szerző:
hvg.hu

A Fidesz frakcióvezetője ismertette a Fidesz jelöltjeit a bizottságok élére. A rendészeti bizottság elnöki posztja Kósa Lajosé, a népjóléti bizottságé Zombor Gábor volt kecskeméti polgármesteré lett. Több bizottsági elnöki hely még bizonytalannak tűnik, ugyanis akik szerepet kapnak a kormányban, nem lehetnek bizottsági elnökök. A Fidesz nem akarja megvétózni a volt skinheadvezér, Sneider Tamás parlamenti alelnöki posztját, fontolják meg az ellenzéki pártok, hogy kit jelölnek - mondta Rogán. Átírják az országgyűlési törvényt, mert egy pontatlanság miatt a képviselők egy része most két helyről is felvehet fizetést.

Az elmúlt 24 év hagyományát megszakítva idén nem terjeszt kormányprogramot a parlament elé a köztársasági elnök által felkért miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor - ez derült ki Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján. A Fidesz egy évre újraválasztott frakcióvezetője a hvg.hu kérdésére ugyanis azt mondta, a parlament az alaptörvény szerint a miniszterelnök személyéről kell szavazzon, és "alaptörvény-ellenes lenne ezt mással kiegészíteni".

Rogán tájékoztatása szerint a keddi alakuló ülésen várhatóan Áder János hivatalosan is közölni fogja jelölését a miniszterelnök személyére. Róla május 10-én szombaton dönt a Ház, amit egy beiktatási ünnepségnek nevezett fideszes nagyggyűlés követ a parlament előtt délután.

Rogán azt mondta, ezt követően kerül az Országgyűlés elé a kormányzati szerkezetről szóló törvény (ami arról rendelkezik, hogy hány minisztérium és milyen posztok legyenek) - erről jövő hétfőn döntenek. Utána nevezetheti meg az új miniszterelnök a személyeket, akiket végül Áder János fog beiktatni.

©

Bizottsági elnökök és miniszterek

Rogán hangsúlyozta, hogy a Fidesz által a parlamenti bizottságok élére javasolt személyekben egy hónapon belül is lehet változás, hiszen ha valaki államtitkári vagy minisztériumi posztot kap közülük, akkor le kel mondaniuk a parlamenti posztjukról. A Fidesz a jelen felállás szerint a gazdasági bizottság élére a frakcióvezetőt, a mezőgazdasági testület élére Győrffy Balázst, majd azt követően Font Sándort jelöli (ez arra utalhat, hogy Győrffy kormányzati pozíciót kaphat - a szerk.) A honvédelmi és rendészeti bizottságot Kósa Lajos vezetheti. A hvg.hu kérdésére, hogy ez is változhat-e a kormányalakítással, Rogán azt mondta, hogy "bárhol lehet változás". A népjóléti bizottságot Zombor Gábor volt kecskeméti polgármester kapta - igaz, sajtóértesülések szerint ő lehet az egészségügyi államtitkár az új kormányban. A külügyi bizottságot Balla Mihály, a nemzeti összetartozás bizottságát Potápi Árpád, az EU-s ügyeket pedig Hörcsik Richárd viheti majd.

A Fidesz-KDNP parlamenti tisztségei

Házelnök: Kövér László

Alelnökök: Lezsák Sándor, Jakab István, Latorcai János, Gulyás Gergely

Honvédelem és rendészet - Kósa Lajos

Gazdasági - Rogán Antal

Törvényhozási nagybizottság - Gulyás Gergely

Népjóléti - Zombor Gábor

Külügyi - Balla Mihály

Mezőgazdasági - Győrffy Balázs (utána: Font Sándor)

EU-ügyek: Hörcsik Richárd

Nemzeti összetartozás - Potápi Árpád

Mentelmi: Vejkey Imre

Igazságügy: Rubovszky György

Hétfő reggel döntött arról a Fidesz-KDNP frakciószövetség, hogy házelnöknek Kövér Lászlót, alelnöknek Lezsák Sándort, Jakab Istvánt és Latorcai Jánost jelöli. Továbbá Gulyás Gergely lesz a törvényalkotási bizottság elnöke, és egyben a jogalkotási alelnöke a háznak. Rogánt és Harrach Pétert a frakciószövetség egyhangú szavazással választotta a Fidesz, illetve a KDNP frakcióvezetőjévé.

Az összeférhetetlenség miatt az ügyvezető kormányban miniszterként vagy államtitkárként tevékenykedő politikusok nem kaphatnak most bizottsági posztot, ám megbízatásuk lejártával ez is változhat - fejtegette Rogán.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz elfogadja-e parlamenti alelnöknek a jobbikos Sneider Tamást, aki korábban skinhead-vezető volt, Rogán úgy válaszolt: fontolják meg az ellenzéki pártok, hogy kit jelölnek, a Fidesz nem akarja felrúgni a struktúrára vonatkozó korábbi, ötpárti megállapodást, és nem szeretne válogatni a jelöltek közül, mert akkor a maga szempontjait fogja a jelölt kiválasztásában érvényesíteni.

Harrach Péter bejelentette: Semjén Zsolt viszi tovább a kormányban a nemzetpolitikai kérdéseket, az igazságügyi bizottság élére Rubovszky Györgyöt, a mentelmi bizottság elnökének pedig Vejkey Imrét javasolja.

Pontatlan megfogalmazás miatt járhat két helyről a fizetés

Rogán bejelentette: az országgyűlési törvény módosítását fogja javasolni a Fidesz már az alakuló ülésen. A Fidesz frakcióvezetője szerint a pontatlan megfogalmazás miatt lehetőségük van arra az önkormányzati politikusoknak és parlamenti képviselőknek, hogy mindkét helyről díjazásban részesüljenek, ám ezt meg akarják tiltani, a saját képviselőiknek pedig azt javasolták, hogy mújus 6-tól csak a parlamenti díjazásukat vegyék fel.

Szintén szeretnék elérni, hogy ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni a vidéki képviselőket. Rogán azt is elmondta: minél hamarabb dönteni akarnak a devizahitelek kivezetéséről is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a Kútvölgyiben

Orvoshiány miatt megszűnt az ortopédia a Kútvölgyiben

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

A különbség nem probléma, hanem lehetőség

A különbség nem probléma, hanem lehetőség

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója