a San Francisco-i bíróság Varga Bélát, a Kuruc.info domain tulajdonosát, adta hírül az Átlátszó.hu. Varga mellett szintén kihallgatják a portálnak helyet adó szerver tulajdonosát, a Cloudfare nevű céget. Az idézetteknek többek között arról is nyilatkozniuk kell, milyen IP-címről jelentkeztek be az oldal szerkesztői – vagyis fény derülhet arra, kik készítik a szélsőséges portált.

Tanúként idézte be a kurucinfó domain-bejegyzőjét és szerverszolgáltatóját a San Francisco-i kerületi bíróság, miután az antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány az Egyesült Államokban is eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, kik a felelősök a  portálon elkövetett jogsértésekért – tudta meg az Átlátszó. Értesülésük szerint az amerikai jogi eljárás célja „a gyűlöletkeltő, holokauszttagadó, gyűlöletre uszító tartalmak szerzői és szerkesztői kilétének tisztázása, valamint a kuruc.info köré kiépült szerteágazó bűnszervezet és pénzmozgatások felgöngyölítése” lesz. Vargát, aki eredetileg bejegyezte a szélsőséges portál domain-nevét, még 2012-ben leplezte le szintén az Átlátszó.hu, az Amerikában élő férfivel a hvg.hu is készített interjút.

Az Átlátszó információi szerint az amerikai eljárást a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) kezdeményezte. Az alapítvány 2012-ben jött létre a magyarországi antiszemitizmus elleni küzdelem elősegítésére, és az elmúlt hónapokban több amerikai ügyvédi irodával, és civil szervezettel vették fel a kapcsolatot, majd indítottak jogi eljárást az Egyesült Államokban. Ígéretük szerint a Kuruc.infóval kapcsolatban a most indított eljárás csak az első lépés lesz.

Magyarországon rendre kudarcba fulladt a portál elleni nyomozás, a magyar hatóságok többször is azt állították, nem lehet megállapítani a jogsértések (elsősorban személyes adatokkal való visszaélés, illetve közösség elleni izgatás) elkövetőinek kilétét. Az Országos Rendőr-főkapitányság többször is úgy nyilatkozott, “tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel.Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen.”

Az Átlátszó cikkében jelzi, már korábban felhívták a figyelmet arra hogy a magyar rendőrség álláspontja vitatható. "Az Egyesült Államokban a szólásszabadság alapvető jog, amely valóban rendkívüli védelmet élvez, de a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy annak védelme megfélemlítésre, vagy illegális tevékenység folytatására is kiterjed. A kuruc.info-n megjelenő tartalmat valóban védik az amerikai törvények, de ha azok személyes fenyegetettséget okoznak, például ha az ott megjelenő információk fenyegető telefonhívásokat, személyes támadásokat, vagy éppen munkahelyi diszkriminációt eredményeznek, akkor az az amerikai törvények alapján is büntethető" – írják.

A TEV az Átlátszónak nyilatkozó jogászai szerint a jogi eljárásban  a Jobbik egyes vezetői és a Kuruc.info szerkesztői közötti egyértelmű kapcsolat is bizonyítható lehet, akik Magyarországon bírósági felelősségrevonásra számíthatnak a portálon közzétett jogsértő tartalmakért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megszólalt a kuruc.infós óriásplakát megrendelője

Egy jászapáti cég tette ki a kuruc.infós óriásplakátot a fővárosban "egyfajta karácsonyi meglepetésként" - írta az Indexnek a társaság ügyvezetője. A férfi tagadta, hogy ő adta volna át a kuruc.infónak a plakátról cikket író újságíró levelét a telefonszámával együtt.

hvg.hu Világ

Kirúgták az amerikaiak a Kuruc.info tulajdonosát

A Kaliforniában élő Varga Béláról csak most tudta meg dzsesszzenekara, hogy ő áll a Kuruc.info mögött. A zenekar tagjai úgy döntöttek, minden kapcsolatot megszakítanak a szélsőjobbos zongoristával.

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke