szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valamiért elszabadult a GYSEV soproni állomásáról öt, egymáshoz kapcsolt mozdony, amelyek a fertőbozi pályaudvaron álltak meg – értesül a Kisalföld.hu. A lap szerint még április 22-én, éjszaka történt az eset, amelyet közösen vizsgál az osztrák vasút és a GYSEV.

Az ÖBB Taurus típusú mozdonyait ideiglenesen tárolták a soproni pályaudvaron összekapcsolva, mozdonyvezetői felügyelet nélkül. Azt nem tudni, miért gurultak el. Soprontól tizenegy kilométerre található a fertőbozi állomás, ott álltak meg a bejárati jelzőnél. Ezen a szakaszon éppen nem jártak vonatok, amikor a hiba történt.  

A megfutamodott mozdonyok mozgását a forgalmi személyzet folyamatosan figyelte, és a biztosítóberendezések is működtek. Sopron és Fertőboz között a vasúti pályát egy helyen, Kópházánál keresztezi út. A Kisalföld.hu úgy tudja: a fénysorompó automatikusan működött, a mozdonyok áthaladásakor elvileg piros fényt mutatott az autósoknak.

A lap szakmai körökből úgy értesült, hogy az új gyártású Taurusok hiába 86 tonnásak, könnyen gurulnak, akár három ember is képes lenne eltolni egy ilyen mozdonyt. Ugyanakkor ezekben a gépekben van már egy fontos biztonsági eszköz, ennek köszönhetően álltak meg Fertőboz előtt.

Az eset körülményeit az osztrák vasút (ÖBB) és a GYSEV közösen vizsgálja.

A soproni állomás helyzete miatt Győr és Szombathely irányába is lejt. A megyeszékhely felé Petőházáig, a másik vonalon pedig Nagycenkig tart az "ereszkedő" – jegyzik meg a cikkben.

Azt nem tudni, a GYSEV reagált-e már az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Eltűnt a víz Velence néhány kanálisából

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók